Πλανήτης γη
Μία ημέρα στην Γη θα διαρκεί 25 ώρες σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα ρολόγια μάς λένε ότι μια ημέρα στη Γη διαρκεί 24 ώρες ή 86.400 δευτερόλεπτα. Αλλά αυτός ο αριθμός δεν είναι ακριβής και αμετάβλητος.

Η ακριβής διάρκεια μιας ημέρας στη Γη εξαρτάται από το πόσο χρόνο χρειάζεται ο πλανήτης μας για να ολοκληρώσει μια περιστροφή, και αυτό συχνά αλλάζει ελαφρώς, χάρη σε δραματικά γεγονότα, όπως οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις, καθώς και σε πιο λεπτές μετατοπίσεις που προκαλούνται από το υγρό μέταλλο στον εξωτερικό πυρήνα της Γης που κινείται γύρω από τον στερεό εσωτερικό πυρήνα της.

Αυτές οι διαταραχές σε επίπεδο χιλιοστών του δευτερολέπτου είναι μικροσκοπικές και απρόβλεπτες, αλλά η μέτρησή τους είναι χρήσιμη, λένε οι επιστήμονες. Αν έχετε ψάξει ποτέ στο Google για το «εμβόλιμο δευτερόλεπτο» (leap second), τότε θα γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους να υπολογίσουν αυτές τις μικροσκοπικές αλλαγές.

«Οι διακυμάνσεις της περιστροφής δεν είναι σημαντικές μόνο για την αστρονομία, αλλά τις χρειαζόμαστε επίσης για τη δημιουργία ακριβών κλιματικών μοντέλων και για την καλύτερη κατανόηση καιρικών φαινομένων όπως το Ελ Νίνιο. Και όσο πιο ακριβή είναι τα δεδομένα, τόσο πιο ακριβείς είναι οι προβλέψεις», δήλωσε ο Ούλριχ Σράιμπερ, επικεφαλής του έργου στο Παρατηρητήριο για το TUM.

Πώς μετρούνται αυτές οι μικροσκοπικές διαταραχές

Προκειμένου να κατανοήσουν αυτές τις μικροσκοπικές αλλαγές στην περιστροφή της Γης, οι επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM) έχουν τελειοποιήσει ένα μηχάνημα που ονομάζεται “λέιζερ δακτυλίου” (ring laser) σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να μετρήσουν με ακρίβεια την διάρκεια μιας ημέρας όπως ποτέ άλλοτε.

Η συσκευή αυτή, που βρίσκεται στο Γεωδαιτικό Παρατηρητήριο Wettzell στην κορυφή του βουνού Wagnerberg, χρησιμοποιεί ένα γυροσκόπιο με δακτύλιο λέιζερ και μια “πίστα” πλάτους 13,1 ποδιών, όλα μέσα σε έναν θάλαμο υπό πίεση που είναι θαμμένος σε βάθος 6 μέτρων. Αυτή η προσεκτική βαθμονόμηση σημαίνει ότι τα λέιζερ της συσκευής επηρεάζονται μόνο από τις μικρές διαταραχές της περιστροφής της Γης.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ένα περίπλοκο σύστημα λέιζερ και κατόπτρων για να καταγράψει με ακρίβεια την περιστροφή της Γης -μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ δύο συχνοτήτων λέιζερ σημαίνει ότι η Γη περιστρέφεται ταχύτερα. Για παράδειγμα, στον ισημερινό, η Γη διανύει 15 μοίρες κάθε ώρα. Σύμφωνα με το λέιζερ του TUM, αυτό το γεωγραφικό πλάτος παράγει 348,5 Hz. Και κάθε ημέρα, ο αριθμός αυτός αυξομειώνεται μόνο κατά 1 έως 3 εκατομμυριοστά του Hertz (ονομάζεται επίσης μικροχέρτζ).

Αλλά ακόμη και με αυτή την εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία, οι ακριβείς μετρήσεις είναι εκ φύσεως δύσκολες.

«Η ακριβής μέτρηση είναι δυνατή μόνο όταν οι κυματομορφές των δύο ακτίνων λέιζερ είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Ωστόσο, ο σχεδιασμός της συσκευής σημαίνει ότι υπάρχει πάντα μια ορισμένη ποσότητα ασυμμετρίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι γεωδαίτες χρησιμοποίησαν ένα θεωρητικό μοντέλο για τις ταλαντώσεις του λέιζερ για να συλλάβουν με επιτυχία αυτά τα συστηματικά φαινόμενα σε βαθμό που να μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι να εξαλειφθούν από τις μετρήσεις» εξηγούν οι επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM)

Με αυτόν τον διορθωτικό αλγόριθμο στη θέση του, οι επιστήμονες του TUM μπορούν να μετρήσουν μια γήινη ημέρα με ακρίβεια εννέα δεκαδικών ψηφίων, που αντιστοιχεί σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου ανά ημέρα. Αποδεικνύεται ότι η περιστροφή της Γης αυξομειώνεται κατά περίπου 6 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της Γης, η διάρκεια της ημέρας μεγάλωνε όλο και περισσότερο. Όταν οι δεινόσαυροι περιπλανιόντουσαν στη Γη, για παράδειγμα, η ημέρα ήταν μόνο 23 ώρες. Πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια, ήταν μόνο 18 ώρες και 41 λεπτά. Και σε 200 εκατομμύρια χρόνια, μία ημέρα θα διαρκεί 25 ώρες.

Πηγή: Foxreport.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

odontiatros.jpg
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
«Οι μεταβολές στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο νόσου»
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Μητσοτάκης ΔΕΘ
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση
Τι σημείωσε για την εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο μήνυμά του μέσα από από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση.
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση