Η ταυρίνη αποτελεί για πολλούς έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να αυξήσουν την ενέργειά τους, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονης κόπωσης και απαιτήσεων. Συχνά συναντάται στα ενεργειακά ποτά και τα συμπληρώματα διατροφής, καθώς βοηθά στην εγρήγορση και την καταπολέμηση της κούρασης. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωσή της.
Μια σημαντική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ φέρνει στο φως μια ανησυχητική διάσταση για την ταυρίνη. Πρόκειται για ένα φυσικό αμινοξύ που φαίνεται να λειτουργεί ως «τροφή» για τα καρκινικά κύτταρα του μυελού των οστών, τα λεγόμενα λευχαιμικά κύτταρα.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, δείχνουν ότι η αυξημένη παρουσία ταυρίνης μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και την επιθετικότητα ορισμένων μορφών λευχαιμίας. Αυτό καθιστά την ασθένεια πιο δύσκολη στην αντιμετώπιση και πιο επικίνδυνη για τον ασθενή.
Η ταυρίνη δεν είναι άγνωστη στο σώμα μας: φυσιολογικά συμμετέχει σε σημαντικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση του ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα, ο έλεγχος της φλεγμονής και η υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Επιπλέον, βρίσκεται στα τρόφιμα όπως το κρέας και τα ψάρια, γεγονός που καθιστά την παρουσία της στη διατροφή μας φυσιολογική.
Παράδοξα, η ταυρίνη χορηγείται και σε ασθενείς με λευχαιμία για την αντιμετώπιση παρενεργειών της χημειοθεραπείας. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα εγείρουν αμφιβολίες για αυτή την πρακτική, καθώς η ταυρίνη μπορεί να ενισχύει τον ίδιο τον καρκίνο που προσπαθούν να καταπολεμήσουν.
Στη μελέτη, οι επιστήμονες εισήγαγαν ανθρώπινα λευχαιμικά κύτταρα σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που φέρουν το γονίδιο SLC6A6 — το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά της ταυρίνης.
Ανακάλυψαν ότι τα υγιή κύτταρα του μυελού των οστών παράγουν ταυρίνη, η οποία εισέρχεται στα λευχαιμικά κύτταρα μέσω του SLC6A6. Αυτή η εισροή ενισχύει την καρκινική δραστηριότητα μέσω της διαδικασίας της γλυκόλυσης — δηλαδή της διάσπασης της γλυκόζης για την παραγωγή ενέργειας, απαραίτητης για την ταχεία ανάπτυξη των όγκων.
Το αποτέλεσμα είναι μια πιο επιθετική μορφή λευχαιμίας που εξελίσσεται γρήγορα.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ταυρίνη αναγνωρίζεται ως μεταβολικός παράγοντας που επιδεινώνει τη λευχαιμία. Δεδομένου ότι αυτή η μορφή καρκίνου επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως και προκαλεί μεγάλο αριθμό θανάτων, τα ευρήματα αυτά αποκτούν μεγάλη κλινική σημασία.
Η δρ. Jeevisha Bajaj, επικεφαλής της μελέτης, τονίζει τη σημασία να ερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος της ταυρίνης στους ασθενείς με λευχαιμία και να αναπτυχθούν μέθοδοι αποκλεισμού της πρόσληψής της από τα καρκινικά κύτταρα.
Οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα εάν η ταυρίνη επηρεάζει και άλλες μορφές καρκίνου. Μια παράλληλη μελέτη μελετά τον ρόλο των εντερικών βακτηρίων που παράγουν υδρόθειο στην ανάπτυξη όγκων του παχέος εντέρου, διερευνώντας αν η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο μικροβίωμα και κατ’ επέκταση στην υγεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ