Πανελλήνιες 2022: Σε ποια μαθήματα οι επιδόσεις των υποψηφίων διέγραψαν χαμηλές πτήσεις
Διχάζουν τα πρώτα πορίσματα για τις επιδόσεις των μαθητών στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις.

Τα Μαθηματικά αναδεικνύονται στον μεγάλο ρυθμιστή της φετινής εξεταστικής διαδικασίας για τα ΑΕΙ, καθώς ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας τους ρίχνει τους υποψηφίους του 4ου Επιστημονικού Πεδίου Οικονομικών Σπουδών και Σπουδών Πληροφορικής,  επηρεάζοντας ταυτόχρονα και εκείνους του 2ου Επιστημονικού Πεδίου Θετικών Επιστημών.

Μιλώντας στα "ΝΕΑ" και στη Μάρνυ Παπαματθαίου, βαθμολογητές κάνουν λόγο ακόμα και για ιστορικό χαμηλό στο συγκεκριμένο μάθημα με το ποσοστό όσων έγραψαν κάτω από 10 να φτάνει το 80%-85 στο 4ο Πεδίο και το 60%-65 συνολικά. 

Κατά τα άλλα οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν πτωτικά όπως και οι βαθμοί των υποψηφίων στα εξεταζόμενα μαθήματα. Συνολικά, αναμένεται πτώση των βάσεων για τα ΑΕΙ, η οποία θα καταγραφεί κυρίως στο 4ο πεδίο. Από την εικόνα αυτή φαίνεται ότι γλιτώνει μόνο το 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας με μικρές αυξομειώσεις.

Η Εικόνα

Τι λένε όμως οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Μάρνυς Παπαματθαίου, στα "Νέα";

Νεοελληνική Γλώσσα

Έμπειρος βαθμολογητής, από μεγάλο βαθμολογικό κέντρο της πρωτεύουσας που βαθμολογεί γραπτά της περιφέρειας, αναφέρει ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι φέτος λίγο καλύτερες από τις αντίστοιχες περυσινές και αυτό γιατί τα θέματα στη Λογοτεχνία που συνεξεταζόταν ήταν πιο βατά.

Μαθηματικά

Ο βαθμολογητής και έμπειρος καθηγητής Αλέξανδρος Αλεξανδρής αναφέρει ότι η εικόνα που ο ίδιος έχει συναντήσει δείχνει ότι αναμένεται ένα "θεόρατο ποσοστό υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση". Όπως εξηγεί τα θέματα εκτός από πολύ απαιτητικά ήταν διαφορετικής φιλοσοφίας από αυτή που είχαν συνηθίσει οι υποψήφιοι. "Κρίνω ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η στροφή ειδικά φέτος που εξετάστηκαν παιδιά τα οποία δεν είχαν καμία εμπειρία οργανωμένων εξετάσεων" λέει. Όπως εκτιμάει, ο πανελλαδικός μέσος όρος των βαθμολογιών θα είναι αρκετά χαμηλότερος από πέρυσι, με μια συμπίεση πολλών υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα ως το 15 και πολύ περισσότερα γραπτά κάτω από το 10.

Φυσική

Ο επίσης έμπειρος βαθμολογητής σε μεγάλο βαθμολογικό κέντρο της χώρας Χρήστος Παπακωνσταντίνου εξηγεί ότι τα θέματα που επελέγησαν ήταν επιστημονικά σωστά και απαιτούσαν κριτική σκέψη. Ωστόσο αναφέρει ότι "φέτος είχαμε τα παιδιά-θύματα της τηλεκπαίδευσης οπότε τα δεδομένα ήταν διαφορετικά". "Το τρίτο θέμα το οποίο έδινε μάλιστα 25 μόρια βασιζόταν στην ύλη της Β' Λυκείου - μίας χρονιάς που για τους συγκεκριμένους υποψηφίους εξελίχθηκε ολόκληρη μέσα στα σπίτια και από τους υπολογιστές" τονίζει. Έχοντας διορθώσει ως σήμερα περισσότερα από 130 γραπτά, όπως λέει, μόνο τα πέντε περιείχαν σαφείς και σωστές απαντήσεις στα θέματα που εξέταζαν την κριτική σκέψη. Σε πολλές περιπτώσεις, συνεχίζει, οι υποψήφιοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις κατανόησης και απαντούσαν σε άλλες δυσκολότερες, γεγονός που δείχνει ότι η κατανόηση του μαθήματος μέσα στην τάξη δεν είναι απλή υπόθεση. Αναμένεται να καταγραφούν γραπτά με βαθμολογίες γύρω ή και κάτω από τη βάση σε ποσοστό 50%.

Χημεία

Η βαθμολογήτρια Παναγιώτα Στεφανίδου αναφέρει ότι τα θέματα "έδιναν στον υποψήφιο τη δυνατότητα να φτάσει εκεί που άξιζε". Οι επιδόσεις αναμένεται να είναι καλύτερες από πέρυσι, ανεβάζοντας το βαθμολογικό όριο των τμημάτων που επηρεάζουν ή συγκρατώντας την πτώση που θα δημιουργήσουν οι επιδόσεις σε άλλα μαθήματα. Βέβαια, όπως υπογραμμίζει, "για να ξεπεράσεις το 80 στην κλίμακα του 100 χρειαζόταν καλή προετοιμασία. Μόρια στέρησαν από πολλούς υποψηφίους οι αιτιολογήσεις στα ερωτήματα που ζητούνταν". Πάντως, παρότι το μάθημα αναμένεται να φέρει γενικά καλύτερες επιδόσεις, θα έχει αυξημένο αριθμό γραπτών κάτω από τη βάση σε σχέση με εκείνα του προηγούμενου έτους.


Βιολογία

Ο Λευτέρης Χατζηλάρης, βαθμολογητής σε κέντρο της πρωτεύουσας, λέει ότι τα θέματα ήταν δυσκολότερα από πέρυσι, άρα οδηγούν σε χαμηλότερες επιδόσεις. "Στα 30 μόνο τρία καταγράφονταν στην κατηγορία άνω του 90 στην κλίμακα του 100. Και πάνω από 95 θα έλεγα μόνο το ένα. Δυστυχώς, πολλά γραπτά ήταν απογοητευτικά. Φαίνεται το πόσο έχει επηρεάσει η αποχή από τη διά ζώσης εκπαίδευση για μεγάλο χρονικό διάστημα στη δυσκολία με την οποία εκφράζονται οι νέοι μας σήμερα" σχολιάζει. Οι εκτιμήσεις δείχνουν συνωστισμό στις βαθμολογίες μεταξύ 45-70 στην κλίμακα του 100.


Αρχαία Ελληνικά

Τα θέματα φέτος ήταν πολύ απαιτητικά και οδηγούν σε πτώση των υψηλών βαθμολογιών. Οι αριστούχοι αναμένεται να είναι αισθητά λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι και οι αποτυχόντες πολύ περισσότεροι.


Λατινικά

Επιχειρήθηκε να διορθωθεί η αστοχία της αυξημένης και δυσνόητης εξεταστέας ύλης με εύκολα θέματα. Συνεπώς, οι βαθμολογίες αναμένεται ότι θα είναι μεν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές - όταν οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάστηκαν στην Κοινωνιολογία - αλλά αντίστοιχες με αυτές της τελευταίας χρονιάς εξέτασης των Λατινικών.

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες

Που θα ανέβουν οι βάσεις

«Απογείωση» στις Πανελλαδικές: Η επιλοχίας των Απάτσι με 19.360 μόρια ανοίγει φτερά για το Πανεπιστήμιο

Μηχανογραφικό 2025: Αυτός είναι ο χάρτης των αντιστοιχιών για 96 Τμήματα - Οι μεγάλες αλλαγές

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Πανελλαδικές 2025: Υποβολή μηχανογραφικού για την εισαγωγή αλλοδαπών-αλλογενών στα ΑΕΙ
 Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης - Μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή αλλοδαπών-αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2025
Πανελλαδικές 2025: Υποβολή μηχανογραφικού για την εισαγωγή αλλοδαπών-αλλογενών στα ΑΕΙ
Σοφία Ζαχαράκη: Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ
Σοφία Ζαχαράκη: Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ για τη λειτουργία του πανεπιστημίου
Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική...
Σοφία Ζαχαράκη: Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ για τη λειτουργία του πανεπιστημίου
oiele
ΟΙΕΛΕ: Εργασιακός μεσαίωνας και διάλυση του συλλογικού δικαίου στην Ελλάδα με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά
Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση
ΟΙΕΛΕ: Εργασιακός μεσαίωνας και διάλυση του συλλογικού δικαίου στην Ελλάδα με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά