Thumbnail
Πόλεμος, φτώχεια και Ταλιμπάν

Σχεδόν τα μισά παιδιά στο Αφγανιστάν δεν πηγαίνουν σχολείο εξαιτίας των συγκρούσεων, της φτώχειας, των γάμων ανηλίκων και των διακρίσεων εις βάρος των κοριτσιών, με τον αριθμό να παρουσιάζει αύξηση για πρώτη φορά από το 2002, προειδοποιούν σε έκθεσή τους ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει πολλά σχολεία να κλείσουν, υπονομεύοντας τα εύθραυστα κέρδη που έχουν σημειωθεί στην εκπαίδευση των κοριτσιών, σε μια χώρα όπου εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πατήσει ποτέ μέσα σε σχολική αίθουσα.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 7 με 17 ετών, δηλαδή το 44% όλων των παιδιών του Αφγανιστάν, δεν πηγαίνουν σχολείο, με τα 2,7 εκατομμύρια εξ αυτών να είναι κορίτσια, κατήγγειλε ο υπουργός Μίρουαϊς Μπάλκι στη διάρκεια ενός σεμιναρίου εξηγώντας την έρευνα που διεξήγαγε η Unicef USAID και το ανεξάρτητο think-tank Samuel Hall.

Οι Ταλιμπάν, που προσπαθούν να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να επαναφέρουν τον αυστηρό ισλαμικό νόμο, αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών. Παράλληλα οι απειλές από το Ισλαμικό Κράτος έχουν αναγκάσει πολλά σχολεία να κλείσουν τις πόρτες τους.

Χωρίς να αναφέρει τους Ταλιμπάν ή το Ισλαμικό Κράτος ο Μπάλκι δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλοί λόγοι» εξαιτίας των οποίων τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

«Η εκπαίδευση των παιδιών είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στις ανθρώπινες κοινωνίες», τόνισε. «Είναι το πιο σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση του πολέμου, της φτώχειας και της ανεργίας», συνέχισε.

Στις επαρχίες που καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο, έως και το 85% των κοριτσιών απέχουν από την εκπαίδευση, σημειώνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τον Απρίλιο αντάρτες πυρπόλησαν δύο σχολεία, ενώ εξαιτίας της βίας αναγκάστηκαν να κλείσουν εκατοντάδες ιδιωτικά σχολεία.

«Η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης δεν αποτελεί επιλογή για το Αφγανιστάν, αν σκοπεύουμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση», τόνισε η Αντέλ Κοντρ της Unicef. «Όταν τα παιδιά δεν είναι στα σχολεία, κινδυνεύουν περισσότερο να κακοποιηθούν, να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και στρατολόγησης», πρόσθεσε.

Η Ζιουάρ, μια έφηβη από την κεντρική επαρχία Νταϊκούντι, μια από τις πιο ασφαλής του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι πήγαινε σχολείο ως τα 14 χρόνια της.

«Μπορώ να διαβάζω και να γράφω. Μπορώ να γράψω επιστολές», εξήγησε στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο. «Μαθαίνω από τα βιβλία. Θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου. Θέλω να γίνω γιατρός».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καιρός
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου: θα… τσικνίσει ο ουρανός;
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
ΝΑΟΣ
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
Όπως θα έλεγε και ο Βιτρούβιος, η αρχιτεκτονική γεννιέται από χρεία, χρήσιν και μνήμη — και αυτή η θεωρία το παίρνει αυτό κυριολεκτικά.
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
αργια αγιου πνευματος
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
Πότε ανοίγει το Τριώδιο, πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και ποια τριήμερα «χαμογελούν» στο ημερολόγιο του 2026
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
δημόκριτος δημοκρίτειο δπθ
AI Δημόκριτος»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο πανεπιστήμιο με κανόνες και ακρίβεια
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρουσιάζει έναν ακαδημαϊκό βοηθό ΤΝ που θωρακίζει την αξιοπιστία της γνώσης και ενισχύει τη μαθησιακή διαδικασία
AI Δημόκριτος»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο πανεπιστήμιο με κανόνες και ακρίβεια