Thumbnail
Βρετανία

Το δημοψήφισμα στις 23 Ιούνη, που προκήρυξε το Ενωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αποφασιστεί αν η χώρα θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ των 28, προκαλεί νέες αναταράξεις στο ρηγματωμένο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η πρόσφατη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ, που επιβλήθηκε με τη συγκατάνευση Ολάντ – Μέρκελ αναιρεί στην πράξη τους δήθεν ενιαίους κανόνες της ΕΕ. Ήδη ο Κάμερον υποστηρίζει με ωμότητα στο BBC: «Είμαστε έξω από όσα δεν επιθυμούμε, όπως το ευρώ. Είμαστε έξω από συμφωνίες που αφορούν τα σύνορα (σ.σ.: η Βρετανία δεν μετέχει στη Σένγκεν). Είμαστε έξω από τη συζήτηση για την εμβάθυνση της Ένωσης. Την ίδια ώρα έχουμε πλήρη πρόσβαση και λόγο σε ό,τι αφορά την ενιαία αγορά και έχουμε εξασφαλίσει την πολιτική συνεργασία για να κρατήσουμε τον λαό και τη χώρα μας ασφαλείς».

Η απόφαση του Δήμαρχου του Λονδίνου, πρωτοκλασάτου στελέχους του συντηρητικού κόμματος, Μπόρις Τζόνσον, να υποστηρίξει το «όχι», επισκίασε τους πανηγυρισμούς του Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την παρουσίαση των επιτυχιών του από την πολύμηνη επαναδιαπραγμάτευση. Ήδη από τους 331 βουλευτές των Συντηρητικών, οι 151 έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου, ενώ 20 δεν έχουν πάρει ακόμα θέση. Το διχασμό του Συντηρητικού Κόμματος πιστοποιεί η απόφασή του να μη λάβει μέρος (σαν κόμμα) στην προεκλογική εκστρατεία του δημοψηφίσματος. Αντίστοιχα τραυματισμένη η κυβέρνηση, αφού 7 υπουργοί της διαφοροποιούνται από τη γραμμή Κάμερον. Είναι χαρακτηριστική η έγγραφη εντολή, που στάλθηκε στις κρατικές υπηρεσίες να μη δίνουν στοιχεία (ακόμα και σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου), που μπορεί να αξιοποιηθούν για να υποστηριχθεί προπαγανδιστικά η θέση της εξόδου.

Ο Κάμερον βρίσκει συμπαραστάτη τους Εργατικούς, που και με την ηγεσία του «αριστερού» Τζέρεμι Κόρμπιν, υποστηρίζουν την παραμονή στην Ε.Ε. Την παραμονή στηρίζουν και οι Σκωτσέζοι «αυτονομιστές». Έτσι το πολιτικό κέντρο του «όχι» επαφίεται στη λεγόμενη ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Συντηρητικού κόμματος και στο ακροδεξιό Ukip, υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ. Τη «σταθερή» υποστήριξή του «σε ένα ισχυρό Ενωμένο Βασίλειο μέσα σε μια ισχυρή ΕΕ» έκφρασε και ο Ομπάμα, ενώ με τη διατήρηση της «ευρωπαϊκή ενοποίησης» τάχθηκε επίσης η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης τη στιγμή που κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες, όπως η Μέρκελ και ο Ολάντ, υποστηρίζουν ανοιχτά τη βρετανική παραμονή στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα αναμειχθούν στην εσωτερική αντιπαράθεση, στη Μεγάλη Βρετανία, ενόψει του δημοψηφίσματος. Τέλος το κοινό ανακοινωθέν των χωρών του G20 προειδοποιεί απειλητικά ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «θα ήταν σοκ για την παγκόσμια οικονομία».

Προς το παρόν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. τάχθηκαν με επιστολή τους και 200 διευθυντικά στελέχη από τον χώρο των επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένου και του Σίτι του Λονδίνου, ενώ προπαγανδιστική καμπάνια υπέρ της παραμονής χρηματοδοτούν τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η ΗSBC. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούν και σενάρια/προσδοκίες που έρχονται στη δημοσιότητα για συγχώνευση των χρηματιστηρίων Φρανκφούρτης - Λονδίνου που θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις αγορές των ΗΠΑ, αλλά και της Κίνας. Παρόλα αυτά η εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, καταγράφει προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent.

Για αυτό επιστρατεύονται κιόλας τα κλασικά «καταστροφικά» επιχειρήματα, όπως η αναταραχή που θα προκληθεί στις αγορές, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, η υποτίμηση της στερλίνας, που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 20%, καθώς και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας κατά 1% - 1,5% την αμέσως επόμενη χρονιά. Πρόγευση έδωσε η βουτιά του αγγλικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, αμέσως μετά την προσχώρηση του Τζόνσον στους οπαδούς της εξόδου. Βρυξέλλες και Κάμερον κάνουν λόγο για οριστική απόφαση με το δημοψήφισμα, αποκλείοντας την επιλογή νέας επαναδιαπραγμάτευσης, ώστε οι Βρετανοί μέσω της ψήφου για έξοδο να πάρουν μια καλύτερη προσφορά από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι όποια μερίδα του βρετανικού κεφαλαίου κι' αν ηττηθεί τον Ιούνη, δεν θα εγκαταλείψει τα συμφέροντά της, επαναφέροντάς τα σε κάθε ευκαιρία στο προσκήνιο, υποσκάπτοντας παράλληλα τις θέσεις των αντιπάλων της. Η λυσσασμένη αντιπαράθεση, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα διάφορα μονοπωλιακά κέντρα, δεν λύνεται με «δημοκρατικές διαδικασίες».

 Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nar spiros xaikalis
ΝΑΡ - ΝΚΑ: Ανακοίνωση για την απώλεια του 37χρονου Σπύρου Χαϊκάλη
Οι λέξεις δυσκολεύονται για να περιγράψουν την απώλεια του αγαπημένου μας Σπύρου Χαϊκάλη που έφυγε σήμερα άδικα και πρόωρα από την ζωή, σε ηλικία...
ΝΑΡ - ΝΚΑ: Ανακοίνωση για την απώλεια του 37χρονου Σπύρου Χαϊκάλη
Δολοφονία πρωθυπουργού στη Σλοβακία
Σλοβακία: Τα πρώτα λόγια του δράστη – Γιατί πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο;
Τι είπε για την πράξη του ο 71χρονος λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα, που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας
Σλοβακία: Τα πρώτα λόγια του δράστη – Γιατί πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο;