Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health και βασίστηκε στα πρώτα ευρήματα της διεθνούς έρευνας Global Flourishing Study, αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση: οι νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών σε πάνω από 20 χώρες αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα όχι μόνο ευτυχίας, αλλά και συνολικής ποιότητας ζωής. Η μελέτη, που διεξήχθη από το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Baylor, σε συνεργασία με τη Gallup, αξιολόγησε δεδομένα από περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες, εξετάζοντας παραμέτρους όπως η ψυχική και σωματική υγεία, οι κοινωνικές σχέσεις, το νόημα της ζωής και η οικονομική σταθερότητα.
Το πιο έντονο χάσμα ανάμεσα στις γενιές καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους νέους να εμφανίζουν πολύ χειρότερους δείκτες ευημερίας από τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Tyler VanderWeele, επικεφαλής της έρευνας, το φαινόμενο αυτό πρέπει να μας αφυπνίσει: «Η νεότητα θεωρείται περίοδος ελπίδας και δυνατοτήτων, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η αντίληψη απέχει πολύ από την πραγματικότητα».
Πράγματι, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι σήμερα βιώνουν διπλάσια ποσοστά άγχους και κατάθλιψης συγκριτικά με τους εφήβους. Η υπερβολική πίεση για επιτυχία και τελειότητα έχει γίνει κοινός τόπος στις πανεπιστημιακές αίθουσες, ενώ η απομάκρυνση από συλλογικές και κοινωνικές δραστηριότητες έχει εντείνει τη μοναξιά σε σημείο που πολλοί νέοι νιώθουν απομονωμένοι όπως οι ηλικιωμένοι.
Η καθηγήτρια ψυχολογίας Laurie Santos από το Yale υπογραμμίζει τη σημασία της κοινωνικής σύνδεσης για την ψυχική ευεξία: «Οι νέοι περνούν σήμερα σημαντικά λιγότερο χρόνο με φίλους σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Και βέβαια, καλούνται να ζήσουν σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις από την κλιματική κρίση έως την οικονομική ανασφάλεια και τη βαθιά κοινωνική πόλωση».
Αντίστοιχα, η ερευνήτρια Emiliana Simon-Thomas από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ επισημαίνει ότι η ευτυχία δεν είναι προσωπική υπόθεση αλλά συλλογικό εγχείρημα. Η ακραία έμφαση στην ατομική επιτυχία, την εικόνα και το status ιδίως στις ΗΠΑυπονομεύει την αίσθηση του «ανήκειν» και αποδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό.
Η συλλογή δεδομένων από το Global Flourishing Study θα συνεχιστεί έως το 2027, με στόχο να εντοπιστούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης. Όμως τα πρώτα μηνύματα είναι σαφή: οι νέοι δεν ανθίζουν. Το αίσθημα ότι όλα είναι πιθανά στη νιότη φαίνεται να αντικαθίσταται από αβεβαιότητα, πίεση και μοναξιά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ