Η υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει ήδη συνδεθεί με επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Τι συμβαίνει, όμως, όταν η συνήθεια αυτή επεκτείνεται και στη διάρκεια της νύχτας; Μπορεί η τοποθέτηση του κινητού τηλεφώνου δίπλα μας στον ύπνο να επηρεάζει τη συνολική μας υγεία;
Το ερώτημα αυτό αποκτά νέα διάσταση καθώς πληθαίνουν οι συζητήσεις γύρω από την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών συσκευών. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2023 στο επιστημονικό περιοδικό Cancers εντόπισε μια μικρή αλλά υπαρκτή σύνδεση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και τον θάνατο από καρκίνο του εγκεφάλου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Shabbir Syed Abdul, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα για οριστικά συμπεράσματα.
Ακτινοβολία και ύπνος: Υπάρχει λόγος ανησυχίας;
Η Neha Narula, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, υποστηρίζει ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ακτινοβολία από τα smartphones δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Όπως εξηγεί, τα κινητά εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία, διαφορετική από την ιονίζουσα (όπως στις ακτινογραφίες), η οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA.
Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για βλαβερές επιπτώσεις από τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία, ούτε και αποδείξεις για την πλήρη απουσία κινδύνου, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο κατατάσσει αυτή την κατηγορία ακτινοβολίας ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως δεν είναι η ακτινοβολία
Ενώ η επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική για την ακτινοβολία, ένας άλλος παράγοντας φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την ποιότητα του ύπνου: η χρήση του κινητού πριν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως σημειώνει η Narula, το να έχουμε το κινητό δίπλα στο κρεβάτι ενθαρρύνει τη χρήση του σε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να χαλαρώνουμε, γεγονός που συνδέεται με διαταραγμένο ή ανεπαρκή ύπνο.
Οι οθόνες των κινητών, εκτός από την εγκεφαλική διέγερση που προκαλούν, εκπέμπουν φως που μπορεί να μπερδέψει τον κιρκάδιο ρυθμό μας — τον βιολογικό μας «ρολόι» που ρυθμίζει την εγρήγορση και την υπνηλία. Το τεχνητό αυτό φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά τον οργανισμό να προετοιμαστεί για ύπνο.
«Τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης οδηγούν σε κακή ποιότητα ύπνου, επηρεάζουν το στάδιο REM —την πιο αποκαταστατική φάση του ύπνου— και αυξάνουν το άγχος», τονίζει η Narula.
Δεν είναι το τηλέφωνο, είναι η σχέση μας με αυτό
Ο ειδικός στην επιστήμη του ύπνου, Rafael Pelayo από το Στάνφορντ, επισημαίνει ότι η επίδραση του κινητού στην ποιότητα του ύπνου εξαρτάται περισσότερο από τη συναισθηματική σχέση του χρήστη με τη συσκευή, παρά από την ίδια τη συσκευή. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με χρόνια αϋπνία μπορεί να αναστατώνεται από την παρουσία του κινητού δίπλα του, περιμένοντας κάποιο ειδοποιητήριο ή τηλεφώνημα.
Αντίθετα, για κάποιον που ζει μόνος και ανησυχεί για την ασφάλειά του, το κινητό μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή ηρεμίας. «Το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα το τηλέφωνο, αλλά αυτό που συμβολίζει για τον καθένα μας», επισημαίνει ο Pelayo.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ