ΛΟΝΔΙΝΟ
Η κίνηση του ηθοποιού έρχεται σε μία περίοδο έντονης πολιτικής και κοινωνικής φόρτισης στη Βρετανία αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα και την κατάσταση στην Παλαιστίνη.

Ένα απρόσμενο πολιτικό μήνυμα εκτυλίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, όταν μέλος του καστ ύψωσε παλαιστινιακή σημαία στη σκηνή κατά τη διάρκεια της τελικής αυλαίας της παράστασης.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μέλος του καστ στέκεται στην κορυφή της σκηνής, επιδεικνύοντας σιωπηλά την παλαιστινιακή σημαία και κουνώντας την απαλά, ενώ το κοινό χειροκροτεί την ολοκλήρωση της παράστασης. Η σκηνή αποκτά δραματική διάσταση όταν ένας άνδρας από τα παρασκήνια πλησιάζει και προσπαθεί να αποσπάσει τη σημαία, χωρίς επιτυχία, καθώς ο ηθοποιός αρνείται να υποχωρήσει.

Παρότι κάποιοι ηθοποιοί παραμένουν αμέτοχοι, αγνοώντας ή μη αντιλαμβανόμενοι το συμβάν, δύο άλλοι καλλιτέχνες που στέκονται δίπλα στον διαμαρτυρόμενο ηθοποιό φαίνονται να σκύβουν προς το μέρος του, ενώ υπάλληλοι των παρασκηνίων τού φωνάζουν χωρίς να λάβουν ανταπόκριση.

Το περιστατικό επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο της τέχνης ως πεδίου πολιτικής παρέμβασης. Αν και η Βασιλική Όπερα δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν, η κίνηση του ηθοποιού έρχεται σε μία περίοδο έντονης πολιτικής και κοινωνικής φόρτισης στη Βρετανία αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα και την κατάσταση στην Παλαιστίνη.

Το περιστατικό εντάσσεται στο ευρύτερο κύμα ακτιβιστικών ενεργειών που έχουν καταγραφεί στον καλλιτεχνικό χώρο τους τελευταίους μήνες, όπως παρόμοιες διαμαρτυρίες σε μουσεία, γκαλερί και πανεπιστήμια.

Το Σαββατοκύριακο, περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις στο Λονδίνο και άλλες πόλεις, υπέρ της Palestine Action, οργάνωσης που θεωρείται παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των άμεσων δράσεών της εναντίον ισραηλινών εταιρειών και διπλωματικών συμφερόντων.

Η Αστυνομία του Λονδίνου επικαλέστηκε την ανάγκη «διατήρησης της δημόσιας τάξης», ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών ελευθεριών κάνουν λόγο για περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης.

Το περιστατικό στην Όπερα του Λονδίνου είναι περισσότερο από μία μεμονωμένη πράξη ατομικής διαμαρτυρίας. Είναι σύμπτωμα ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού παλμού που διεισδύει ακόμα και στους πιο εδραιωμένους πολιτιστικούς θεσμούς. Σε μια εποχή που οι γραμμές μεταξύ τέχνης και πολιτικής γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες, τέτοια περιστατικά μάς προκαλούν να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια και τις ευθύνες των δημιουργών, των θεσμών, αλλά και του κοινού.

Δείτε το βίντεο:

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολείο
Σχολεία: Οι αλλαγές, τα νέα μαθήματα, τα ηλεκτρονικά βιβλία και η μείωση της διδακτέας ύλης τη νέα σχολική χρονιά

Καθώς ο Σεπτέμβρης του 2025 πλησιάζει το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πλήρες χρονοδιάγραμμα για...

Σχολεία: Οι αλλαγές, τα νέα μαθήματα, τα ηλεκτρονικά βιβλία και η μείωση της διδακτέας ύλης τη νέα σχολική χρονιά
Η οδός Πανεπιστημίου στην Αθήνα με αεροφωτογραφία
Αθήνα: 40 νέες πεζοδρομήσεις – Πώς αλλάζει το κέντρο της πόλης μέχρι το 2026
Ανθρωποκεντρική στροφή με μικρές παρεμβάσεις και μεγάλες αλλαγές – Το σχέδιο για την οδό Αθηνάς, τη Βασ. Όλγας και τις γειτονιές
Αθήνα: 40 νέες πεζοδρομήσεις – Πώς αλλάζει το κέντρο της πόλης μέχρι το 2026