Η αρχική υπόθεση και η ποζολανική τέφρα
Αρχικά, οι ειδικοί θεωρούσαν ότι η εκπληκτική αντοχή του ρωμαϊκού σκυροδέματος οφειλόταν στην προσθήκη ηφαιστειακής στάχτης, κυρίως από την περιοχή του Pozzuoli κοντά στη Νάπολη. Η τέφρα αυτή, όταν συνδυαζόταν με νερό, δημιουργούσε ένα εξαιρετικά σταθερό υλικό. Όμως, νεότερες μελέτες αποκάλυψαν ότι αυτό ήταν μόνο ένα κομμάτι του παζλ.
Η ανακάλυψη που άλλαξε τα δεδομένα
Το 2023, ερευνητές από το MIT και άλλους διεθνείς οργανισμούς, με επικεφαλής τους Μάσιτς και Σέιμουρ, έριξαν φως σε ένα άλλο συστατικό-κλειδί: τα "κομμάτια ασβέστη" ή "lime clasts". Πρόκειται για μικροσκοπικά, φωτεινά λευκά εγκλείσματα που είχαν θεωρηθεί μέχρι πρότινος αποτέλεσμα πρόχειρης ανάμειξης. Η ομάδα, ωστόσο, απέδειξε ότι αυτά τα ασβεστοκλάστες δεν ήταν τυχαία, ήταν αποτέλεσμα μιας σκόπιμης και εξαιρετικά έξυπνης τεχνικής που παρείχε στο σκυρόδεμα ικανότητες "αυτο-ίασης".
Η τεχνική της θερμής ανάμειξης
Η μεγάλη αποκάλυψη ήρθε όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σκυρόδεμα δεν παρασκευαζόταν μόνο με σβησμένο ασβέστη αλλά και με άσβεστο ή quicklime, σε μια διαδικασία που δημιουργούσε υψηλές θερμοκρασίες. Η θερμή ανάμειξη οδηγούσε στη δημιουργία συγκεκριμένων κρυσταλλικών ενώσεων που ήταν ιδιαίτερα αντιδραστικές.
Αυτά τα lime clasts λειτουργούν σαν μικροσκοπικές πηγές ασβεστίου. Όταν με την πάροδο του χρόνου σχηματίζονταν ρωγμές, το υλικό αντιδρούσε με την υγρασία, απελευθερώνοντας ασβέστιο και δημιουργώντας νέους κρυστάλλους ανθρακικού ασβεστίου. Έτσι, το σκυρόδεμα μπορούσε να επουλώνει μόνο του τις ρωγμές πριν αυτές επεκταθούν.
Πειραματική επιβεβαίωση
Για να επιβεβαιωθεί η θεωρία, η ομάδα δημιούργησε δείγματα σκυροδέματος με την τεχνική της θερμής ανάμειξης και προκάλεσε τεχνητές ρωγμές. Όταν ρίχτηκε νερό, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες οι ρωγμές είχαν σφραγιστεί πλήρως. Σε αντίθεση, δείγματα χωρίς τα κομμάτια ασβέστη παρέμειναν ραγισμένα, επιτρέποντας στο νερό να ρέει.
Η σημασία της ανακάλυψης για το μέλλον
Η αναβίωση αυτής της αρχαίας τεχνικής δεν έχει μόνο αρχαιολογική αξία. Μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο είδος πιο ανθεκτικού, πιο βιώσιμου σκυροδέματος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με κατάλληλη εφαρμογή, οι ιδιότητες αυτο-ίασης του ρωμαϊκού σκυροδέματος θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την ανάγκη για συντήρηση, να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των κατασκευών και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή τσιμέντου, το οποίο ευθύνεται για σχεδόν το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ένα αρχαίο μάθημα για τη βιωσιμότητα
Η μελέτη αυτή υπενθυμίζει ότι η τεχνολογία του παρελθόντος μπορεί να εμπνεύσει λύσεις για το μέλλον. Ενώ οι Ρωμαίοι μηχανικοί δεν διέθεταν τη σημερινή επιστημονική γνώση, μέσω παρατήρησης και εμπειρίας ανέπτυξαν ένα υλικό που ακόμη και σήμερα μας προκαλεί θαυμασμό. Και ίσως τελικά, η απάντηση για πιο πράσινες και ανθεκτικές κατασκευές να βρίσκεται βαθιά θαμμένη στις πέτρες της ιστορίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ