Μια ξεχωριστή δράση αφιερωμένη στο κάστανο και στη διατροφική του αξία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαλύπτω τις γεύσεις του τόπου μου», που υλοποιείται από το 2018.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα παραδοσιακό επιδόρπιο – ψημένα κάστανα περιχυμένα με μέλι – το οποίο αρχικά αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα, αλλά τελικά… έγινε ανάρπαστο.
Πριν από τη γευσιγνωσία, ο γεωπόνος Δ. Γιασσάς παρουσίασε τον κόσμο της καστανιάς, φέρνοντας στην τάξη κλαδιά, αχινούς και ωμά κάστανα, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τον καρπό και το δέντρο. Μίλησε για τους καστανιώνες της Λέσβου, ιδιαίτερα για εκείνον της Αγιάσου, τις χρήσεις του ξύλου της καστανιάς, το καστανόχωμα και τον ρόλο του κάστανου στη διατροφή των κατοίκων κατά τη γερμανική κατοχή.

Οι μαθητές παρακολούθησαν εντυπωσιακές εικόνες από τις εναλλαγές των χρωμάτων του καστανιώνα ανά εποχή και ενημερώθηκαν για την ασθένεια που έπληξε τις καστανιές πριν από περίπου 20 χρόνια, καθώς και για την προσπάθεια «θεραπείας» τους με χιλιάδες εμβολιασμούς.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνθηκαν στο ΚΠΕ Ευεργέτουλα για την προσφορά των κάστανων και στον μελισσοκόμο Γιάννη Μαστρανεστάση για το μέλι. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην κ. Ζίνα, την καθαρίστρια του σχολείου, η οποία, παρά την ανάρρωσή της, συνέβαλε ξανά στην προετοιμασία του επιδορπίου μαζί με τις εκπαιδευτικούς Ε. Βαμβακά, Φ. Γιαννακέλλη και Ε. Κουρσουμπά.
Η δράση θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τετάρτη με εκπαιδευτική επίσκεψη στον καστανιώνα της Αγιάσου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΚΠΕ Ευεργέτουλα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση