ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αποπροσανατολίζει το λαό, κερδίζει χρόνο και για την αναμόρφωσή του
«Στάχτη στα μάτια του κόσμου» με τις χούφτες πέταξαν και τη βδομάδα που πέρασε οι δυνάμεις της διαχείρισης, συντηρώντας σκόπιμα την προεδρολογία. Με τη σειρά της, η συζήτηση αυτή είχε αντίκτυπο στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό τους και μεταξύ τους, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, με στόχο τη σταθεροποίησή του και την ενίσχυση της δυνατότητάς του να δίνει κυβερνήσεις που θα ασκούν απρόσκοπτα τη διαχείριση για λογαριασμό της αστικής τάξης.
Μάλιστα, ο «κουρνιαχτός» της προεδρολογίας απασχόλησε ως και διεθνή έντυπα («Sueddeutsche Zeitung»), επιβεβαιώνοντας ότι πίσω του κρύβει στοχεύσεις που ακουμπούν ευρύτερα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Η συζήτηση, την περασμένη βδομάδα, επικεντρώθηκε στο σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο ο Φ. Κουβέλης έχει ήδη δεχτεί πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορήθηκαν για σκόπιμη διασπορά φημών και σεναρίων, για συντήρηση της ονοματολογίας ώστε να αποκρύπτεται η «κρυφή ατζέντα» που ο καθένας χρεώνει στον άλλο! Στην πραγματικότητα και οι δύο κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αποπροσανατολίζεται ο λαός απ' τη δική του ατζέντα, απ' την ανάγκη οργάνωσης της πάλης εναντίον της πολιτικής ΕΕ - κεφαλαίου που αμφότεροι υπηρετούν.
Αλλωστε, κανείς απ' τους δύο δεν έχασε την ευκαιρία να θέσει τα εκβιαστικά του διλήμματα στο λαό μια ώρα αρχύτερα. Απευθυνόμενοι στους βουλευτές, για τη στάση των οποίων κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ερίζουν, αλλά με τελικό αποδέκτη το λαό, η κυβέρνηση απειλεί με περιπέτειες και αστάθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ με καταστροφή και νέα μνημόνια.
Στη ΔΗΜΑΡ, η σχετική συζήτηση, υποδαύλισε την προϋπάρχουσα εσωκομματική αντιπαράθεση, αφού συνδέεται ευθέως με τον πυρήνα της που αφορά στην κατεύθυνση των συμμαχιών μέσω των οποίων θα επιδιώξει αναβάθμιση της θέσης της στο αστικό πολιτικό σύστημα. Η μειοψηφία, με επικεφαλής τον Σπ. Λυκούδη, τάχτηκε υπέρ της προοπτικής να προταθεί ο Φ. Κουβέλης απ' την κυβέρνηση και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απ' την άλλη, φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές, όπως ο Γ. Πανούσης, κατακεραυνώνουν εκ των προτέρων μια τέτοια επιλογή, κατηγορώντας μάλιστα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για παρασκηνιακά παιχνίδια.
Επισήμως η ΔΗΜΑΡ δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και η όποια απόφαση να ληφθεί σε μια ευνοϊκότερη συγκυρία. Οπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη, Ν. Τσούκαλης, «η πολιτική συγκυρία της συγκεκριμένης στιγμής θα είναι η κρίσιμη προϋπόθεση, η κρίσιμη συνθήκη, ούτως ώστε να αποφασιστεί κατά πόσο υπάρχει περιθώριο συνεννόησης και συναντίληψης όσον αφορά την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Αποκαλυπτικός ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Α. Παπαδόπουλος, αφού σε άρθρο του υπερασπίζεται το σενάριο του «αριστερού προέδρου» και χαρακτηρίζει τον Φ. Κουβέλη εγγύηση σταθερότητας, προτρέπει τις αστικές πολιτικές δυνάμεις να τα βρουν, εξηγώντας ότι έτσι βολεύονται όλοι και η κυβέρνηση, αφού θα της δώσει άνεση χρόνου να προχωρήσει την πολιτική της, και η ΔΗΜΑΡ, αφού θα έχει συμβάλει στη σταθερότητα, και η ευρύτερη κεντροαριστερά, αφού θα της δώσει χρόνο να ανασυνταχθεί, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα του επιτρέψει να προετοιμαστεί για να κερδίσει τον επόμενο εκλογικό γύρο του 2016!
Παρέμβαση στο ζήτημα έκαναν και μια σειρά στελέχη της ΝΔ. Τον Ε. Μεϊμαράκη πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο βουλευτής Α. Ψυχάρης. Πρόεδρο απ' την κεντροδεξιά ζήτησε και ο Μ. Βορίδης. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του Π. Ψωμιάδη.
Αναζητήσεις από και προς όλες τις κατευθύνσεις
Αν η προεδρολογία ήρθε σε πρώτο πλάνο τις τελευταίες μέρες, κάθε άλλο παρά ανέκοψε τις διεργασίες που συντελούνται σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, που συνεχίζονται ασίγαστες, αντανακλώντας την ανάγκη της αστικής τάξης να διατάξει το πολιτικό της προσωπικό κατά τρόπο που να εξασφαλίσει όσο είναι δυνατόν σταθερότητα στην άσκηση της αστικής διαχείρισης.
Σε όσα είναι ήδη γνωστά, προστέθηκαν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να επανακάμψει στην ενεργό πολιτική δράση είτε στη θέση του προέδρου της ΝΔ, κάτι που προϋποθέτει συντριβή της ΝΔ και απομάκρυνση του Αντ. Σαμαρά, είτε ακόμα ακόμα και στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει τη δυσαρέσκεια του ιδίου και συνολικά του «καραμανλικού στρατοπέδου» της ΝΔ για το άνοιγμα που γίνεται σε δυνάμεις όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. και την επιθυμία τους να στραφεί το κόμμα προς το «ορφανό κέντρο».
Επαναφέρει και τις πληροφορίες για δίαυλο επικοινωνίας και προσωπικά του Κ. Καραμανλή με τον Αλ. Τσίπρα, ενώ υποστηρίζει πως ένα απ' τα σενάρια είναι να προταθεί απ' τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς σ' αυτήν την περίπτωση θα διχαζόταν η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Το σενάριο αυτό προσκρούει προσώρας στη διακηρυγμένη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προτείνει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι ότι πρόκειται για θέση που δεν μπορεί να αλλάξει.
Πριν απ' το δημοσίευμα αυτό ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του, είχε ρωτηθεί για τον Κ. Καραμανλή και είχε πει: «Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ο καθένας ξεχωρίζει από το βίο και την πολιτεία του. Και φυσικά από τις απόψεις που πρεσβεύει και την πολιτική που υπηρετεί, αυτό όμως δε μας οδηγεί να πιστεύουμε ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν την ίδια πολιτική είναι ίδιοι ή το κάνουν με τα ίδια μέσα».
Η ΝΔ προσώρας φαίνεται να επιδιώκει το «κλείδωμα» της συνεργασίας με δυνάμεις ή μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα του χώρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που αποδίδεται στον Α. Σαμαρά για συγκρότηση μιας ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης - πόλου του υπό αναμόρφωση αστικού πολιτικού συστήματος. Η «μονόπλευρη διεύρυνση» φαίνεται να μην ικανοποιεί μερίδα στελεχών της και όχι απαραίτητα μόνο των λεγόμενων «καραμανλικών».
Ο βουλευτής της Γ. Βλάχος δήλωσε ότι στη ΝΔ μπορούν να επιστρέψουν μόνο όσοι ζητήσουν δημόσια συγνώμη για όσα έχουν κάνει και πει, παραπέμποντας στις βαριές κατηγορίες που αντήλλασσαν μέχρι προ ολίγου καιρού η ΝΔ με τον ΛΑ.Ο.Σ. και τους ΑΝΕΛ. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, απέρριψε τη διεύρυνση της ΝΔ με στελέχη των ΑΝΕΛ και άλλα που αποχώρησαν απ' αυτήν τα τελευταία χρόνια. «Δεν είμαι διατεθειμένος και δεν πρόκειται να καθίσω στα ίδια έδρανα με κάποιους που τα προηγούμενα χρόνια με αποκαλούσαν "γερμανοτσολιά και φασίστα"» αναφέρει, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ «πρέπει να εκφράσει έναν κόσμο που κινείται στο κέντρο και σήμερα δεν έχει έκφραση».
Ο Μ. Χαρακόπουλος υποστηρίζει, με τη σειρά του, πως «η διεύρυνση δεν μπορεί να περιοριστεί σε ευκαιριακές μετεγγραφές. Για να είναι η ΝΔ μεγάλο κόμμα, πρέπει να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης».
Γκρίνιες στην «κεντροαριστερά»
Παρά τις διακηρύξεις για ενότητα ώστε να συγκροτηθεί σε νέες βάσεις μια κεντροαριστερή παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και η ΔΗΜΑΡ, σπαράσσεται από εσωκομματική αντιπαράθεση. Η διαμάχη ανάμεσα στην ηγεσία του και τον Γ. Παπανδρέου, παρά τις αφορμές με τις οποίες εκδηλώνεται, αφορά στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ, στους όρους με τους οποίους θα γίνει η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, ποιος θα τη διευθύνει και υπό ποιες προϋποθέσεις θα διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα.
Ο γιορτασμός της 3ης του Σεπτέμβρη ήταν η τελευταία αφορμή που έφερε αντιμέτωπους Βενιζέλο και Παπανδρέου. Καθώς ο δεύτερος όχι μόνο δε θα παραστεί, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις στο εξωτερικό, αλλά δυο μέρες νωρίτερα θα μιλήσει σε έκθεση του ιδρύματος Α. Παπανδρέου στον ίδιο χώρο, το Ζάππειο. Ο Ε. Βενιζέλος δέχτηκε να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης, θέτοντας όμως τους όρους του, δηλαδή να απευθύνει χαιρετισμό, αναγκάζοντας τους διοργανωτές σε τροποποίηση του προγράμματός της, καθώς θα πρέπει η ίδια δυνατότητα να δοθεί και στον Κ. Σημίτη.
Κύκλοι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι υπονομεύεται η προσπάθεια που γίνεται να σηματοδοτηθεί μέσω του γιορτασμού της επετείου η ενότητα του κόμματος στη μάχη ανασυγκρότησης του χώρου, με υπόμνηση της πολιτικής του κληρονομιάς. Απ' την πλευρά του Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζεται ότι η πορεία αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ και διάχυσής του σε θολά σχήματα, όπως η Ελιά ή η Δημοκρατική Παράταξη, υποδηλώνει άρνηση της κληρονομιάς του και πως μόνο οι ψηφοφόροι ενδιαφέρουν τη σημερινή ηγεσία και γι' αυτό «ξεσκονίζει» τον Α. Παπανδρέου και τα συνθήματά του.
Στο μεταξύ, μια σειρά από στελέχη αμφισβητούν ανοιχτά επιλογές της ηγεσίας. Ο Π. Οικονόμου, υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, σε άρθρο του επέκρινε τη σύμπραξη με τη ΝΔ, τη διάχυση του ΠΑΣΟΚ στην Ελιά, την αυτοκατάργησή του «με το χοντροκομμένο τέχνασμα της διοργάνωσης Συνεδρίου άλλου, ανύπαρκτου κόμματος», «πλήγματα» που καταλογίζει προσωπικά στον Ε. Βενιζέλο. Μάλιστα, προτρέπει «δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ και τους όμορους χώρους να προτείνουν μία θετική επιλογή στους πολίτες στις επόμενες εκλογές».
Επίθεση στον Ε. Βενιζέλο έκανε και ο Σ. Ξυνίδης, πρώην γραμματέας του κόμματος, γράφοντας για το συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης»: «Ας μην το ξεφτιλίσουμε κι άλλο το εορτάζον ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη. Γιατί τα ελάχιστα από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί (από στόματος του μοναδικού γνώστη Προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου) μόνο ένα νέο ευτελισμό του τύπου 58 ή Ελιά προοιωνίζονται».
Β.
Πηγή: Ριζοσπάστης, 31/8/2014
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη