"Unabomber": ο βομβιστής μαθηματικός και η ιστορία του
Του Θανάση Κοπάδη*

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το άλμα της ψηφιακής εποχής και των νέων τεχνολογιών που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια έφτασε σήμερα στην κορύφωσή του, έστω και με βίαιο τρόπο για πολλούς. Μαθήματα εξ αποστάσεως, τηλεργασία, ψηφιακή διαχείριση και άλλα πολλά μπήκαν γρήγορα στη ζωής μας. Οι αναδυόμενες δυνατότητες άπειρες, οι τάσεις διαδέχονται η μια την άλλη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ανθρώπινος παράγοντας προσπαθεί να λειτουργήσει επεμβατικά και παρεμβατικά στις εξελίξεις, καθώς και στο νέο οικονομικό-κοινωνικό πλαίσιο.

Νωρίτερα και από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέχρι και το 2008 υπήρξε η λεγόμενη 3η βιομηχανική επανάσταση. Η εποχή αυτή χαρακτηρίστηκε κυρίως για την εφαρμογή της πληροφορικής και της τεχνολογίας στους περισσότερους τομείς των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Οι σπουδαίες αλλαγές που σημάδεψαν την εποχή εκείνη  δεν έβρισκαν  όλους σύμφωνους. Ένας από τους αρνητές  ήταν και ο μαθηματικός, καθηγητής πανεπιστημίου Theodore Kaczynski (Τεντ Κατζίνσκι) η ιστορία του οποίου περιγράφεται παρακάτω.

Γεννήθηκε τον Μάιο του 1942 σε ένα ήσυχο προάστιο του Σικάγο και ήταν πολωνικής καταγωγής. Ο πατέρας του είχε ένα μικρό εργοστάσιο, ενώ η μητέρα του ήταν καθηγήτρια και συνήθιζε να διαβάζει στο μικρό Τεντ άρθρα από το Scientific American για να τον κάνει ευρυμαθή. Είχε έναν μικρότερο αδελφό, τον Ντέιβιντ, που γεννήθηκε το 1950. 

Ο Τεντ τελείωσε το κολέγιο σε ηλικία μόλις 16 ετών. Ήταν ένα «παιδί-θαύμα». Είχε μια κλίση στα μαθηματικά και στη χημεία και οι καθηγητές του τον θυμούνται να ανακατεύει μπαταρίες, ηλεκτρόδια και νιτρικό κάλιο. Το 1958 συνέχισε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, όπου διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Πέρασε όλα τα τεστ με ιδιαίτερη επιτυχία και επέδειξε υψηλό δείκτη νοημοσύνης(170).

Το 1962 о Κατζίνσκι συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου εκτός από το διδακτορικό του στα μαθηματικά απέσπασε και πολλούς επαίνους από τους καθηγητές του. Από το 1967, δηλαδή σε ηλικία 25 ετών, μέχρι το 1969 δίδασκε μαθηματικά στο Μπέρκλεϊ και όλοι συμφωνούσαν πως τον περίμενε μια λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα.

Ο ίδιος βέβαια φαίνεται πως είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του καθώς απομονωνόταν από τον περίγυρό του και κλείνονταν ολοένα και περισσότερο στον εαυτό του. Το 1969 χωρίς καμία εξήγηση παραιτήθηκε από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και επέστρεψε στην "άγρια φύση".

Εγκατέλειψε μια λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα για να γίνει ερημίτης. Δεν ήταν ο μόνος, καθώς την ίδια περίοδο εμφανίστηκε μια τάση φυγής ανάμεσα στους Αμερικανούς φοιτητές, και ιδιαίτερα στους γόνους των αστικών οικογενειών, που επηρεάστηκαν από το κίνημα των χίπις και την αμφισβήτηση του βιομηχανικού πολιτισμού και ήθελαν να «επιστρέψουν στη Φύση».

Την ίδια χρονιά ο Κατζίνσκι αγόρασε ένα τελείως απομονωμένο αγρόκτημα κοντά στα Βραχώδη Όρη. Εκεί έφτιαξε μόνος του μια ξύλινη καλύβα, κατασκευασμένη ωστόσο με μαθηματική ακρίβεια πάνω στον άξονα Βορρά-Νότου, όπου έζησε χωρίς ηλεκτρικό, μελετούσε και κυνηγούσε για την τροφή του. Αυτή η ξύλινη καλύβα ήταν ταυτόχρονα κι ένα αυτοσχέδιο χημικό εργαστήριο, όπου ανακάτευε επιδέξια επικίνδυνες χημικές ουσίες και μελετούσε την εκρηκτικότητα τους.

Έξι χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1978 εκεί ξεκίνησε να κατασκευάζει τις πρώτες βόμβες που θα έστελνε δια αλληλογραφίας.

Η τρομοκρατική δράση του Κατζίνσκι άρχισε στις 25 Μαΐου του 1978 όταν ένας καθηγητής του πανεπιστημίου του Ιλινόις δέχθηκε ένα δέμα το οποίο υποτίθεται πως ο ίδιος είχε αποστείλει σε άγνωστο παραλήπτη και του είχε επιστραφεί. Ο καθηγητής κάτι υποψιάστηκε και το παρέδωσε στην ασφάλεια του πανεπιστημίου. Ωστόσο ο φύλακας που το άνοιξε τραυματίστηκε σοβαρά.

Για 18 ολόκληρα χρόνια συνέχισε να τρομοκρατεί την πανεπιστημιακή κοινότητα των Η.Π.Α. στέλνοντας ταχυδρομικώς δέματα-βόμβες τα οποία εκρηγνύονταν όταν ο παραλήπτης προσπαθούσε να τα ανοίξει. Κατά τη διάρκεια της δράσης του σκότωσε 3 άτομα, τραυμάτισε 22 και έφτασε στο Νο1 των καταζητούμενων τρομοκρατών από το F.B.I.

Έγινε γνωστός με το παρατσούκλι Unabomber (University and Airline Bomber).

Όλες οι βομβιστικές του ενέργειες χαρακτηρίζονταν από μια οξεία αντίδραση στην τεχνολογία και στη βιομηχανική ανάπτυξη. Στο 35.000 λέξεων διάσημο μανιφέστο του, με τίτλο "Βιομηχανική Κοινωνία Και Το Μέλλον Της" που δημοσιεύθηκε το 1995 στις αμερικάνικες εφημερίδες (υπό την απειλή ότι θα ανατίναζε αεροπλάνα αν δεν δημοσιευόταν), δικαιολογούσε τις πράξεις του τονίζοντας ότι η βιομηχανική ανάπτυξη είναι καταστροφική για τον άνθρωπο.

«Η τεχνολογία δημιουργεί για τα ανθρώπινα όντα ένα νέο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, ριζικά διαφορετικό από το φάσμα περιβαλλόντων στο οποίο το ανθρώπινο είδος προσαρμόστηκε μέσω φυσικής επιλογής. Αν ο άνθρωπος δεν προσαρμοστεί σε αυτό το νέο περιβάλλον μέσω τεχνητού μετασχηματισμού του, τότε θα προσαρμοστεί μέσω μακράς και επώδυνης διαδικασίας φυσικής επιλογής... Θα ήταν καλύτερο να ξεφορτωθούμε το όλο βρωμερό σύστημα»  έλεγε χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά τη δημοσίευση του «Μανιφέστου» ο Unabomber αναγνωρίστηκε από τον μικρότερο αδελφό του Ντέιβιντ, ο οποίος και τον κατέδωσε στο F.B.I. έναντι μεγάλης αμοιβής (ο Unabomber ήταν ήδη επικηρυγμένος για ένα εκατομμύριο δολάρια).

Ύστερα από πολύμηνη παρακολούθηση το F.B.I.  πραγματοποίησε μια μεγάλη επιχείρηση, στην οποία πήραν μέρος ακόμη και ελικόπτερα και στις 3 Απριλίου του 1996 συνέλαβε τον Unabomber μέσα στο απομονωμένο κρησφύγετο του στα βουνά της Μοντάνα. Καταδικάστηκε σε 4 φορές ισόβια και 30 χρόνια και σήμερα εκτίει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο.

Ο Unabomber, καθώς και το περίφημο μανιφέστο του αποτελούν έναν καθρέπτη στον οποίο αντανακλάται η φοβία της σύγχρονης Αμερικής απέναντι στην  άποψη του Μαρξ ότι «η καπιταλιστική παραγωγή γεννά την ίδια της την άρνηση».

Το μανιφέστο του πάντως δεν αποτελεί ένα τεχνοφοβικό παραλήρημα κάποιου νεολουδίτη* φιλοσόφου. Περισσότερο είναι ένα κείμενο που ως σκοπό έχει να προφητεύσει το οδυνηρό τέλος της βιομηχανικής κοινωνίας.

Τι ήταν λοιπόν ο Ted Kaczynski; Ένας παράφρονας εγκληματίας ή μια μεγαλοφυία; Ένας τεχνοφοβικός οικολόγος τρομοκράτης ή ένας προφήτης που προσπάθησε να εμποδίσει την πορεία της ανθρωπότητας προς μια νέα μορφή σκλαβιάς; Ο καθένας μας μπορεί να δώσει την απάντηση που θέλει, το σίγουρο είναι όμως ότι η ιστορία του είναι οπωσδήποτε κινηματογραφική.

* Νεολουδίτες είναι αυτοί που υπερασπίζονται τη διατήρηση των παλιών μεθόδων και διακηρύσσουν τις βλαβερές επιδράσεις των καινούριων. Σύμφωνα με αυτούς το κόστος της σύγχρονης τεχνολογίας ξεπερνά το όφελος. Ο νεολουδισμός συχνά ικανοποιείται με το να αμφιβάλλει για το αν μια νέα τεχνολογία φέρνει πραγματικά μεγαλύτερα οφέλη. Θεωρούν πως η βιομηχανική επανάσταση και η συνέπειες της έχουν σταθεί καταστροφικές για τον άνθρωπο. Έχουν εισάγει στη ζωή μας το "ανεκπλήρωτο", έχουν οδηγήσει σε ψυχολογική αλλά και φυσική ταλαιπωρία τον Τρίτο Κόσμο και έχουν υποβαθμίσει τους ανθρώπους σε υβρίδια.

 

*Ο Θανάσης Κοπάδης είναι Μαθηματικός-Συγγραφέας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα