Thumbnail
Μια αναλυτική μετεωρολογική επισκόπηση για τους αναγνώστες του Alfavita.gr - H τάση του καιρού μέχρι τα Χριστούγεννα 2025

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από τα διεθνή και εγχώρια μοντέλα καιρού δείχνουν ότι ο φετινός Δεκέμβριος συνεχίζει σε πιο ήπιους ρυθμούς, με τον χειμώνα να… διστάζει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Παρά την προσέγγιση ψυχρότερων αερίων μαζών προς την περιοχή μας, το έντονο κρύο και τα σοβαρά χειμωνιάτικα φαινόμενα δεν φαίνεται να φτάνουν στη χώρα τουλάχιστον πριν τα μέσα του μήνα.

Τι αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου: Ήπια ψύχρα, ισχυροί άνεμοι αλλά χωρίς βαρυχειμωνιά

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου περιγράφει έναν καιρό με μικρές διακυμάνσεις αλλά χωρίς σημαντικές ψυχρές εισβολές. Αν και ψυχρές αέριες μάζες θα πλησιάσουν την Ελλάδα, «ο χειμώνας δεν θα δείξει ακόμη τα δόντια του», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Καιρός Δευτέρας

  • Τοπικές μπόρες σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Κρήτη, Πελοπόννησο

  • Σποραδικές βροχές σε Ιόνια και Δωδεκάνησα

  • Ασθενείς βροχές σε Αττική, Κυκλάδες, Κρήτη, Πελοπόννησο

  • Άνεμοι 7–8 μποφόρ, τοπικά έως 9 μποφόρ

  • Ήπιες θερμοκρασίες με μικρή πτώση

Τρίτη

  • Μπόρες νωρίς το πρωί σε Κρήτη και Εύβοια, σύντομης διάρκειας

  • Συνεχίζουν οι ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο

Τετάρτη – Παρασκευή

  • Γενική βελτίωση του καιρού

  • Ηλιοφάνεια, άνεμοι σε εξασθένηση

  • Θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Τάση 13–18 Δεκεμβρίου: Ασθενής ψυχρή εισβολή, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, νέα ψυχρή μάζα φαίνεται να πλησιάζει τη χώρα μεταξύ 13 και 18 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η επίδρασή της εκτιμάται ως περιορισμένη, πιθανότατα επηρεάζοντας μόνο την ανατολική Ελλάδα με ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες. 

«Ο καιρός δεν θα είναι ακόμη χειμωνιάτικος, σε καμία περίπτωση», τονίζει ο Αρναούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένεται κάποια αξιόλογη ψυχρή εισβολή.

Τι προβλέπει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τα Χριστούγεννα

Μετά μια σύντομη περίοδο καλοκαιρίας του χειμώνα —διάρκειας 5 έως 7 ημερών— τα δεδομένα αλλάζουν. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τείνει να επανέλθει σε δυτικό–βόρειο μοτίβο. Αυτό σημαίνει ότι συστήματα κακοκαιρίας από την δυτική και βόρεια Ευρώπη θα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κινηθούν προς την Ελλάδα.

Πιθανό σενάριο για την περίοδο των Χριστουγέννων

  • Πιο άστατο και πιθανώς ψυχρό καιρικό σκηνικό

  • Αυξημένες πιθανότητες για βροχές

  • Χιονοπτώσεις στα ορεινά

  • Μικρότερη πιθανότητα για παρατεταμένη καλοκαιρία τύπου… «Πασχούγεννα»

Ωστόσο, προς το παρόν δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την ένταση ή διάρκεια των φαινομένων.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο Δεκέμβριος 2025 κινείται χωρίς ακραίες καιρικές εκπλήξεις. Η Ελλάδα παραμένει σε σχετικά ήπιο μοτίβο, με το κρύο να καθυστερεί. Όμως, όσο πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα, αυξάνεται η πιθανότητα για περισσότερο χειμωνιάτικες συνθήκες, με βροχές και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.

Η αβεβαιότητα παραμένει —όπως συμβαίνει πάντοτε με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις— αλλά η γενική τάση δείχνει ότι ο καιρός θα «σοβαρέψει» όσο μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φαρμακείο αυτοκινήτου
Από 3 σε 31 ευρώ: Το νέο φαρμακείο πρώτων βοηθειών που αλλάζει όλα τα αυτοκίνητα
Νέοι κανόνες για τα φαρμακεία αυτοκινήτου από το 2027: Πιο πλούσια, πιο ακριβά και υποχρεωτικά για όλα τα οχήματα
Από 3 σε 31 ευρώ: Το νέο φαρμακείο πρώτων βοηθειών που αλλάζει όλα τα αυτοκίνητα
Βουλή
Χιλιάδες απόφοιτοι ΤΕΙ σε αβεβαιότητα: Στη Βουλή η επείγουσα ερώτηση Μαμουλάκη
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση για την καθυστέρηση αντιστοίχισης πτυχίων πρώην Τ.Ε.Ι. με τις νέες ακαδημαϊκές δομές
Χιλιάδες απόφοιτοι ΤΕΙ σε αβεβαιότητα: Στη Βουλή η επείγουσα ερώτηση Μαμουλάκη
Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι στην Κωνσταντινούπολη: Βγήκε στο μπαλκόνι και φώναζε «καθάρισα την τιμή μου»
Πεθερά πυροβόλησε τη νύφη στην Κωνσταντινούπολη: Φώναζε «καθάρισα την τιμή μου» πριν συλληφθεί
Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι στην Κωνσταντινούπολη: Βγήκε στο μπαλκόνι και φώναζε «καθάρισα την τιμή μου»
Πεθερά πυροβόλησε τη νύφη στην Κωνσταντινούπολη: Φώναζε «καθάρισα την τιμή μου» πριν συλληφθεί