Η ώρα της επιλογής σπουδών με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού πλησιάζει . Η αναζήτηση της κατάλληλης σχολής για τους υποψηφίους αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις ένα δύσκολο γρίφο, ο οποίος πρέπει να απαντηθεί.
Ως εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να προσφέρουμε το σύνολο των ενεργειών ώστε να ενημερώσουμε σωστά τους μαθητές. Σημαντικό ρόλο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχουν οι κλίσεις, οι προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα των μαθητών τα οποία σε συνδυασμό με τις τελικές επιδόσεις στις Πανελλαδικές εξετάσεις θα καθορίσουν τις τελικές τους αποφάσεις . Το αντικείμενο σπουδών είναι απαραίτητο να επιλέγεται, όχι παρορμητικά, αλλά με μακροχρόνιους στόχους.
Οι επιλογές που δίνονται στους υποψηφίους των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων είναι αρκετές ενώ ένας σημαντικός αριθμός τμημάτων χαρακτηρίζονται ως περιζήτητα αφού είναι επιθυμητά από το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων.Ξεκινώντας από το πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών τα τμήματα Νομικής και Ψυχολογίας είναι εκείνα που οι περισσότεροι μαθητές επιθυμούν να εισαχθούν. Επιπλέον μπορεί κάποιος να σταδιοδρομήσει μέσα από τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας , των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο σημαντικές επιλογές αποτελούν τα τμήματα που συνδέονται με την Εκπαίδευση καθώς και των Καλών και Εφαρμοσμένων. Στο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών υπάρχουν οι περισσότερες σε πλήθος επιλογές . Σχολές οι οποίες συνδέονται με επιστήμες μηχανικών όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών , Χημικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αποτελούν ελκυστικές επιλογές για ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων.
Άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές είναι τα τμήματα Πληροφορικής, Φυσικομαθηματικών Επιστημών ενώ αρκετοί μαθητές προσδοκούν την εισαγωγή τους σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές. Το επιστημονικό πεδίο Υγείας και Ζωής χαρακτηρίζεται από τα τμήματα Ιατρικής και Φαρμακευτικής τα οποία διαχρονικά αποτελούν τις πρώτες επιλογές των μαθητών. Σχολές, όπως, η Οδοντιατρική, η κτηνιατρική αλλά και τα τμήματα Βιολογίας και Χημείας που σχετίζονται με το χώρο της έρευνας τοποθετούνται στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων.
Το πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής σχετίζεται με τους αντίστοιχους κλάδους , τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων προτιμάει λόγω των τεράστιων ευκαιριών που εμφανίζουν αυτοί οι δύο τομείς . Άλλες περιζήτητες επιλογές συνδέονται με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων , τις Ναυτιλιακές σπουδές , το Μάρκετινγκ και τις σχολές τουριστικών σπουδών . Καταλήγοντας πρέπει να τονιστεί πως δεν υπάρχει επιτυχία ή αποτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Σύνταξη - επιμέλεια: Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL – Μαθηματικός, www.diakrotima.gr
Κατσανέβας Κωνσταντίνος
Πρόεδρος Career Gate
Λέλες Θανάσης
Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gat
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Δημόσιοι υπάλληλοι: Μηνιαία αύξηση έως 100 ευρώ στους μισθούς - Οι αυξήσεις στον ιδιωτικό
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη