Μπροστά σε μια σοβαρή κρίση υδάτινων πόρων βρίσκεται η Αττική, καθώς οι βασικοί ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αθήνα και τους περίπου 3,8 εκατομμύρια κατοίκους της φτάνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η συνεχιζόμενη ξηρασία, η χαμηλή χιονοκάλυψη, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι λιγοστές βροχοπτώσεις έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση της διαθέσιμης ποσότητας νερού στους ταμιευτήρες Μόρνου και Ευήνου, που αποτελούν τους βασικούς υδροδοτικούς πόρους της πρωτεύουσας.
Δραματική μείωση των υδάτινων αποθεμάτων
Σύμφωνα με τη μελέτη της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ (Αστεροσκοπείο Αθηνών), που βασίστηκε σε δορυφορικά δεδομένα από το 1984 και κλιματικά στοιχεία 75 ετών, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες έχουν υποδιπλασιαστεί από το 2022 μέχρι σήμερα.
Μάιος 2022: ~1,3 δισ. κυβικά μέτρα απολήψιμων αποθεμάτων
Μάιος 2025: ~600 εκατ. κυβικά μέτρα
Ιούλιος 2025: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000, όταν δεν είχε ακόμη κατασκευαστεί ο ταμιευτήρας του Ευήνου
Μόρνος: Στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του
Η λίμνη του Μόρνου έχει χάσει σχεδόν το 35–40% της επιφάνειάς της σε σχέση με την πλήρη κατάκλιση του 2022. Βρίσκεται πλέον στο δεύτερο χαμηλότερο σημείο από τη δημιουργία της, με μοναδική χειρότερη περίοδο το 2008.
Η επιφάνεια καλύπτει μόλις το 60-65% της κανονικής έκτασης
Παρά τη σχετική βελτίωση του δείκτη βροχόπτωσης το 2025, η ποσότητα αποθηκευμένου νερού μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2024
Εύηνος: Ακόμη πιο ευάλωτος στη λειψυδρία
Η λίμνη του Ευήνου, με μικρότερο όγκο αποθήκευσης, παρουσιάζει ακόμη εντονότερη υδρολογική πίεση. Τον Μάιο του 2025, η επιφάνειά της ήταν μόλις 2,30 km², ενώ σε πλήρη υπερχείλιση φτάνει τα 3,6 km².
Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση σε βροχοπτώσεις
Οι κλιματικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς, με τον ταμιευτήρα σε μόλις 60% πληρότητα
Συστηματική υποχώρηση και αυξημένος κίνδυνος
Τα στοιχεία καταγράφουν μια συνεχή φθίνουσα πορεία από το 2022 και μετά, με τις αποδόσεις των ταμιευτήρων να μειώνονται κάθε χρόνο. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό υδατικό κίνδυνο, με:
Αύξηση της κατανάλωσης λόγω τουρισμού και γεωργίας
Παλαιές και μη αποδοτικές υποδομές ύδρευσης
Κλιματική πίεση με αυξανόμενες θερμοκρασίες και ξηρασίες
Σύμφωνα με διεθνή έκθεση του World Resources Institute, η χώρα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως σε επίπεδο κινδύνου λειψυδρίας.
Συστάσεις ειδικών και ανάγκη άμεσων μέτρων
Η επιστημονική ομάδα του ΙΑΑΔΕΤ - ΕΑΑ τονίζει ότι η υφιστάμενη πίεση στους ταμιευτήρες Μόρνου και Ευήνου απαιτεί άμεση λήψη μέτρων από τους αρμόδιους φορείς. Αν δεν υπάρξει σχέδιο διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού, η Αθήνα ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης τα επόμενα χρόνια.
Η Αττική μπαίνει σε υδρολογικά αχαρτογράφητα νερά, με τους βασικούς ταμιευτήρες να καταγράφουν πρωτοφανή χαμηλά και το σύστημα ύδρευσης να βρίσκεται υπό έντονη πίεση. Απαιτούνται άμεσα διαρθρωτικά μέτρα, συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και ενημέρωση των πολιτών για ορθολογική χρήση του νερού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ
Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ