Μητσοτάκης για προσφυγικό: Δεν θα γίνουμε ο φιλικός υποδοχέας των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου
Δεν θέλουμε φράχτες και τείχη αλλά κανόνες είπε στην Ώρα του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο φιλικός υποδοχέας των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου»

«Κύριε Βαρουφάκη, τον δικό σας φαντασιακό κόσμο, όπου η Ελλάδα είναι ο φιλικός υποδοχέας του κάθε κατατρεγμένου, του κάθε πονεμένου, ένας παράδεισος στον οποίο μπορούν να βρουν καταφύγιο όλοι οι πονεμένοι αυτού του κόσμου, θα μου επιτρέψετε να τον αφήσω να παραμείνει στο δικό σας φαντασιακό κόσμο. Η δική μας Κυβέρνηση έχει τελείως άλλη πολιτική στο ζήτημα αυτό» ανέφερε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «μακριά από εμάς οποιαδήποτε ξενοφοβία ή οποιοσδήποτε ρατσισμός» σπεύδοντας να συμπληρώσει πως είναι υπερήφανος «όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια κοινωνία η οποία μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική σιγά – σιγά. Δεν αμφισβητείται η εθνική μας ακεραιότητα με αυτό τον τρόπο».

«Ούτε φράχτες θέλουμε, ούτε τείχη. Κανόνες θέλουμε. Και μέρος των κανόνων είναι και ο τρόπος με τον οποίο ένα κυρίαρχο κράτος φυλάσσει τα σύνορά του» είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως δεν μπορούμε «να επικαλούμαστε την οικονομική ανέχεια κάποιου για να μπορέσουμε να τον υποδεχθούμε στη χώρα μας χωρίς κανένα κανόνα και καμία διαδικασία».

«Με ρωτήσατε εάν φοβόμαστε τους πρόσφυγες ως μια δύναμη που θα μπολιάσει την ελληνική κοινωνία. Σας λέω όχι, δεν τους φοβάμαι. Αρκεί να είναι αυτοί οι οποίοι πληρούν τους κανόνες για να απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας. Και αν η Ευρώπη ή η Ελλάδα θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική για να ενισχύσει το δημογραφικό της πρόβλημα έχει τη δυνατότητα να το κάνει, αλλά θα το κάνει οργανωμένα και θα το κάνει με κανόνες» είπε και συμπλήρωσε:

«Αναφερθήκατε στο Άγαλμα της Ελευθερίας.  Όταν οι οικονομικοί μετανάστες των προηγούμενων γενιών αντίκριζαν το Άγαλμα της Ελευθερίας μέσα από την ομίχλη που συχνά υπάρχει στην περιοχή, γνώριζαν ότι ταυτόχρονα θα πάνε και στη νήσο Έλις και θα καταγραφούν και θα ταυτοποιηθούν και θα γνωρίζουν οι αμερικανικές Αρχές ποιος μπαίνει στη χώρα και ποιος δεν μπαίνει. Μην συγκρίνετε, σας παρακαλώ κ. Βαρουφάκη, μια χώρα η οποία χτίστηκε από μετανάστες με τεράστιες εκτάσεις, που χρειαζόταν τους μετανάστες, μια πολυπολιτισμική χώρα, πολυεθνική χώρα, με την Ελλάδα ή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Αναφερθήκατε -είχε ενδιαφέρον αυτό- στο παράδειγμα της Αυστραλίας. Η Αυστραλία, κ. Βαρουφάκη, είναι μια φιλελεύθερη χώρα, τη γνωρίζετε εξάλλου καλά. Είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και βρίσκεται στη κορυφή των δεικτών αξιολόγησης για την ποιότητα της Δημοκρατίας της και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει περίπτωση παράνομο σκάφος να φτάσει στις ακτές της Αυστραλίας, το λένε ξεκάθαρα:  «Δεν θα φτάσετε».  Και ξέρετε γιατί το λένε;  Δεν το  λένε γιατί είναι απάνθρωποι ή γιατί δεν αντιλαμβάνονται και αυτοί τον ανθρώπινο πόνο που κρύβεται πίσω από αυτές τις ιστορίες. Το λένε γιατί θέλουν να σπάσουν -και θέλουν και μπορούν και το έχουν κάνει- τα κυκλώματα των διακινητών. Ο μόνος τρόπος να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών είναι να γνωρίζουν αυτοί οι οποίοι καταβάλλουν σήμερα μεγάλα ποσά και δεν είναι πρόσφυγες, ότι θα γυρίσουν πίσω στη χώρα από την οποία ήρθαν σε πρώτη φάση στην Τουρκία ή στο Πακιστάν ή σε περιοχές του Αφγανιστάν.

Έχετε δίκιο αυτό που λέτε για το Αφγανιστάν. Δεν αφορά όλο το Αφγανιστάν. Αλλά υπάρχουν περιοχές του Αφγανιστάν οι οποίες δεν δικαιολογούν την ερμηνεία ότι όσοι προέρχονται από αυτές θα πρέπει αυτόματα να απολαμβάνουν καθεστώτος προστασίας.  Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτό το απόστημα, αυτό το απάνθρωπο σύστημα όπου άνθρωποι καταβάλλουν μεγάλα ποσά με την προσδοκία να έρθουν σε μια Ευρώπη που -ας είμαστε αντικειμενικοί αυτή τη στιγμή- δεν έχει τη δυνατότητα να τους υποδεχθεί όλους, είναι να γνωρίζουν ότι πετάνε τα λεφτά τους στο βρόντο και ότι αν δεν απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας, θα γυρίσουν πίσω. Και αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζει αυτή η Κυβέρνηση».

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Βαρουφάκης: Τα παιδιά των προσφύγων θα μπορούσαν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας

Κ. Μητσοτάκης: Μετανάστες και όχι πρόσφυγες οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα

 

 

 

 


 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκίνητο
Κλιματισμός αυτοκινήτου: Ποια σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις
Σε μερικές περιπτώσεις μια ενδεχόμενη βλάβη μπορεί να κάνει μπαμ, να την αναγνωρίζεις αμέσως και σε αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια είναι πως πρέπει...
Κλιματισμός αυτοκινήτου: Ποια σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις
ekpaideytikoi
Καταγγελίες προς εκπαιδευτικούς: Στοχοποίηση Εκπαιδευτικών και το βάρος που καλούνται να σηκώσουν
Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βρίσκονται στο έλεος της οποιασδήποτε ανώνυμης ή κακόβουλης καταγγελίας
Καταγγελίες προς εκπαιδευτικούς: Στοχοποίηση Εκπαιδευτικών και το βάρος που καλούνται να σηκώσουν
Τρόφιμα
Taste Atlas 2024-2025: Η ελληνική κουζίνα η καλύτερη στον κόσμο - Η λίστα με τα φαγητά
Η ελληνική κουζίνα στην κορυφή του κόσμου, στα βραβεία του Taste Atlas - Τα δέκα φαγητά που μας έδωσαν την πρωτιά
Taste Atlas 2024-2025: Η ελληνική κουζίνα η καλύτερη στον κόσμο - Η λίστα με τα φαγητά