Πανελλαδικές 2023: Ποιο Επιστημονικό Πεδίο προσελκύει φέτος το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων
Πανελλαδικές 2023: Ποιες σπουδές παίρνουν φέτος "κεφάλι" στις επιλογές των υποψηφίων;

Στις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις στις επιλογές των υποψηφίων οι ανθρωπιστικές σπουδές (1ο Επιστημονικό Πεδίο) έχασαν τα πρωτεία από τους κλάδους Πληροφορικής και Οικονομίας (4o Επιστημονικό Πεδίο). 

Η αλλαγή αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς για διάφορους λόγους το 4o Επιστημονικό Πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής τα τελευταία χρόνια στρατολογεί ολοένα και περισσότερους υποψήφιους και φέτος ήταν το μεγαλύτερο - σε αριθμό υποψηφίων - Επιστημονικό Πεδίο.

Η εξέλιξη των επιλογών των υποψηφίων

Αν γυρίσουμε πίσω μερικά χρόνια, πχ αν πάμε στο 2016, πριν από μία εξαετία δηλαδή,  εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι υποψήφιοι - το 36,97% - για τα ΑΕΙ επέλεγαν σπουδές σε κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών.

Αναφερόμαστε σε Φιλολογικά, Ιστορικά, Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογικά τμήματα κλπ.  Από την άλλη το 21,9% είχε επιλέξει θετικές σπουδές (μηχανικοί, φυσικοί, μαθηματικοί, χημικοί κ.λπ) και το 14,16% επιστήμες υγείας.

Μόνο ένας στους τέσσερις 26,94% είχε τότε επιλέξει να σπουδάσει Οικονομικά ή Πληροφορική.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2019, μειώθηκαν σε σχέση με το 2016 όσοι επέλεξαν ανθρωπιστικές σπουδές σε 29,96%, παρότι το 1ο Επιστημονικό Πεδίο εξακολουθούσε να ελκύει τους περισσότερους υποψηφίους μεταξύ των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων Προσανατολισμού.

Η μείωση ήταν επτά ποσοστιαίες μονάδες οι οποίες τροφοδότησαν τους υπόλοιπους τρεις κλάδους: Τις θετικές σπουδές επέλεξε το 24,77% τις σπουδές υγείας το 17,66% και τις σπουδές οικονομικών και πληροφορικός το 27,61%.

Πέρσι, το 2022, μία τριετία μετά το 2019, η στροφή των 18χρονων άλλαξε ριζικά.

Οι ανθρωπιστικές σπουδές έχασαν τα πρωτεία από τους κλάδους πληροφορικής - οικονομίας που τους επέλεξε το 35,14% των υποψηφίων με αύξηση οκτώ μονάδων σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των ανθρωπιστικών σπουδών μειώθηκε σε 25,51% όπως και των θετικών σπουδών στο 19,82%.

Μικρό μέρος των απωλειών των δύο τομέων εισέπραξε και ο κλάδος των επιστημών υγείας που έφτασε στο 19,09%

Φέτος το 4ο Επιστημονικό Πεδίο  ενισχύεται επιπλέον καθώς οκτώ τμήματα θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο από φέτος το 4ο Πεδίο. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Είναι πιθανόν αυτό να πριμοδοτήσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση του Πεδίου Πληροφορικής και Οικονομίας αν και οι σχολές των νηπιαγωγών, των δασκάλων, της Ειδικής Αγωγής, οι φιλολογικές καθώς και τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής του 1ου Επιστημονικού Πεδίου ενδέχεται να προσελκύσουν περισσότερους υποψήφιους από πέρσι ως αντανάκλαση της απήχησης των μαζικών διορισμών της τελευταίας τριετίας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Voucher ΔΥΠΑ: Ανοίγει ξανά αύριο η επιλογή - Που έχει θέσεις

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικός
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Την ίδια μέρα η μισθοδοσία τους μέσα στον Απρίλη
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Αυτή είναι η καθαρή μηνιαία αύξηση από 1η Απριλίου
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Την ίδια μέρα η μισθοδοσία τους μέσα στον Απρίλη
Τσίπρας
Τρεις αιχμές με πολιτικό βάθος από τον Αλέξη Τσίπρα στη Λαμία
Συνολικά, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα συνθέτει ένα τριπλό πολιτικό μήνυμα: έντονη αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, σαφής πίεση προς τον ενδιάμεσο...
Τρεις αιχμές με πολιτικό βάθος από τον Αλέξη Τσίπρα στη Λαμία