Μία απόφαση η οποία αποτελεί «πιλότο» για χιλιάδες αποφοίτους κολεγίων που παρέχουν τίτλους σπουδών με πανεπιστήμια του εξωτερικού, εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης.
Το Δικαστήριο δικαίωσε εργοθεραπεύτρια την οποία ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών αρνούνταν να εγγράψει στο μητρώο μελών της.
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη εργοθεραπεύτρια είχε αποφοιτήσει από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το οποίο παρέχει πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Bachelor σε συνεργασία με πανεπιστήμιο της Βρετανίας. Το 2021 η εργοθεραπεύτρια υπέβαλλε ηλεκτρονικά αίτηση στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών προκειμένου να εγγραφεί στα μητρώα του Συλλόγου. Ωστόσο ουδέποτε έλαβε επίσημη απάντηση.
Στις 30 Μαρτίου του 2021, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ereportaz, η εργοθεραπεύτρια προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ζητώντας «να ακυρωθεί η σιωπηρή απόρριψη από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών (Π.Σ.Ε.), της αίτησής της περί εγγραφής της στα μητρώα μελών του ανωτέρω Συλλόγου».
Η εργοθεραπεύτρια επικαλούνταν απόφαση του Φεβρουαρίου του 2021 περί «αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων» του Αυτοτελούς Τμήματος Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. κατ’ επίκληση των διατάξεων του π.δ. 38/2010. Σύμφωνα με αυτή, η αιτούσα μπορούσε «να ασκήσει στην Ελλάδα το επάγγελμα της εργοθεραπεύτριας υπό τις αυτές προϋποθέσεις που το ασκούν και οι έλληνες πολίτες, καθώς και να χρησιμοποιεί τον τίτλο εκπαίδευσης που απέκτησε στο κράτος-μέλος προέλευσης». Όπως υποστήριξε η αιτούσα, «ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών είχε την υποχρέωση να την εγγράψει ως μέλος του εντός μηνός από την υποβολή της αίτησής της, βάσει των διατάξεων του ν.4461/2017, σε συνδυασμό με το π.δ.38/2010».
Η δικαίωση από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης
Τελικά το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης συνεδρίασε στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 και εξέδωσε τον περασμένο Απρίλιο την υπ’ αριθμόν 144/2-25 απόφαση η οποία έκανε δεκτή την αίτηση της εργοθεραπεύτριας. Όπως υπογραμμίζεται, η απόφαση του ΑΤΕΕΝ, που εξεδόθη, κατ’εφαρμογή των διατάξεων του π.δ.38/2010, που αφορούν τίτλους σπουδών απονεμόμενους είτε από κράτος μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης, «δεσμεύει τη Διοίκηση, όπως άλλωστε και το Δικαστήριο, δεδομένου ότι η νομιμότητα της ατομικής αυτής πράξης δεν ελέγχεται παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο της παρούσας δίκης».
Επομένως με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, η εργοθεραπεύτρια «όπως βάσιμα προβάλλει, έχει δικαίωμα να ασκήσει το επάγγελμα της Εργοθεραπεύτριας, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τους κατόχους των συγκρίσιμων τίτλων σπουδών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος», ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών έχει την υποχρέωση να εγγράψει την αιτούσα στο μητρώο μελών του.
«Συνεπώς, μη νομίμως απορρίφθηκε σιωπηρώς η σχετική …./18.2.2021 αίτηση της αιτούσας και πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζει ο Σύλλογος», επισημαίνεται στην υπ αριθμόν 144/2-25 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα υποχρεώνει τον Σύλλογο να την εγγράψει ως μέλος.
Δικηγόρος Παπακωνσταντίνου: «Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για διεκδίκηση αποζημιώσεων»
Σε δήλωση του στο ereportaz.gr, ο δικηγόρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο και Δρ Συνταγματικού Δικαίου Απόστολος Παπακωνσταντίνου, που χειρίστηκε νομικά την υπόθεση για λογαριασμό της εντολέως του, υποστηρίζει ότι η απόφαση του «Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων αλλοδαπών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων τα οποία είναι εγκατεστημένα είτε σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε σε τρίτη χώρα». Παράλληλα, όπως επισημαίνει, η δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για «όχι μόνον για την ικανοποίηση αντίστοιχων αιτημάτων αλλά, επιπλέον, για διεκδικήσεις αποζημίωσης από πτυχιούχους που οι αντίστοιχοι επαγγελματικοί Σύλλογοι αρνήθηκαν την εγγραφή τους».
Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου:
«Η πρόσφατη απόφαση 144/2025 του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων αλλοδαπών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων τα οποία είναι εγκατεστημένα είτε σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε σε τρίτη χώρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα επρόκειτο για τίτλο σπουδών που απονεμήθηκε από Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με Κολλέγιο που είναι εγκατεστημένο στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, για να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχιούχο και να μπορεί αυτός να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα στη χώρα μας (εν προκειμένω το επάγγελμα του Εργοθεραπευτή), αρκεί να έχει αναγνωρισθεί από το ΑΤΕΕΝ η επαγγελματική ισοδυναμία του τίτλου σπουδών με τους τίτλους σπουδών που απονέμουν τα αντίστοιχα Τμήματα των ελληνικών Α.Ε.Ι. Στην περίπτωση αυτή, οι οικείοι επαγγελματικοί Σύλλογοι (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών) έχουν την υποχρέωση και όχι απλώς τη διακριτική ευχέρεια να εγγράψουν τους πτυχιούχους αυτούς στα μητρώα τους. Πρόκειται για δικαστική απόφαση, η οποία ερμηνεύει και εφαρμόζει κατά τρόπο υποδειγματικό την Οδηγία 2005/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων», καθώς και του προεδρικού διατάγματος 38/2010, με το οποίο προσαρμόστηκε η εθνική μας νομοθεσία στην εν λόγω Οδηγία. Είναι τέλος αξιοσημείωτο ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν περιορίζεται απλά στην ακύρωση της απόρριψης από τον οικείο επαγγελματικό Σύλλογο του αιτήματος για εγγραφή της πτυχιούχου στα μητρώα του, αλλά επιπλέον, τον διατάσσει να την εγγράψει σε αυτά. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου ανοίγει τον δρόμο όχι μόνον για την ικανοποίηση αντίστοιχων αιτημάτων αλλά, επιπλέον, για διεκδικήσεις αποζημίωσης από πτυχιούχους που οι αντίστοιχοι επαγγελματικοί Σύλλογοι αρνήθηκαν την εγγραφή τους, με συνέπεια να υποστούν αυτοί σημαντική οικονομική ζημία και ηθική βλάβη, αφού δεν μπόρεσαν να ασκήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματά τους στη χώρα μας».
Δεν είναι η πρώτη φορά
Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο υποχρεώνει σωματείο ή επιμελητήριο να εγγράψει απόφοιτους κολεγίων, παρά τις αντιστάσεις.
Μόλις προχτές το ΣτΕ δικαίωσε απόφοιτο κολεγίου φυσιοθεραπείας για ανάλογο ζήτημα, ενώ το ανώτατο ακυρωτικό δικαστηριο με μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση (1933/2024), τον περασμένο Απρίλιο, ξεκαθάρισε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) δεν έχει το δικαίωμα να απορρίπτει αιτήσεις εγγραφής αποφοίτων Πολυτεχνικών Σχολών του εξωτερικού που έχουν ήδη λάβει επαγγελματική αναγνώριση από το Αυτόνομο Τμήμα Εφαρμογής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ).
Το ΑΤΕΕΝ λειτουργεί στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων εντός της Ε.Ε., και αποτελεί επίσημο θεσμικό όργανο του ελληνικού κράτους.
Η επαγγελματική αναγνώριση δεν αφορά την ακαδημαϊκή ισοδυναμία, αλλά το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος – ζήτημα με άμεσο αντίκτυπο στην εργασία και την αγορά.
Η απόφαση αφορά πτυχιούχο Πολιτικό Μηχανικό με τίτλο σπουδών από το University of East London, η οποία:
Εξετάστηκε επιτυχώς σε αντισταθμιστικά μαθήματα, όπως προβλέπει η διαδικασία.
Έλαβε επαγγελματική αναγνώριση ισοδυναμίας από το ΑΤΕΕΝ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ωστόσο, το ΤΕΕ απέρριψε την αίτησή της για εγγραφή, υποστηρίζοντας ότι ο τίτλος της δεν είναι ισοδύναμος με δίπλωμα ελληνικού Πολυτεχνείου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ