Παραπέμπεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου με 206 ψήφους για απιστία, 166 ψήφους για νόθευση εγγράφου και 221 ψήφους για παράβαση καθήκοντος
Το δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου ανοίγει για τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να τον παραπέμψει για τα κακουργήματα της απιστίας περί την υπηρεσία και την νόθευση εγγράφου, όπως και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Πλέον, το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληρωθεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος, θα κληθεί να αποφανθεί επί της βασιμότητας των αποδιδόμενων κατηγοριών και επί της παραγραφής ή μη των αδικημάτων. Εφ’ όσον κρίνει ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής και ότι είναι βάσιμες οι κατηγορίες που του αποδίδονται, τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με κίνδυνο να καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές φυλάκισης.
Σε σύνολο 283 ψηφισάντων υπήρξαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά. Για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου 166 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 34 «όχι» και 67 «παρών». Για το αδίκημα της απιστίας 206 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 42 «όχι» και 18 «παρών». Και για την παράβαση καθήκοντος 220 ψήφισαν «ναι», 35 «όχι» και 11 «παρών».
Όσον αφορά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου το αρνήθηκε. Δεν έλειψαν και οι βολές κατά του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου, όπως και κατά του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, για τους οποίους είπε: «Αυτός που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα, επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών. Και ξεπερνάμε το γεγονός – ακόμα και αν δεχτούμε πως πίστευε ότι κατείχε αντίγραφο και το ΣΔΟΕ συνέχιζε την έρευνα – πως σε όλους τους μήνες που ήταν Υπουργός δεν έκανε μία – έστω – ερώτηση για την πρόοδο των ερευνών. Έστω μία! Ή μια σύσκεψη για το θέμα αυτό!».
Ειδικό Δικαστήριο και Δικαστικό Συμβούλιο
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αρμόδιο για την εκδίκαση των υποθέσεων παραπομπής νυν ή πρώην μέλους της κυβέρνησης σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλεια (η ψηφοφορία γίνεται με σφαιρίδια…) μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διορισθεί ή προαχθεί στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του Ειδικού Δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.
Το Δικαστικό Συμβούλιο λειτουργεί στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Αυτό συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής, ενώ η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.
Το Δικαστικό Συμβούλιο, όπως αναφέρθηκε ήδη, είναι αυτό που θα αποφανθεί επί της βασιμότητας των κατηγοριών και τυχόν παραγραφή των αποδιδόμενων αδικημάτων πριν φτάσει η υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως έγινε στην περίπτωση των πρώην υπουργών της ΝΔ κκ. Αλ. Κοντού και Ευ. Μπασιάκου (υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου), των οποίων τα αδικήματα κρίθηκαν παραγεγραμμένα.
Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. Μετά την κλήρωση o Πρόεδρoς της Boυλής απoστέλλει στoν Πρόεδρo του Συμβουλίου της Επικρατείας ή στον Πρόεδρο τoυ Aρείoυ Πάγoυ την απόφαση της Boυλής για την άσκηση δίωξης, τα oνόματα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών που κληρώθηκαν και όλη τη σχετική δικoγραφία.
Σημειώνεται ότι, αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.
Με στοιχεία από tovima.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη