Σε μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων που φτάνει στη Δικαιοσύνη, η Ευρωπαία εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου εισηγήθηκε την ενοχή 13 κατηγορουμένων, οι οποίοι φέρονται να αποσπούσαν επί χρόνια παράνομες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με επίκεντρο τη Φθιώτιδα.
Στην αγόρευσή της, η εισαγγελική λειτουργός κατέδειξε ένα ευρύ και καλά οργανωμένο σχήμα απάτης, με ψευδή μισθωτήρια, πλασματικές εκτάσεις και εικονικές δηλώσεις αγροτικής δραστηριότητας. «Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πράγματι έχει γεωργική δραστηριότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ασκώντας δριμεία κριτική στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η απάτη αποκαλύφθηκε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι εμπλεκόμενοι υπέβαλαν πλαστά μισθωτήρια σε Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων στον Δομοκό, εμφανίζοντας ως ιδιόκτητες εκτάσεις το Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης και περιοχές στη Μακρυρράχη, τις οποίες δήλωναν ως βοσκοτόπια.
Ζημία άνω των 440.000 ευρώ – Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων διώξεων
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν απάτη σε βάρος του Δημοσίου, πλαστογραφία και ψευδείς βεβαιώσεις. Σύμφωνα με τη δικογραφία, 12 από τους κατηγορούμενους φέρονται να εισέπραξαν συνολικά πάνω από 440.000 ευρώ — ποσά που φτάνουν έως και τα 91.000 ευρώ ανά άτομο.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης και ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακρυρράχης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο φορέας διαθέτει δικαιώματα νομής από το 1935. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να καλυφθούν πίσω από τη νομοθεσία, ισχυριζόμενοι ότι η εγκύκλιος δεν απαιτούσε αποδεδειγμένη παραγωγή ή ζωικό κεφάλαιο.
Στο στόχαστρο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ – «Αδιανόητη αδράνεια»
Ιδιαίτερο βάρος στην αγόρευσή της έδωσε η εισαγγελέας στον ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας πως «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους». «Όφειλε ο Οργανισμός να μεταβεί στις εκτάσεις και να διαπιστώσει την ύπαρξη πραγματικής δραστηριότητας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε μεν κτηνοτροφική δραστηριότητα, αλλά όχι από τους δηλούντες.
Η υπόθεση συνδέεται, σύμφωνα με την ίδια, και με ανοιχτή δικογραφία που αφορά την ιδιοκτήτρια του ΚΥΔ στον Δομοκό, με τη Χαρίκλεια Θάνου να ζητά τη διαβίβαση της υπόθεσης για πιθανή ηθική αυτουργία και ψευδορκία.
Ένα σύστημα που «έκλεινε τα μάτια» για χρόνια
Η συγκεκριμένη υπόθεση, πέρα από το νομικό της βάρος, φέρνει στο φως χρόνιες παθογένειες στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων στον αγροτικό τομέα. Η διάρκεια του σχήματος, η απουσία ουσιαστικών ελέγχων και η αξιοποίηση διοικητικών κενών, μαρτυρούν ότι το φαινόμενο δεν ήταν μεμονωμένο.
«Το σύστημα έγινε εργαλείο στα χέρια επιτήδειων», ανέφερε η εισαγγελέας, δίνοντας το στίγμα της εικόνας που αναδύεται από τη δικογραφία.
Η συνέχεια, πλέον, ανήκει στη Δικαιοσύνη — και στις αρχές που καλούνται να εξασφαλίσουν ότι παρόμοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ