Thumbnail
Η Γη είναι γεμάτη ιδιαιτερότητες

Χάρη σε πολλές συμπτώσεις και ευνοϊκούς παράγοντες, ο πλανήτης Γη είναι ο μοναδικός που φιλοξενεί ζωή, τουλάχιστον με τα δεδομένα που αυτή τη στιγμή έχουμε στην διάθεσή μας. Και αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο "θαύμα".

Από εκεί και πέρα, διάφορα στοιχεία και παράδοξα προκύπτουν συνεχώς, χάρη στην επιστημονική πρόοδο και την καταγραφή. Το National Geographic συνέλεξε 10 από αυτά:

  1. Οι πόλοι αντιστρέφονται: Γεωγραφικά, ο ένας είναι πάνω από την Αλάσκα, και ο νότιος στη μέση της Ανταρκτικής, ωστόσο οι μαγνητικοί πόλοι είναι άλλη υπόθεση, καθώς μέσα στα τελευταία 20 εκατ. χρόνια, αντιστρέφονται κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς το προκαλεί αυτό.
  2. Το φεγγάρι της είναι υπερμέγεθες: Σε σχέση με τα μεγέθη των περισσότερων φεγγαριών των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος, η Σελήνη είναι ιδιαίτερα μεγάλη, σε σχέση με τη Γη, καθώς το πλάτος της είναι το 1/4 αυτού του πλανήτη μας. Το μόνο ζεύγος που ξεπερνά το δίδυμο Γης- Σελήνης είναι ο Χάρων, που περιστρέφεται γύρω από τον Πλούτωνα.
  3. Η μεγαλύτερη μετανάστευση θηλαστικών γίνεται από τον αέρα: Εκατομμύρια φρουτονυχτερίδες πετούν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στο Εθνικό Πάρκο Κασάνκα της Ζάμπια και πάλι πίσω κάθε χρόνο.
  4. «Φιλοξενεί» έναν γιγαντιαίο μύκητα: Όταν σκέφτεται κανείς για τον μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό της Γης, το μυαλό πάει μάλλον σε γαλάζιες φάλαινες, ελέφαντες, κάποια τεράστια δέντρα κ.α. Ωστόσο, στην πραγματικότητα μιλάμε για ...μανιτάρια: Ένα μανιτάρι Armillaria είχε βρεθεί το 1992 στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ , με συνολική έκταση γύρω στα 148 στρέμματα- ωστόσο πιο πρόσφατα βρέθηκε ένα «θηρίο» άνω των 8.000 στρεμμάτων στο Όρεγκον, ηλικίας που εκτιμάται πως ανέρχεται σε χιλιάδες χρόνια.
  5. Κάποια μέρη της είναι εντελώς «εξωγήινα»: Η έρημος Ντανακίλ στην Αιθιοπία δίνει μια εικόνα που θα μπορούσε κάλλιστα να πει κανείς ότι έρχεται από άλλο κόσμο- ένα εξωφρενικά αφιλόξενο μέρος, που θα μπορούσε να βρίσκεται σε άλλον πλανήτη.
  6. Σε ένα νησί υπάρχει ένας «υποβρύχιος καταρράκτης»: Η νοτιοδυτική ακτή του Μαυρικίου δίνει την εντύπωση πως βρίσκεται στην άκρη ενός μεγάλου, υποθαλάσσιου καταρράκτη- ωστόσο πρόκειται για μια ψευδαίσθηση, λόγω των ρευμάτων που μεταφέρουν άμμο και λάσπη.
  7. Κρυμμένα γιγαντιαία πετράδια στα έγκατα του πλανήτη: Στη «Σπηλιά των Κρυστάλλων» στο Μεξικό βρίσκονται οι μεγαλύτεροι φυσικοί κρύσταλλοι του πλανήτη- κάποιοι από τους οποίους μήκους άνω των 10 μέτρων. Ένας παρεμφερής «θησαυρός» είναι το γιγαντιαίο σπήλαιο Χανγκ Σονγκ Ντουνγκ στο Βιετνάμ, που μπορεί να χωρέσει μέχρι και Boeing 747.
  8. Κάποια από τα σύννεφα είναι «ζωντανά»: Πρόκειται για το φαινόμενο «murmuration», που προκαλείται από σμήνη ψαρονιών.
  9. Υποθαλάσσιος λειμώνας (λιβάδι): Το υδρόβιο φυτό «Ποσειδωνία» θεωρείται πως είναι ένας από τους αρχαιότερους ζωντανούς οργανισμούς του κόσμου- και ένα λιβάδι στον βυθό στα ανοιχτά της Ισπανίας ίσως να είναι ηλικίας 100.000 ετών.
  10. Ποτάμι που βράζει: Κάποτε πιστευόταν ότι είναι απλά θρύλος, ωστόσο όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει όντως ένα τέτοιο ποτάμι στα βάθη της ζούγκλας του Περού. Δεν βράζει ακριβώς, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο βρασμού- και είναι αρκετά θερμό για να επηρεάζει το γύρω περιβάλλον του. Το φαινόμενο οφείλεται σε έντονη γεωθερμική δραστηριότητα.

 

Mε πληροφορίες από huffingtonpost.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη "τύρβη";

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 12 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 12/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα