Αντιμέτωποι με τρία προβλήματα έρχονται από τη Δευτέρα οι μαθητές της Γ Λυκείου που επιστρέφουν στα θρανία:
1. Πως θα προφυλαχτούν από τον κορονοϊό και θα κάνουν σωστά τα self tests -και το θέμα των βεβαιώσεων που πρέπει να υπογράψουν οι γονείς
2. Τι θα γίνει αν αρρωστήσουν μέσα στις πανελλήνιες και
3. Πως θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εφόσον η κ.Κεραμέως επιμείνει μέχρι τέλους στην εφαρμογή της από εφέτος και να εισαχθούν στα ΑΕΙ.
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, απάντηση θα δοθεί στην πορεία, αφού όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει γίνει στο πόδι και όλα είναι σε εξέλιξη. Ομως το ερώτημα αυτό μας πάει στο επόμενο: εφέτος, με δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, οι υποψήφιοι θα φτάσουν κάποια στιγμή στις πανελλήνιες. Τι θα γίνει αν εκεί βγει το τεστ θετικό;
Επαναληπτικές τον Σεπτέμβριο
Θα γίνει ο,τι και πέρυσι, λένε οι αρμόδιοι. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Παιδείας κ.Ζέττα Μακρή ανέφερε (στην ιστοσελίδα thetoc.gr) ότι όσοι μαθητές νοσήσουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ή λίγο πριν ξεκινήσουν, θα δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.
Προφανώς η θετικότητα θα πρέπει να τεκμηριωθεί και με επαναληπτικό τεστ, όμως κανείς δεν έχει πει ακόμα τι θα γίνει αν το πρωί των πανελλαδικών ένας μαθητής εμφανίσει θετικό self test. Θα του επιτραπεί να εξεταστεί ή θα παραπεμφθεί για το επαναληπτικό προκειμένου να θεωρηθεί όντως θετικός, όπως προβλέπεται τώρα για το άνοιγμα των σχολείων; Κι αν το επαναληπτικό βγει αρνητικό και στο μεταξύ έχει χάσει την εξέταση;
Συγκεκριμένα η κ. Μακρή ανέφερε: "Υπάρχει ήδη πρόβλεψη από τις προηγούμενες χρόνιες πως όσοι υποψήφιοι δεν μπορέσουν να εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις για λόγους υγείας, θα έχουν δικαίωμα να το κάνουν τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο θα ισχύσει και τώρα".
Πέρυσι είχε ληφθεί ειδική μέριμνα για τους υποψήφιους των Πανελλήνιων 2020 που νόσησαν από κορoνοϊό. Αυτοί οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές Πανελλήνιες τον Σεπτέμβριο, όπως ισχύει κάθε έτος για σοβαρούς υγείας ή ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς α' βαθμού. Βάσει του κανονισμού, οι υποψήφιοι που θα αιτούνται επαναληπτική εξέταση θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό από νοσοκομείο. Όμως τι θα γίνει εφέτος που τα self tests είναι ενδεχόμενο να πολλαπλασιάσουν το πρόβλημα;
Δεν επιτρέπεται κατοχύρωση βαθμολογίας
Ως προς το εάν υπάρχει η πιθανότητα, εκτάκτως για τους φετινούς υποψηφίους, να δοθεί η δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας, σε περίπτωση ασθένειας από κορονοϊό, η κ. Μακρή απάντησε: "Όσοι έχουν ήδη εξεταστεί σε ορισμένα μαθήματα και βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό ή αρρωστήσουν από άλλη μια άλλη ασθένεια και δεν μπορέσουν να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο, δεν θα μπορέσουν να κατοχυρώσουν την βαθμολογία των μαθημάτων που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν εξεταστεί".
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν στην ώρα τους
Όπως έχει ήδη αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας η ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων δεν πρόκειται να αλλάξει. Μάλιστα η υπουργός Νίκη Κεραμέως την έχει προσδιορίσει στις ημερομηνίες των περσινών εξετάσεων, δηλαδή περί τις 15 Ιουνίου. Ως προς τις προαγωγικές εξετάσεις των Γυμνασίων και των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου, ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι κατά την προηγούμενη χρονιά το υπουργείο είχε αποφασίσει να ματαιωθούν.
Η ΕΒΕ και τα μόρια
Τέλος, παρά τις δυσκολίες αυτής της χρονιάς, οι υποψήφιοι που θα φτάσουν στις πανελλήνιες πρέπει να ξεπεράσουν την βάση που θα θεσπιστεί, αν δεν υποχωρήσει η κ.Κεραμέως,. Πολύ συνοπτικά μέχρι να δούμε ποια ακριβώς ποσοστά 'εχουν θέσει τα ΑΕΙ, να πούμε έναν απλό κανόνα: στη θεωρία, όποιος δεν κατορθώσει να ξεπεράσει τα 7.800-8.000 μόρια περίπου, δεν θα έχει πρόσβαση σε καμία σχολή. Τουλάχιστον το 30% των υποψηφίων δεν θα βρει καμία θέση στα Πανεπιστήμια. Το όριο των περίπου 8.000 μορίων συμπεραίνεται με βάση τα περυσινά στοιχεία επιδόσεων και αφορά στο 4ο επιστημονικό πεδίο, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει τη χαμηλότερη βάση σε κάποιες σχολές του με συντελεστή 80%. Στα υπόλοιπα πεδία η ΕΒΕ αναμένεται να φτάσει ακόμα πιο ψηλά, πάνω από 9.200 μόρια κι αυτό για όσα Τμήματα έχουν βάλει συντελεστή 80%. Για αυτά όμως θα επανέλθουμε μέχρι τις εξετάσεις πολλές φορές με νεότερες εκτιμήσεις.
Κραυγή αγωνίας από τους μαθητές των Εσπερινών Σχολείων
Μεγαλύτερη είναι \μάλιστα η αγωνία που βιώνουν για τις πανελλήνιες εξετάσεις οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές που φοιτούν στα Εσπερινά Σχολεία της χώρας. Και αυτό γιατί με τη θέσπιση της ΕΒΕ, ακυρώνονται οι ευνοϊκές διατάξεις για τους μαθητές αυτούς που είχε θεσπίσει η πολιτεία με την εξασφάλιση του 1% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα και έρχεται εξομοίωση των Εσπερινών και Ημερήσιων Λυκείων, ως προς τους όρους εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη