Όταν ο καναπές γίνεται πεδίο μάχης
Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, πολλοί βρίσκουμε καταφύγιο στον καναπέ, αναζητώντας ταινίες για να χαλαρώσουμε. Και κάπως έτσι, χωρίς να το πολυσκεφτούμε, βάζουμε ένα θρίλερ. Μέσα σε λίγα λεπτά, ουρλιαχτά, ανατριχιαστικοί ήχοι και σκηνές έντασης γεμίζουν το δωμάτιο. Κι όμως, δεν αλλάζουμε κανάλι. Αντιθέτως, απολαμβάνουμε την εμπειρία. Τι συμβαίνει τελικά;
Το παράδοξο της ευχαρίστησης μέσα στον φόβο
Η απάντηση κρύβεται στη βιολογία και την ψυχολογία μας. Ο τρόμος διεγείρει τον εγκέφαλό μας, προκαλώντας ταυτόχρονα φόβο αλλά και ενθουσιασμό. Η παρακολούθηση μιας τρομακτικής σκηνής οδηγεί στην απελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόλης, ουσιών που μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί, γεμάτοι ένταση και εγρήγορση. Πρόκειται για μια εμπειρία έντονων αισθήσεων που παρόλο που σχετίζεται με κάτι δυσάρεστο όπως ο φόβος τελικά μπορεί να βιωθεί ως ευχάριστη.
Επιπλέον, οι ταινίες τρόμου μας δίνουν τη δυνατότητα να ζήσουμε εξωπραγματικές καταστάσεις, να εξερευνήσουμε ακραία σενάρια όπως επιθέσεις ζόμπι ή δολοφονικές προσωπικότητες, χωρίς πραγματικό κίνδυνο. Αυτό ενισχύει την αίσθηση της περιπέτειας και της απόδρασης από την καθημερινότητα.
Η ανάγκη να γνωρίσουμε το σκοτεινό
Οι ταινίες τρόμου συχνά μας φέρνουν αντιμέτωπους με χαρακτήρες που ενεργούν με τρόπους που η κοινωνία μας αποδοκιμάζει. Κι όμως, αντί να απομακρυνόμαστε, παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον. Δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με αυτούς τους χαρακτήρες, αλλά ότι μέσα από την ασφάλεια της οθόνης, ικανοποιούμε την περιέργεια για τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Είναι σαν μια μελέτη της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης σε ακραίες συνθήκες.
Ο εγκέφαλος σε κατάσταση συναγερμού
Όταν βλέπουμε τρόμο, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί την περιοχή της αμυγδαλής, υπεύθυνη για την αντίδραση στον φόβο. Αυτό δίνει το σήμα στο υπόλοιπο σώμα να προετοιμαστεί για μάχη ή φυγή. Οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, η συγκέντρωση αυξάνεται, ενώ η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη κυκλοφορούν στο αίμα. Είναι μια βιολογική αντίδραση που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, η οποία σήμερα ενεργοποιείται από σκηνές τρόμου και όχι από άγρια ζώα.
Ποιοι αγαπούν περισσότερο τον τρόμο;
Δεν ανταποκρινόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο στον τρόμο. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που έχουν έντονη ανάγκη για ερεθίσματα και νέες εμπειρίες (οι λεγόμενοι “sensation seekers”) είναι πιο πιθανό να απολαμβάνουν ταινίες τρόμου. Αντίθετα, άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση, που επηρεάζονται βαθιά από τον πόνο των άλλων, μπορεί να αποφεύγουν τέτοιες ταινίες.
Τελικά, είναι φυσιολογικό να αγαπάμε τον τρόμο;
Απόλυτα. Η επιθυμία μας να βιώσουμε έντονα συναισθήματα, να ανακαλύψουμε τις πιο σκοτεινές πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού και να αποδράσουμε για λίγο από την καθημερινότητα είναι βαθιά ανθρώπινες ανάγκες. Αν λοιπόν απολαμβάνετε τα θρίλερ, μη νιώθετε τύψεις. Η επιστήμη είναι με το μέρος σας αρκεί να μην το παρακάνετε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ