makron-lepen
Τι σημαίνει η νίκη του Μακρόν στην Γαλλία;

Με εκπρόσωπο την Λε Πεν, η ακδροδεξιά έρχεται δεύτερη στις προεδρικές εκλογές της προηγούμενης Tετάρτης. Με 8.135.456 ψηφους (23,15%) η Μαρίν Λε Πεν ξεπερνά τον αριστερό Μελανσόν (22%) και τον ακροδεξιό ομοϊδεάτη της, Ερίκ Ζεμούρ (7,1%*), αφήνοντας την πρωτιά στον Μακρόν1.

Ποιος είναι όμως ο Μακρόν και για ποιόν λόγο βρίσκεται στην πρωτιά του πρώτου γύρου των εκλογών με 9.784.985 ψήφους (27,85%);

La République en marche ή αλλιώς «Η Δημοκρατία Προχωρά Μπροστά» δημιουργήθηκε από τον Εμμανουέλ Μακρόν το 2016, μερικούς μήνες πριν τις εκλογές. Εκπροσωπώντας την κεντροδεξιά, ο νέος στην πολιτική σκηνή τραπεζίτης κερδίζει τον δεύτερο γύρο με τεράστια διαφορά.

Το 2017, ο Μακρόν και η Λε Πεν ξανασυναντιούνται για την προεδρική θέση, και με ποσοστό 43,61%1 νικά την Λε Πεν που είχε μονάχα φτάσει το 22,36%*. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο τι παιχνίδι παίζεται μεταξύ των δυο υποψηφίων, η ιστορία επαναλαμβάνεται με την κεντροδεξιά να στήνει πολιτικό μπαράζ στην ακροδεξιά.

Ωστόσο ο ορος «ακροδεξιά» είναι ιδιαίτερος σε κάθε κοινωνία, στην συγκεκριμένη περίπτωση αν και η Λε Πεν δεν εκπροσωπεύει άμεσα τις ακροδεξιές και φιλορατσιστικές θέσεις του πατέρα της, το κάνει με την εμφανή ισλαμοφοβία που εκφράζει. Ο κύριος στόχος της είναι να κρατήσει τους «παράνομους» μετανάστες έξω από τα γαλλικά σύνορα και να δώσει ζωντάνια στον γαλλικό πατριωτισμό που φαίνεται να αργοπεθαίνει. 

Η Γαλλία όμως έχει βαθιές ρίζες με αφρικανικά και ασιατικά κράτη, είναι φυσικό να δέχεται τόσους νέους πρόσφυγες καθώς και πολλές οικογένειες ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμων. Δεν ξεχνιούνται εύκολα τα προσφυγικά κύματα που δέχτηκαν οι χώρες της Μεσογείου από το 2011 (εμφύλιος Συριακός πόλεμος). Εν τέλει, η αλλοίωση της γαλλικής εθνικής ταυτότητας με την εισροή μουσουλμάνων μεταναστών φαίνεται να παρενοχλεί περισσότερο την Μαρίν Λε Πεν και το κόμμα της από τα υπόλοιπα κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα που διαπερνά η Γαλλία την τελευταία δεκαετία.  

Η σημασία των αποτελεσμάτων είναι σχετικά μεγάλη, εφόσον από την πρώτη κιόλας μέρα του 2022, η Γαλλία έγινε η πρόεδρος του συμβουλίου της ΕE. Όντας το κύριο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί μείζων ζήτημα για την χώρα που προοδεύει κάθε εξάμηνο. Είναι επίσης σημαντικό να παρθούν κοινές αποφάσεις μεταξύ των κρατών που προοδεύουν κατά την διάρκεια των εναλλασσόμενων προεδριών.

Με αυτό να σημαίνει ότι, η Γαλλία δεν πρέπει να κυβερνάται με ακροδεξιές ιδεολογίες ειδικά την περίοδο όπου συμμετέχει περισσότερο από κάθε άλλο κράτος-μέλος ενώ έχει τον πρωταρχικό ρόλο στο να οργανώνει όλες τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Παράλληλα, το να δίνει λύσεις σε δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν εντός της Ένωσης, είναι επίσης πρωταρχική ευθύνη.

Οι δύο Γάλλοι υποψήφιοι θα βρεθούν λοιπόν ξανά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την Κυριακή 24 Απριλίου 2022. Ένα σαββατοκύριακο στο οποίο η Γαλλία θα κλέψει το βλέμμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, στο οποίο οι περισσότεροι Γάλλοι, νέοι και μεγάλοι, ελπίζουν να αποκλείσουν την ισλαμοφοβική Μαρίν Λε Πεν καθώς ο σκοπός του γαλλικού λαού δεν είναι μονάχα να δώσει ξανά την εξουσία στον Μακρόν, αλλά να αποκλείσει την Λε Πεν από την Γαλλία και μάλιστα την Ευρώπη.

Ο δευτερος γυρος, είναι δευτερη ευκαιρια                                                                   

Ο Γάλλος πολιτικός, Εμμανουέλ Μακρόν κερδίζει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 53,5% δίνοντας την δεύτερη θέση στην Μαρίν Λε Πεν που βλέπει το κόμμα της να χάνει για τρίτη συνεχόμενη φορά από τότε που ανέλαβε την θέση του πατέρα της2, το 2011.

Τι σημαίνει η νίκη του Μακρόν στην Γαλλία;

«Μαζί, μπορούμε να θέσουμε ως σημεία έναρξης, τις 10 και 24 Απριλίου, μιας καινούργιας γαλλικής και ευρωπαϊκής εποχής» καταλήγει στην τελευταία σελίδα του πολιτικού του προγράμματος.

Στο ευρωπαϊκό πλάνο, υπάρχει η αντίληψη μιας ηττημένης ακροδεξιάς. Ωστόσο, θεωρείται η επανεκλογή του Μακρόν κερδοφόρα στην μάχη κατά της ακδροδεξιάς ενώ εκπροσώπησε 41,5% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών; Δηλαδή 8% παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Έπειτα, η ακροδεξιά θα δεχτεί πολλούς ψήφους στις νομοθετικές εκλογές, όταν οι πολίτες θα ψηφήσουν τα μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου, στις 12 Ιουνίου. Στην τελική, η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι εντελώς άχρηστη εάν βγουν με μεγαλύτερο ποσοστό οι βουλευτές της Λε Πεν. «Δεν πρέπει να ψηφήσουμε την κυρία Λε Πεν» δήλωσε ο αριστερός Μελανσόν όσο οι κάλπες του δεύτερου γύρου ήσαν ακόμη εν λειτουργία.

Πάραυτα, εφόσον η νίκη του κεντροδεξιού απέκλεισε την ακροδεξιά, έκανε το ίδιο και για την αριστερά του Μελανσόν ο οποίος δέχτηκε ένα ποσοστό των 20%. Είναι προφανές ότι και για τον Μελανσόν αλλά και για την Λε Πεν, η ήττα ακολουθείται από ευχάριστα αποτελέσματα, και οι δύο δέχτηκαν ύψωση στα ποσοστά τους σε σχέση με τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Και οι δύο ευελπιστούν να κυριαρχήσουν στις εκλογές του Ιουνίου, και οι δυο μάχονται για να αποκλείσουν ο ένας τον άλλον και αφήνουν υποσυνείδητα τον Μακρόν και το κόμμα του στην άκρη, σαν να μην αποτελεί πλέον κίνδυνος.

Δεύτερη φορά Μακρόν, σημαίνει :

Ότι η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας θα παραμείνει ίδια για ακόμα πέντε χρόνια.

«Κάναμε το παν για να αποφύγουμε τον πόλεμο…» δήλωσε στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της ρωσικής εισβολής : «…όμως είναι ήδη εδώ».  Σημείωσε στην ομιλία του μάλιστα πως η Γαλλία θα στηρίξει την Ουκρανία χωρίς δισταγμό.

Ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να επενδύει στην πυρηνική ενέργεια για να μειώσει την χρήση κάρβουνου, γκαζιού και πετρελαίου. Αυτή η κίνηση είναι σημαντική, γνωρίζοντας ότι η κύρια παραγωγή αυτών των υλών βρίσκεται στην Ρωσία και στην Κίνα. Χώρες με τις οποίες η Γαλλία είχε, μέχρι πρόσφατα, καλές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις. Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, θα αναπτυχθεί η γαλλική οικονομία και παράλληλα και η ευρωπαϊκή.

Ότι θα επαναθεωρηθεί η συμφωνία Σένγκεν3 που αφορά την σταδιακή κατάργηση των συνόρων των κρατών που την υπέγραψαν. Κράτη όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία συμφώνησαν στο ελεύθερο «πήγαινε-έλα» των ευρωπαίων. Η ίδια ακριβώς συμφωνία περιόρισε σύρους μετανάστες στα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας και Γαλλίας-Ισπανίας κατά την τελευταία δεκαετία.

1. Προεδρος της δημοκρατίας από το 2017

2. Η Εθνική Συσπρείρωση ( Rassemblement National ), είναι ένα ακροδεξιό κόμμα που ιδρύθηκε στην Γαλλία το 1972 από τον Ζαν-Μαρί Λε Πεν. Σήμερα η κόρη του, Μαρίν Λε Πεν, εκπροσωπεί το κόμμα στο γαλλικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

3. Υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην πόλη Σένγκεν του Λουξεμβούργου, το 1990 υπέγραψε τα πρωτοκόλλα και τις συμφωνίες η Ιταλία και ακολούθησε η Ελλάδα το 1992. Η Συμφωνία του Σένγκεν τέθηκε σε ισχύ στις 26 Μαρτίου 1995, δημιουργώντας έτσι τη Ζώνη Σένγκεν.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυνομια ρεθυμνου
Πρωτοφανής αστυνομική εισβολή σε σπίτι φοιτήτριας τα ξημερώματα!
Η όλη επιχείρηση στήθηκε για να… βρεθεί ποιος ευθύνεται  για κάποια συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης που γράφτηκαν στην πόλη στις 25 Μάρτη!
Πρωτοφανής αστυνομική εισβολή σε σπίτι φοιτήτριας τα ξημερώματα!