Μαμά δεν πέρασα Ιατρική
Γράφει ο Φαγάς Στέλιος, καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας/Έκθεσης

Σε λίγες μέρες βγαίνουν οι βάσεις των σχολών. Άλλοι θα πετύχουν την πρώτη τους επιλογή, άλλοι κάποια από τις επόμενες. Όλοι είναι επιτυχόντες ! Όλοι αυτοί θα έχουν πετύχει την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα που θα τους διδάξει μια τέχνη ή μια επιστήμη. Το μέλλον τους όμως δεν θα εξαρτηθεί από αυτή τους την επιτυχία .

Έχουν δρόμο μπροστά και σκληρές μάχες. Ιδιαίτερα τα παιδιά των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, αλλά και όσων δεν κληρονομούν τη δουλειά των γονέων τους, θα πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ακαδημαϊκή μόρφωση και την άμεση εύρεση οικονομικών πόρων. Ένας αγώνας δύσκολος και διαρκής. Ίδιος για όλους, είτε πέτυχαν στην πρώτη είτε στην 10η επιλογή τους. Κι αν όπως λεν το πτυχίο είναι το εισιτήριο στην αγορά εργασίας τότε θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας, πως κάθε επάγγελμα έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στην επιβίωση και την εξέλιξη κάθε κοινωνικού σχηματισμού. Να σταθούν λοιπόν υπεύθυνα στη γνώση που θα κρατήσουν.

Όμως τα στερεότυπα. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια που κατακλύζουν τα μυαλά των ανθρώπων, της μικρής κοινωνίας μας, δεν αφήνουν περιθώρια χαράς. Πολλοί από τους μαθητές που θα καθίσουν στα έδρανα μιας σχολής φέτος δεν θα μπορέσουν να εκτιμήσουν το δώρο που οι ίδιοι έκαναν στον εαυτό τους. Οι γονείς και ίσως ο κοινωνικός τους περίγυρος να έχουν βοηθήσει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. Με αίσθημα λοιπόν αποτυχίας θα διαχειριστούν την ...επιτυχία τους! Μια κατάσταση που θα επιδράσει στην ιδιοσυγκρασία τους μιας και θα επιβαρύνει τα μαθητικά χρόνια με ένα αρνητικό πρόσημο, τα φοιτητικά με ένα αίσθημα συμβιβασμού και το μετά μιας ζωής ματαιότητας και μάλλον όχι αισιοδοξίας, πίστης και δυναμισμού. Ο γιος της θα περάσει ιατρικών εργαστηρίων, εκείνη θα ισχυριστεί ότι πέρασε ιατρική. Η κόρη της θα περάσει στο πολιτικών επιστημών και ιστορίας, εκείνη θα πει ότι πέρασε νομική. Η κόρη της θα περάσει στο παιδαγωγικό δημοτικής , δασκαλίτσα θα την αποκαλέσει σε μια στιγμή έντασης... Μικρές πραγματικότητες με μεγάλες ρίζες επαγγελματικού ρατσισμού...

Να είστε περήφανοι για την επιτυχία σας , ακόμη κι αν οι δικοί σας άνθρωποι δεν την βλέπουν, δεν είναι πως δεν σας αγαπούν μα είναι εκείνο το μικρόβιο - το στερεότυπο , που σε θέλει μόνο γιατρό ή δικηγόρο . Να είστε περήφανοι για το σήμερα σας για να μπορείτε να ελπίζετε σε ένα περήφανο αύριο !

Φαγάς Στέλιος,

Καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας/Έκθεσης

Προπτυχιακός Φοιτητής Bachelor in Psychology from the Open University of UK

σχετικά άρθρα