Εξετάσεις, γυναίκα, χαρά, παρέα, υποψήφιοι
Η αναζήτηση της κατάλληλης σχολής για τους υποψηφίους αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις ένα δύσκολο γρίφο, ο οποίος πρέπει να απαντηθεί

Η ώρα της επιλογής σπουδών με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού πλησιάζει . Η αναζήτηση της κατάλληλης σχολής για τους υποψηφίους αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις ένα δύσκολο γρίφο, ο οποίος πρέπει να απαντηθεί.

Ως εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να προσφέρουμε το σύνολο των ενεργειών ώστε να ενημερώσουμε σωστά τους μαθητές. Σημαντικό ρόλο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχουν οι κλίσεις, οι προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα των μαθητών τα οποία σε συνδυασμό με τις τελικές επιδόσεις στις Πανελλαδικές εξετάσεις θα καθορίσουν τις τελικές τους αποφάσεις . Το αντικείμενο σπουδών είναι απαραίτητο να επιλέγεται, όχι παρορμητικά, αλλά με μακροχρόνιους στόχους.

Οι επιλογές που δίνονται στους υποψηφίους των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων είναι αρκετές ενώ ένας σημαντικός αριθμός τμημάτων χαρακτηρίζονται ως περιζήτητα αφού είναι επιθυμητά από το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων.Ξεκινώντας από το πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών τα τμήματα Νομικής και Ψυχολογίας είναι εκείνα που οι περισσότεροι μαθητές επιθυμούν να εισαχθούν. Επιπλέον μπορεί κάποιος να σταδιοδρομήσει μέσα από τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας , των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο σημαντικές επιλογές αποτελούν τα τμήματα που συνδέονται με την Εκπαίδευση καθώς και των Καλών και Εφαρμοσμένων. Στο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών υπάρχουν οι περισσότερες σε πλήθος επιλογές . Σχολές οι οποίες συνδέονται με επιστήμες μηχανικών όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών , Χημικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αποτελούν ελκυστικές επιλογές για ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων.

Άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές είναι τα τμήματα Πληροφορικής, Φυσικομαθηματικών Επιστημών ενώ αρκετοί μαθητές προσδοκούν την εισαγωγή τους σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές. Το επιστημονικό πεδίο Υγείας και Ζωής χαρακτηρίζεται από τα τμήματα Ιατρικής και Φαρμακευτικής τα οποία διαχρονικά αποτελούν τις πρώτες επιλογές των μαθητών. Σχολές, όπως, η Οδοντιατρική, η κτηνιατρική αλλά και τα τμήματα Βιολογίας και Χημείας που σχετίζονται με το χώρο της έρευνας τοποθετούνται στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων.

Το πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής σχετίζεται με τους αντίστοιχους κλάδους , τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων προτιμάει λόγω των τεράστιων ευκαιριών που εμφανίζουν αυτοί οι δύο τομείς . Άλλες περιζήτητες επιλογές συνδέονται με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων , τις Ναυτιλιακές σπουδές , το Μάρκετινγκ και τις σχολές τουριστικών σπουδών . Καταλήγοντας πρέπει να τονιστεί πως δεν υπάρχει επιτυχία ή αποτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Σύνταξη - επιμέλεια: Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL – Μαθηματικός, www.diakrotima.gr

kalaitzidis_diakrotima.jpg

Κατσανέβας Κωνσταντίνος
Πρόεδρος Career Gate

Λέλες Θανάσης
Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gat

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα