Μεσούσης της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι η Γαλλία προχωρά σε αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Η κίνηση, που θα επικυρωθεί επισήμως στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, καθιστά τη Γαλλία την πρώτη χώρα της G7 που κάνει αυτό το βήμα, αλλά και πυροδοτεί πολιτικούς τριγμούς διεθνώς.
Ο Μακρόν χαρακτήρισε την αναγνώριση «ιστορική δέσμευση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή» και κάλεσε σε άμεση κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση ομήρων και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια.
Αντίδραση ΗΠΑ και Ισραήλ
Η απάντηση από Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ υπήρξε σφοδρή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε τη σημασία της κίνησης, λέγοντας πως «δεν έχει βαρύτητα» και ότι η απόφαση του Μακρόν «δεν αλλάζει την κατάσταση επί του πεδίου».
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έκανε λόγο για «απερίσκεπτη απόφαση» που «εξυπηρετεί την προπαγάνδα της Χαμάς».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η αναγνώριση «επιβραβεύει την τρομοκρατία» και ότι κινδυνεύει να δημιουργήσει «νέο προγεφύρωμα του Ιράν» στην περιοχή.
Στον αντίποδα, παλαιστινιακές αρχές χαιρέτισαν την απόφαση, μιλώντας για βήμα προς τη διεθνή νομιμοποίηση των δικαιωμάτων τους.
Κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία
Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται να οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο.
Μετά την απόσυρση των ισραηλινών και αμερικανικών αντιπροσωπειών από τις συνομιλίες που διεξάγονταν με μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Νετανιάχου άφησαν να εννοηθεί ότι δεν βλέπουν πλέον προοπτική συμφωνίας.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ εξετάζει «εναλλακτικές επιλογές» για να απελευθερώσει τους ομήρους και να τερματίσει την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα.
Ο Τραμπ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «δεν ήθελε ποτέ συμφωνία» και προανήγγειλε κλιμάκωση επιχειρήσεων για «σύλληψη και εξόντωση» των ηγετών της οργάνωσης.
Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Στιβ Γουίτκοφ επέρριψε επίσης ευθύνες στη Χαμάς για το αδιέξοδο, ισχυριζόμενος ότι «παρεμπόδισε κάθε συμβιβασμό». Η παλαιστινιακή πλευρά αντέτεινε ότι υπήρχε «σημαντική πρόοδος» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πολιτικές πιέσεις» υπέρ του Ισραήλ.
Γάζα: Ο λιμός θερίζει αμάχους
Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα. Ο υποσιτισμός πλήττει χιλιάδες παιδιά, με διεθνείς οργανώσεις να μιλούν για «σημείο μηδέν».
Βρέφη και μικρά παιδιά ζυγίζουν πολύ κάτω από το φυσιολογικό, ενώ γονείς δηλώνουν πως «τα κοιμίζουν με νερό γιατί δεν υπάρχει φαγητό».
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, χιλιάδες έχουν ήδη πεθάνει από πείνα.
Γιατροί περιγράφουν σοκαριστικές εικόνες: η 11 μηνών Σίλα ζυγίζει μόλις 4 κιλά, ενώ μητέρες δηλώνουν ότι «δεν έχουν ούτε γάλα ούτε φάρμακα». Ο πατέρας ενός 13χρονου θρηνεί το παιδί του που σκοτώθηκε από πυρά σε σημείο διανομής βοήθειας.
Η διεθνής κοινότητα καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, με το Τελ Αβίβ να απορρίπτει την ευθύνη και να κατηγορεί τη Χαμάς για την κρίση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ