Συνεπιμέλεια: Επιστολή-κόλαφος από ΟΗΕ για την ενδοοικογενειακή βία
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Το νομοσχέδιο, εάν τεθεί σε ισχύ, θα διευκολύνει την έκθεση σε αυξημένους κινδύνους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της συνεπιμέλειας», σημειώνεται στην επιστολή αξιωματούχων του ΟΗΕ

Την παρέμβαση του ΟΗΕ, μέσω επιστολής, έφερε το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ επικρίνεται ακόμα και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η Elizabeth Broderick, επικεφαλής και Ειδική Εισηγήτρια της Ομάδας Εργασίας για τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και η Dubravka Šimonovic, Ειδική Εισηγήτρια για τη βία ενάντια στις γυναίκες, Στην επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι «το νομοσχέδιο, εάν τεθεί σε ισχύ, θα διευκολύνει την έκθεση σε αυξημένους κινδύνους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της συνεπιμέλειας».

Στην επιστολή, με ημερομηνία 17 Μαΐου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «παρόλο που το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενσωμάτωση της έννοιας του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού στο εσωτερικό δίκαιο, αποτυγχάνει να προσδιορίσει αυτήν την έννοια κατά περίπτωση, και ως εκ τούτου εάν το παιδί θα διατρέχει ή όχι κίνδυνο οικιακής βίας με έναν από τους γονείς».

Σχετικά με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημειώνουν: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας ότι αυτό το άρθρο προϋποθέτει ότι η επαφή με την εκτεταμένη οικογένεια του άλλου γονέα είναι προς το συμφέρον του παιδιού χωρίς καμία εξαίρεση ή τον καλύτερο προσδιορισμό συμφέροντος. Στην πραγματικότητα, η επαφή και οι σχέσεις με την εκτεταμένη οικογένεια μπορούν να παρουσιάσουν πρόσθετους κινδύνους σε περιπτώσεις κακοποίησης ή βίας κατά του παιδιού».

Οι συντάκτες αναφέρουν ακόμα σειρά προβλέψεων διεθνών συμβάσεων που δεν υπηρετούνται με το νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια, ενώ υπογραμμίζουν πως «το άρθρο 14 του νομοσχεδίου σχετικά με τις συνέπειες της κακομεταχείρισης, στερείται εγγυήσεων για τα θύματα οικιακής κακοποίησης».

Για το άρθρο 7 Elizabeth Broderick και Dubravka Šimonovic σημειώνουν: «Ανησυχούμε ότι το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου και η κοινή ευθύνη μεταξύ των δύο γονέων λαμβάνουν υπόψη μόνο τους παντρεμένους και τους νόμιμους συντρόφους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάκριση εις βάρος των γυναικών εάν ο κύριος φροντιστής του παιδιού είναι ένας μόνο γονέας».

Ολόκληρη η επιστολή εδώ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλάνο διορισμών εκπαιδευτικών 2026-2027 και η εφαρμογή του EduPlan
Πώς το EduPlan αλλάζει τους διορισμούς εκπαιδευτικών - Η επίσημη απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη στη Βουλή
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλάνο διορισμών εκπαιδευτικών 2026-2027 και η εφαρμογή του EduPlan
panelladikes-exetaseis-taxi-neo-1440x564_c.jpg
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Οι 20.000 λιγότερες αιτήσεις ίσως να είναι η πιο ηχηρή προειδοποίηση που έχει λάβει η εκπαιδευτική πολιτική τα τελευταία χρόνια.
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί