Τα παραδοσιακά σημάδια φρεσκάδας
Μάτια: λαμπερά και καθαρά θεωρούνται ένδειξη φρεσκάδας, ενώ τα θολά μάτια δείχνουν ότι το ψάρι είναι ημερών.
Βράγχια: πρέπει να είναι κόκκινα ή ροζ, ανάλογα με το είδος.
Λέπια και σώμα: τα σταθερά λέπια και το σφριγηλό σώμα δείχνουν ότι το ψάρι δεν έχει αλλοιωθεί.
Μυρωδιά: το φρέσκο ψάρι μυρίζει θάλασσα και όχι βαριά ή δυσάρεστα.
Αν και αυτά είναι χρήσιμα κριτήρια, δεν είναι αλάνθαστα.
Οι παγίδες της αγοράς
Χημικές ουσίες: μάτια και βράγχια ψεκάζονται με φορμόλη ή γίνονται ενέσεις για να φαίνονται ζωντανά και κόκκινα.
Τεχνητό χρώμα: στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας προστίθενται ουσίες (όπως ασταξανθίνες) για πιο έντονο χρώμα, ώστε να μοιάζουν με άγρια ψάρια υψηλής αξίας, όπως συναγρίδες ή φαγκριά.
Παραπλανητικές ονομασίες: είδη όπως η "κόκκινη τσιπούρα" ή κρανιοί πωλούνται ως άλλα, πιο ακριβά ψάρια, εξαπατώντας τον καταναλωτή.
Το πιο αξιόπιστο κόλπο
Ο πιο σίγουρος τρόπος να διαπιστώσετε αν ένα ψάρι είναι πραγματικά φρέσκο κρύβεται στο πλευρικό του πτερύγιο:
Αν το σηκώσετε και επιστρέψει αμέσως προς τα κάτω, το ψάρι είναι φρέσκο.
Αν μείνει σηκωμένο, σημαίνει ότι έχει αρχίσει να σαπίζει.
Αν κατέβει αργά, τότε το ψάρι είναι 2-4 ημερών, όχι της ημέρας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ