Συνεπιμέλεια: Επιστολή-κόλαφος από ΟΗΕ για την ενδοοικογενειακή βία
«Το νομοσχέδιο, εάν τεθεί σε ισχύ, θα διευκολύνει την έκθεση σε αυξημένους κινδύνους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της συνεπιμέλειας», σημειώνεται στην επιστολή αξιωματούχων του ΟΗΕ

Την παρέμβαση του ΟΗΕ, μέσω επιστολής, έφερε το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ επικρίνεται ακόμα και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η Elizabeth Broderick, επικεφαλής και Ειδική Εισηγήτρια της Ομάδας Εργασίας για τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και η Dubravka Šimonovic, Ειδική Εισηγήτρια για τη βία ενάντια στις γυναίκες, Στην επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι «το νομοσχέδιο, εάν τεθεί σε ισχύ, θα διευκολύνει την έκθεση σε αυξημένους κινδύνους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της συνεπιμέλειας».

Στην επιστολή, με ημερομηνία 17 Μαΐου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «παρόλο που το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενσωμάτωση της έννοιας του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού στο εσωτερικό δίκαιο, αποτυγχάνει να προσδιορίσει αυτήν την έννοια κατά περίπτωση, και ως εκ τούτου εάν το παιδί θα διατρέχει ή όχι κίνδυνο οικιακής βίας με έναν από τους γονείς».

Σχετικά με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημειώνουν: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας ότι αυτό το άρθρο προϋποθέτει ότι η επαφή με την εκτεταμένη οικογένεια του άλλου γονέα είναι προς το συμφέρον του παιδιού χωρίς καμία εξαίρεση ή τον καλύτερο προσδιορισμό συμφέροντος. Στην πραγματικότητα, η επαφή και οι σχέσεις με την εκτεταμένη οικογένεια μπορούν να παρουσιάσουν πρόσθετους κινδύνους σε περιπτώσεις κακοποίησης ή βίας κατά του παιδιού».

Οι συντάκτες αναφέρουν ακόμα σειρά προβλέψεων διεθνών συμβάσεων που δεν υπηρετούνται με το νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια, ενώ υπογραμμίζουν πως «το άρθρο 14 του νομοσχεδίου σχετικά με τις συνέπειες της κακομεταχείρισης, στερείται εγγυήσεων για τα θύματα οικιακής κακοποίησης».

Για το άρθρο 7 Elizabeth Broderick και Dubravka Šimonovic σημειώνουν: «Ανησυχούμε ότι το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου και η κοινή ευθύνη μεταξύ των δύο γονέων λαμβάνουν υπόψη μόνο τους παντρεμένους και τους νόμιμους συντρόφους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάκριση εις βάρος των γυναικών εάν ο κύριος φροντιστής του παιδιού είναι ένας μόνο γονέας».

Ολόκληρη η επιστολή εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακαλείται το πιο διάσημο τρόφιμο στον κόσμο – Είναι γεμάτο στα φυτοφάρμακα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molivia
Προϊστάμενοι Εκπαιδευτικών Θεμάτων: Αποδεκτοί και Μη Αποδεκτοί υποψήφιοι - Δείτε τους πίνακες
Ανακοινώθηκαν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οι πίνακες δεκτών και μη δεκτών υποψηφίων Προϊσταμένων Εκπαιδευτικών Θεμάτων.
Προϊστάμενοι Εκπαιδευτικών Θεμάτων: Αποδεκτοί και Μη Αποδεκτοί υποψήφιοι - Δείτε τους πίνακες
Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων του Ηρακλείου, την Παρασκευή 13/6/2025 το απόγευμα, συναντήθηκαν στο πάρκο της οδού Καζαντζάκη (δίπλα στο 7ο Δημοτικό)
Ηρακλείο: Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ενώνουν τις φωνές τους για το σχολείο τους
Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων του Ηρακλείου, την Παρασκευή 13/6/2025 το απόγευμα, συναντήθηκαν στο πάρκο της οδού Καζαντζάκη
Ηρακλείο: Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ενώνουν τις φωνές τους για το σχολείο τους
συγκεντρωση για την παλαιστινη
ΔΟΕ: Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Παλαιστίνη την Κυριακή 15 Ιουνίου
Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και στις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας
ΔΟΕ: Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Παλαιστίνη την Κυριακή 15 Ιουνίου