Κινητό τηλέφωνο, πανελλήνιες, πανελλαδικές
Πανελλήνιες (πανελλαδικές) - Τι ισχύει για όσους αντιγράφουν στις πανελλαδικές και όσους έχουν κινητά. Τι επιτρέπεται να φέρει μαζί του ο υποψήφιος

Πανελλήνιες. Τι ισχύει σύμφωνα και με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων για τη χρήση του κινητού στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές , βιβλία, τετράδια, σημειώσεις αποτελούν λόγους μηδενισμού του γραπτού του  υποψηφίου εφόσον τα έχει μαζί του στην αίθουσα.  

Μηδέν θα πάρει αν αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί ή δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών

Όπως αναφέρεται σε άρθρο Υπουργικής Απόφασης για τις υποχρεώσεις των υποψηφίων ισχύουν τα ακόλουθα:

Οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Αν ο υποψήφιος που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται:

-αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους

-σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέταση του,

απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).

Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματέα αυτής.

Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

Κινητά τηλέφωνα

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 1461 και 1462/2015, αποφάσεις του αποφάνθηκε ότι η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητή, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι, κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως μηδενίζει το γραπτό!

Οι αποφάσεις του ΣτΕ ότι για την επιβολή της κύρωσης μηδενισμού του γραπτού δοκιμιού αρκεί η κατοχή ενός από τα μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο,«χωρίς να είναι απαραίτητος να αποδεικνύεται η χρήση του».

Σε άλλο σημείο των δικαστικών αποφάσεων αναφέρεται ότι κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων. Κατά συνέπεια η απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια των εξετάσεων και η συνακόλουθη κύρωση του μηδενισμού του γραπτού δοκιμίου του κατόχου του, αποτελούν «αναλογικό περιορισμό του δικαιώματος του εξεταζομένου για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».
Παράλληλα, οι αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Διακαστηρίου, αναφέρουν ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία που προβλέπει τον μηδενισμό του γραπτού στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος έχει επάνω του κινητό τηλέφωνο, δεν παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς, αφενός τα νομοθετικά αυτά μέτρα «αποβλέπουν στην εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής στις εξετάσεις όλων των εξεταζομένων, αφετέρου δε, τα αντικείμενα και τα μέσα των οποίων απαγορεύεται η κατοχή, είναι πρόσφορα να χρησιμοποιηθούν για δολίευση των εξετάσεων».

κινητό και εξετάσεις, πανελλήνιες, πανελλαδικές εξετάσεις

Χτυπάει το κινητό σου, μηδενίζεται η κόλλα σου

Η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σημαίνει μηδενισμό του γραπτού, έκρινε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και απέρριψε την αίτηση γονέων μαθητή ο οποίος την ώρα των γραπτών εξετάσεων χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί η κόλλα του.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ο «νομοθέτης απαγόρευσε ρητώς την μεταφορά και κατοχή από υποψηφίους μέσα στα εξεταστικά κέντρα ορισμένων αντικειμένων, όπως κινητού τηλεφώνου, τα οποία μπορούν να καταστούν αντικείμενα δολίευσης».

Η απαγόρευση αυτή είναι, σύμφωνα με τους Εφέτες, «απόλυτη, δηλαδή δεν απαιτείται για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων να αποδειχθεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον εξεταζόμενο μαθητή κατά τρόπο που δολιεύεται η διαδικασία των εξετάσεων, αλλά αρκεί η διαπίστωση ότι αυτός φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να καταστεί σε κάθε περίπτωση αντικείμενο παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων».

Ο λόγος για τον οποίο νομοθετήθηκε αυτή η απαγόρευση, υπογραμμίζουν οι δικαστές, είναι:

«το γεγονός ότι τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, λόγω των υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα επικοινωνίας κατά την ώρα των εξετάσεων μεταξύ του χρήστη τους και άλλων προσώπων, εκτός εξεταστικών κέντρων,

που έχουν πρόσβαση στις λύσεις των θεμάτων, οπότε ο χρήστης μπορεί να λάβει ευχερώς πληροφορίες και απαντήσεις επί των θεμάτων, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους επιτηρητές, λόγω της πολυπλοκότητας των λειτουργικών συστημάτων των κινητών τηλεφώνων και της σύγχρονης τεχνολογίας τους, που επιτρέπει ακόμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) και στον τεράστιο πλούτο πληροφοριών που διαθέτει αυτό».

Ο μηδενισμός του γραπτού των μαθητών που έχουν κινητό τηλέφωνο μέσα στα εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επισημαίνει η εφετειακή απόφαση, καθώς το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για «τη διασφάλιση του κύρους και του αδιάβλητου των Πανελλαδικών εξετάσεων».

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι γονείς μαθητή (περιστατικό του 2013 και περιστατικό του 2016) ο οποίος συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις του περασμένου έτους και την ημέρα που έγραφε το μάθημα της «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», χτύπησε το κινητό τηλέφωνό του.

Ο μαθητής το απενεργοποίησε και το παρέδωσε στις επιτηρήτριες.

Αμέσως κλήθηκε η Λυκειακή επιτροπή και μέχρι αυτή να φτάσει στην αίθουσα ο μαθητής έγραψε περίπου πέντε γραμμές στο γραπτό του.

Η Λυκειακή επιτροπή πήρε το γραπτό και τον κάλεσε σε απολογία.

Ο μαθητής είπε ότι δεν έφερνε το κινητό τηλέφωνο κάθε μέρα στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά μόνο εκείνη την ημέρα, επειδή τελείωναν οι εξετάσεις και θα τηλεφωνούσε στους φίλους του για να συναντηθούν.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε το κινητό τηλέφωνο του και είδε ότι υπήρχε μια κλήση που είχε γίνει κατά το διάστημα που ήταν στο εξεταστικό κέντρο, η οποία, όπως είπε ο μαθητής, ήταν από έναν συμμαθητή του από το φροντιστήριο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

atm_trapeza
Τράπεζες και Αδικαιολόγητες Χρεώσεις: Οδηγίες Προστασίας από το Ινστιτούτο Καταναλωτή
Οι αδικαιολόγητες χρεώσεις από τις ελληνικές τράπεζες αποτελούν ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα για τους καταναλωτές
Τράπεζες και Αδικαιολόγητες Χρεώσεις: Οδηγίες Προστασίας από το Ινστιτούτο Καταναλωτή
Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Η σχέση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων
Η σχέση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
eythymios_lekkas_2012019.jpg
Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στο “τρίγωνο” Χολαργού, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου
Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τους δυο απανωτούς σεισμούς που ανησύχησαν την Αθήνα
Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στο “τρίγωνο” Χολαργού, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου