Μαμά δεν πέρασα Ιατρική
Γράφει ο Φαγάς Στέλιος, καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας/Έκθεσης

Σε λίγες μέρες βγαίνουν οι βάσεις των σχολών. Άλλοι θα πετύχουν την πρώτη τους επιλογή, άλλοι κάποια από τις επόμενες. Όλοι είναι επιτυχόντες ! Όλοι αυτοί θα έχουν πετύχει την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα που θα τους διδάξει μια τέχνη ή μια επιστήμη. Το μέλλον τους όμως δεν θα εξαρτηθεί από αυτή τους την επιτυχία .

Έχουν δρόμο μπροστά και σκληρές μάχες. Ιδιαίτερα τα παιδιά των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, αλλά και όσων δεν κληρονομούν τη δουλειά των γονέων τους, θα πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ακαδημαϊκή μόρφωση και την άμεση εύρεση οικονομικών πόρων. Ένας αγώνας δύσκολος και διαρκής. Ίδιος για όλους, είτε πέτυχαν στην πρώτη είτε στην 10η επιλογή τους. Κι αν όπως λεν το πτυχίο είναι το εισιτήριο στην αγορά εργασίας τότε θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας, πως κάθε επάγγελμα έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στην επιβίωση και την εξέλιξη κάθε κοινωνικού σχηματισμού. Να σταθούν λοιπόν υπεύθυνα στη γνώση που θα κρατήσουν.

Όμως τα στερεότυπα. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια που κατακλύζουν τα μυαλά των ανθρώπων, της μικρής κοινωνίας μας, δεν αφήνουν περιθώρια χαράς. Πολλοί από τους μαθητές που θα καθίσουν στα έδρανα μιας σχολής φέτος δεν θα μπορέσουν να εκτιμήσουν το δώρο που οι ίδιοι έκαναν στον εαυτό τους. Οι γονείς και ίσως ο κοινωνικός τους περίγυρος να έχουν βοηθήσει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. Με αίσθημα λοιπόν αποτυχίας θα διαχειριστούν την ...επιτυχία τους! Μια κατάσταση που θα επιδράσει στην ιδιοσυγκρασία τους μιας και θα επιβαρύνει τα μαθητικά χρόνια με ένα αρνητικό πρόσημο, τα φοιτητικά με ένα αίσθημα συμβιβασμού και το μετά μιας ζωής ματαιότητας και μάλλον όχι αισιοδοξίας, πίστης και δυναμισμού. Ο γιος της θα περάσει ιατρικών εργαστηρίων, εκείνη θα ισχυριστεί ότι πέρασε ιατρική. Η κόρη της θα περάσει στο πολιτικών επιστημών και ιστορίας, εκείνη θα πει ότι πέρασε νομική. Η κόρη της θα περάσει στο παιδαγωγικό δημοτικής , δασκαλίτσα θα την αποκαλέσει σε μια στιγμή έντασης... Μικρές πραγματικότητες με μεγάλες ρίζες επαγγελματικού ρατσισμού...

Να είστε περήφανοι για την επιτυχία σας , ακόμη κι αν οι δικοί σας άνθρωποι δεν την βλέπουν, δεν είναι πως δεν σας αγαπούν μα είναι εκείνο το μικρόβιο - το στερεότυπο , που σε θέλει μόνο γιατρό ή δικηγόρο . Να είστε περήφανοι για το σήμερα σας για να μπορείτε να ελπίζετε σε ένα περήφανο αύριο !

Φαγάς Στέλιος,

Καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας/Έκθεσης

Προπτυχιακός Φοιτητής Bachelor in Psychology from the Open University of UK

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες

Που θα ανέβουν οι βάσεις

«Απογείωση» στις Πανελλαδικές: Η επιλοχίας των Απάτσι με 19.360 μόρια ανοίγει φτερά για το Πανεπιστήμιο

Μηχανογραφικό 2025: Αυτός είναι ο χάρτης των αντιστοιχιών για 96 Τμήματα - Οι μεγάλες αλλαγές

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kinito
Γιατί το κινητό σου δεν φορτίζει: Τι μπορεί να φταίει και πώς να το αντιμετωπίσεις
Ένα από τα πιο συχνά και εκνευριστικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος με το smartphone του είναι να σταματήσει ξαφνικά να φορτίζει.
Γιατί το κινητό σου δεν φορτίζει: Τι μπορεί να φταίει και πώς να το αντιμετωπίσεις
tilepaixnidi
Τα πιο αξέχαστα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης
Η ελληνική τηλεόραση έχει φιλοξενήσει στο πέρασμα των δεκαετιών πλήθος τηλεπαιχνιδιών που κατάφεραν να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη του κοινού.
Τα πιο αξέχαστα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης
jim rogers
Η λεπτομέρεια που οδήγησε στη διάγνωση άνοιας ενός 55χρονου άνδρα
Η σημασία της προσεκτικής παρατήρησης και της έγκαιρης διάγνωσης φάνηκε μέσα από την ιστορία ενός 55χρονου άνδρα που ζει στην Αυστραλία.
Η λεπτομέρεια που οδήγησε στη διάγνωση άνοιας ενός 55χρονου άνδρα