mitsotakis-pleuris
Στην άυλη και ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα - Δικαίωμα ανάδοχου γονέα και σε ασθενείς με AIDS ή ηπατίτιδα Β

Την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την πλήρη ένταξη στην άυλη-ηλεκτρονική συνταγογράφηση των οροθετικών ασθενών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε, επίσης, την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα αναδοχής σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον HIV ή από ηπατίτιδα Β και ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία, στο πλαίσιο της πολιτικής για άρση όλων των διακρίσεων σε βάρος των οροθετικών και για τη διευκόλυνση της θεραπείας τους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον ρόλο των οργανωμένων συλλόγων που εκπροσωπούν ασθενείς όσον αφορά τη συνεργασία τους με την πολιτεία, ο οποίος -όπως είπε- θα θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση.

«Έχει και τη δική της ξεχωριστή σημειολογία το γεγονός ότι ψηφίζουμε σημαντικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Η πρώτη είναι η δυνατότητα να έχουν δυνατότητα τεκνοθεσίας οι οροθετικοί συμπολίτες μας, εφόσον λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή, κάτι το οποίο μου έκανε πολλή εντύπωση ότι δεν είχε ήδη αντιμετωπιστεί. Όπως, βέβαια, και πολύ σημαντική είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα ισχύει, πλέον, για όλους όσοι ακολουθούν αντιρετροϊκές θεραπείες. Είναι δύο παρεμβάσεις σημαντικές. Θα ψηφιστούν αύριο και αποτελούν μόνο μέρος ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη, και στα στερεότυπα του παρελθόντος που ακολουθούν τη νόσο HIV τα οποία όπως είπε «είμαστε υποχρεωμένοι να τα σπάσουμε».

Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως, παρά τα ιατρικά άλματα που έχουν επιτευχθεί για την αντιμετώπιση της ασθένειας, που την έχουν καταστήσει μία διαχειρίσιμη νόσο, «δυστυχώς αυτό που έχει μείνει ακόμα είναι αρκετά κατάλοιπα και αρκετά στερεότυπα από το παρελθόν. Είναι υποχρέωσή μας να τα σπάσουμε έτσι ώστε, εκτός από την πολύτιμη ιατρική φροντίδα και θεραπεία, να θεραπεύσουμε και τις κοινωνικές ουλές του στιγματισμού που ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Τολμώ να πω σε έναν άλλο αιώνα».

Συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη, ότι αναγνωρίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κοινωνία των Πολιτών στον σχεδιασμό πολιτικών υγείας με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και στρατηγικό ορίζοντα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει την Ένωση Ασθενών Ελλάδας ως Κοινωνικό Εταίρο.

Κατ' αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η στενή συνεργασία της πολιτείας με τους πολίτες και θα προσδιοριστεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει σε ανάλογους φορείς να συμβάλλουν στον σχεδιασμό, στη στήριξη και την αξιολόγηση των πολιτικών υγείας από τη σκοπιά της κοινωνίας, με στόχο την προάσπιση και την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα με την έννοια ότι ο ασθενής, ο πολίτης, πρέπει να είναι στο επίκεντρο σύγχρονων πολιτικών υγείας», είπε ο Πρωθυπουργός. «Σκοπός μας είναι να θεσμοθετήσουμε την Ένωση Ελλήνων Ασθενών ως επίσημο Κοινωνικό Εταίρο της πολιτείας σε θέματα υγείας. Θέλουμε ευαισθητοποιημένους ασθενείς, οι οποίοι να μπορούν να έχουν τον πρώτο λόγο για τα ζητήματα που τους αφορούν», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι τα διδάγματα από την πανδημία μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα για τη ριζική βελτίωση του ΕΣΥ, με τη βοήθεια των ίδιων των ασθενών.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα και τις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας είναι μια μοναδική ευκαιρία -όπως έχω πει πολλές φορές- να κάνουμε πολύ τολμηρές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ξεκινώντας από τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, περνώντας στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στο πώς θα κάνουμε τα νοσοκομεία μας καλύτερα, στο τι γίνεται αφού κάποιος ασθενής βγει από το νοσοκομείο. Και σε όλα αυτά σας θέλουμε συνεργάτες. Καθώς δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο ουσιαστική παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο από αυτήν κάποιου ο οποίος είναι προσωπικά ευαισθητοποιημένος για το πρόβλημά του», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι οι πόροι που εξοικονομούνται από τη βελτίωση του συστήματος υγείας θα επενδυθούν ξανά στην Υγεία. «Σκοπός μας δεν είναι, μέσα από τον περιορισμό της σπατάλης και ενίοτε της διαφθοράς στην Υγεία, να στηρίξουμε συνολικά τη δημοσιονομική μας πολιτική. Ο σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε πόρους τους οποίους θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για να χρηματοδοτήσουμε με υγιή, σωστό, τεχνοκρατικό και δίκαιο τρόπο το ίδιο το σύστημα υγείας», είπε.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, η πρώην Πρόεδρος και νυν Α' Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κατερίνα Κουτσογιάννη και ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης και Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες.

"Υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία"

«Διαπιστώνουμε και με την επαφή μας με τον κ. Υπουργό ότι πραγματικά υπάρχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δική σας κυβέρνηση είναι αυτή που θα κάνει πράξη αυτό που πραγματικά οραματιζόμαστε όλοι, χρόνια τώρα. Που έχει να κάνει με το να λαμβάνεται υπόψη η θέση του ασθενή, η άποψη του ασθενή, στη λήψη αποφάσεων», είπε η Α' Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Κατερίνα Κουτσογιάννη.

«Για εμάς ήταν πολύ ευχάριστο όταν με τις δηλώσεις σας αναγνωρίσατε και διαπιστώσατε, κάτι το οποίο, φυσικά, σίγουρα το γνωρίζατε έτσι και αλλιώς, ότι η υγεία δεν είναι μία δαπάνη, είναι μια επένδυση και μια προϋπόθεση για την κοινωνική και την οικονομική ζωή. Οπότε, θεωρούμε ότι έχουμε να κερδίσουμε ως κοινωνία ένα στοίχημα, να έχουμε όσο το δυνατόν αποδοτικότερο Σύστημα Υγείας και δικαιότερο», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Νίκος Δέδες.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, που συγκροτήθηκε τον Μάιο του 2019 και πλέον αποτελείται από 65 συλλόγους και οργανώσεις ασθενών από ολόκληρη την Ελλάδα, ήδη εκπροσωπείται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Όπως δήλωσε κατά τη συνάντηση ο Υπουργός Υγείας, έχει δρομολογηθεί η εκπροσώπηση της Ένωσης και στον νέο κεντρικό φορέα προμηθειών υγείας (ΕΚΑΠΥ), που συγκροτείται με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας. «Μπαίνετε και ως συνομιλητής στο κομμάτι της ΕΚΑΠΥ. Η ΕΚΑΠΥ είναι μέσα στον φορέα του επιστημονικού οργάνου που θα εισηγείται για τις προμήθειες του Υπουργείου Υγείας. Δίνεται μια δυνατότητα ως Ένωση να μπορείτε να έχετε λόγο και στις προδιαγραφές και σε όλη τη συζήτηση που γίνεται», είπε ο κ. Πλεύρης.

"Ο εμβολιασμός προστατεύει τους συνανθρώπους μας"

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε επίσης η σημασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς θωρακίζει τη δημόσια υγεία και προστατεύει τους πολίτες που πάσχουν από υποκείμενα ή χρόνια νοσήματα, με συνέπεια να είναι πιο ευάλωτοι.

«Την Πέμπτη που μας πέρασε είχαμε μια πολύ μεγάλη συνέντευξη Τύπου σε σχέση με τον εμβολιασμό. Αγκαλιάστηκε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Οι ίδιοι οι ασθενείς βγήκαν και έκαναν έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί, γιατί εμείς είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι βρισκόμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στον ιό», σημείωσε η κα Κουτσογιάννη.

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, είναι από τις λίγες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που έκαναν μία πολύ αξιόλογη καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, η οποία είχε περιεχόμενο, είχε σωστά μηνύματα. Δυστυχώς, ενώ πολλοί μιλούν για καμπάνια και για προσπάθεια κινητοποίησης υπέρ του εμβολιασμού λίγοι το έπραξαν, και εσείς είσαστε μια από αυτές τις οργανώσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Χαίρομαι πολύ που σας υποδέχομαι, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αύριο είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Και η δική μας γενιά στιγματίστηκε από τον ιό HIV ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη και άλλαξε τις συμπεριφορές της σε μία εποχή που το να μολυνθείς με τον ιό ισοδυναμούσε με την υπογραφή μίας συμβολαιογραφικής πράξης θανάτου, ουσιαστικά.

Όμως από τότε η επιστήμη έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, στο βαθμό που σήμερα πια συζητάμε για ένα χρόνιο, ένα απολύτως διαχειρίσιμο νόσημα, υπό την προϋπόθεση ότι χορηγούνται οι σωστές θεραπείες.

Όμως, δυστυχώς, αυτό που έχει μείνει ακόμα είναι αρκετά κατάλοιπα και αρκετά στερεότυπα από το παρελθόν, τα οποία είναι υποχρέωσή μας να σπάσουμε έτσι ώστε, εκτός από την πολύτιμη ιατρική φροντίδα και θεραπεία να θεραπεύσουμε και τις κοινωνικές ουλές του στιγματισμού που ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Τολμώ να πω σε έναν άλλο αιώνα.

Και χαίρομαι που έχουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τον HIV/AIDS, αλλά δεν περιμένουμε -όπως γνωρίζετε- την πλήρη υλοποίησή του μια και καλή. Προχωρούμε σε μια σειρά από ρυθμίσεις που νομίζω ότι έχουν ξεχωριστή σημασία για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι οροθετικοί.

Και μάλιστα έχει, νομίζω, και τη δική της ξεχωριστή σημειολογία το γεγονός ότι αύριο ψηφίζουμε σημαντικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Η πρώτη είναι η δυνατότητα να έχουν δυνατότητα τεκνοθεσίας οι οροθετικοί συμπολίτες μας, εφόσον λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή, κάτι το οποίο μου έκανε πολύ εντύπωση ότι δεν είχε ήδη αντιμετωπιστεί. Όπως, βέβαια, και πολύ σημαντική είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα ισχύει, πλέον, για όλους όσους ακολουθούν αντιρετροϊκές θεραπείες.

Είναι δύο παρεμβάσεις σημαντικές. Θα ψηφιστούν αύριο και αποτελούν μόνο μέρος ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών.

Αλλά χαίρομαι, επίσης, διότι συναντιόμαστε με έναν άνθρωπο τον οποίο δεν είχα γνωρίσει όταν για πρώτη φορά είχαμε συναντήσει τη «Θετική Φωνή», ο Νίκος Δέδες, ο οποίος τόσο σπουδαία δουλειά είχε κάνει και τόσο είχε ευαισθητοποιήσει και εμένα προσωπικά για πολλά από αυτά τα ζητήματα τα οποία τώρα έχω τη δυνατότητα -με τη σημερινή μου ιδιότητα- να μπορώ να αντιμετωπίζω.

Και θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα αναλάβει, πια, το τιμόνι της Ένωσης Ελλήνων Ασθενών. Να ευχαριστήσω την κα Κουτσογιάννη για όσα προσέφερε. Και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα γίνει από εδώ και στο εξής ακόμα πιο γόνιμη.

Σκοπός μας είναι να θεσμοθετήσουμε την Ένωση Ελλήνων Ασθενών ως επίσημο κοινωνικό εταίρο της πολιτείας σε θέματα υγείας. Θέλουμε ευαισθητοποιημένους ασθενείς, οι οποίοι να μπορούν να έχουν τον πρώτο λόγο για τα ζητήματα που τους αφορούν. Θέλουμε οι ασθενείς αυτοί να εκπροσωπούνται με έναν σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, μέσα από την κατάθεση προτάσεων. Έχω δει τις προτάσεις που έχετε καταθέσει, τις οποίες βρίσκω ποιοτικές, λογικές και εναρμονισμένες με την κατεύθυνση στην οποία κι εμείς θέλουμε να κινηθούμε.

Μάλιστα, τώρα, καθώς αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα και τις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας είναι μια μοναδική ευκαιρία -όπως έχω πει πολλές φορές- να κάνουμε πολύ τολμηρές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ξεκινώντας από τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, περνώντας στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στο πώς θα κάνουμε τα νοσοκομεία μας καλύτερα. Στο τι γίνεται αφού κάποιος ασθενής βγει από το νοσοκομείο.

Και σε όλα αυτά σας θέλουμε συνεργάτες. Καθώς δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο ουσιαστική παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο από αυτήν κάποιου ο οποίος είναι προσωπικά ευαισθητοποιημένος για το πρόβλημά του.

Στην άυλη και ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα - Δικαίωμα ανάδοχου γονέα και σε ασθενείς με AIDS ή ηπατίτιδα Β

Δύο διατάξεις που αίρουν διακρίσεις και ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών από HIV εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

«Έχει γίνει αγώνας από όλη την ανθρωπότητα, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε αυτή η νόσος, και η επιστήμη έχει φτάσει σε ένα σημείο που αντιμετωπίζει όσο το δυνατό περισσότερο τις συνέπειες αυτής της νόσου. Παραμένουν, όμως, ακόμη και σήμερα πολλές διακρίσεις σε βάρος των ατόμων που είναι οροθετικοί και υπάρχει μία αντίληψη και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη ως κοινωνία να εξαλείψουμε τις διακρίσεις σε βάρος αυτών των ανθρώπων», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Σήμερα θα γίνει σίγουρα μία έντονη συζήτηση και για τις τροπολογίες και για το ίδιο το νομοσχέδιο. Έχω την τιμή, όμως, να εισηγούμαι δύο διατάξεις που ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών από HIV, των οροθετικών ασθενών. Η πολιτεία έρχεται σήμερα, ανήμερα της ημέρας για την καταπολέμηση του AIDS, να τις ψηφίσει και πιστεύω ότι σε αυτές τις δύο διατάξεις θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Οι διατάξεις, που τις εισηγούμαι με την πλήρη καθοδήγηση του πρωθυπουργού και αφού προηγήθηκαν συναντήσεις με την ένωση ασθενών και τους ίδιους τους ασθενείς, είναι ότι νομοθετούμε την πλήρη ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων στην άυλη και ηλεκτρονική συνταγογράφηση και δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν ανάδοχοι γονείς τα άτομα που πάσχουν είτε από ΗΙV είτε από ηπατίτιδα Β, υπό τον όρο και την προϋπόθεση ότι ακολουθούν την αγωγή ή έχουν ολοκληρώσει την αγωγή. Αυτό είναι ένα κοινωνικό θέμα διότι αποκλείονταν αυτοί άνθρωποι από την αναδοχή, αν και δεν υπήρχαν επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

«Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS είναι χρέος του Κοινοβουλίου να δείξει πως τέτοια αυτονόητα θέματα μπορούμε να τα βλέπουμε με συμπάθεια και να τα ψηφίζουμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλτσα
Νόσος Αλτσχάιμερ: Το «κρυφό» λίπος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο δύο δεκαετίες πριν την εμφάνιση της ασθένειας
Πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του κοιλιακού λίπους ως προγνωστικού δείκτη της γνωστικής εξασθένησης
Νόσος Αλτσχάιμερ: Το «κρυφό» λίπος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο δύο δεκαετίες πριν την εμφάνιση της ασθένειας
kinito_mathites
Κινητά τηλέφωνα και δημόσια υγεία: Οι κίνδυνοι και οι προειδοποιήσεις από Ισπανούς εμπειρογνώμονες
Εθισμός, πορνογραφία, άγχος, κατάθλιψη και προβληματικές συμπεριφορές κρούουν κώδωνα κινδύνου. Προειδοποιητικές ετικέτες πάνω στα κινητά για τις...
Κινητά τηλέφωνα και δημόσια υγεία: Οι κίνδυνοι και οι προειδοποιήσεις από Ισπανούς εμπειρογνώμονες