Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο το φιλόδοξο σχέδιο Stargate —ένα έργο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ— παρουσίασε το σχέδιο ως την απάντηση της Αμερικής στη μεγάλη παγκόσμια τεχνολογική αναμέτρηση. Όμως, ενώ η Ουάσιγκτον οραματίζεται την κυριαρχία της στο "ψηφιακό μυαλό", το "φυσικό σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως κατασκευάζεται στην Κίνα.
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση Τραμπ, εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την ετήσια τηλεοπτική εορτή του Σεληνιακού Νέου Έτους στην Κίνα, με πρωταγωνιστές ρομπότ της εταιρείας Unitree να χορεύουν συγχρονισμένα με ανθρώπους. Δεν ήταν απλώς εντυπωσιακό θέαμα — ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η Κίνα δεν επενδύει μόνο στην έρευνα· επενδύει στη μαζική παραγωγή και εμπορική αξιοποίηση της ρομποτικής.
Η JPMorgan εκτιμά ότι μέχρι το 2040 μπορεί να υπάρχουν έως και 10 δισεκατομμύρια ανθρωπόμορφα ρομπότ — αριθμός μεγαλύτερος από τον παγκόσμιο πληθυσμό. Ο Έλον Μασκ προβλέπει πως το Optimus της Tesla θα είναι «το μεγαλύτερο προϊόν όλων των εποχών». Ωστόσο, την ώρα που οι ΗΠΑ μιλούν για το μέλλον, η Κίνα ήδη το κατασκευάζει.
Η ασιατική υπερδύναμη έχει κατοχυρώσει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πατέντες για ανθρωπόμορφα ρομπότ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενσωματώνει περισσότερα ρομπότ στα εργοστάσιά της από κάθε άλλη χώρα. Το 2024, οι κινεζικές εταιρείες ευθύνονται για τα δύο τρίτα των παγκοσμίως παραχθέντων ανθρωπόμορφων ρομπότ. Η τάση αυτή δεν δείχνει να αναστρέφεται.
Όπως αναφέρει η έκθεση της SemiAnalysis, η Κίνα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως την αυτοματοποιημένη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας — κάτι που, αν συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε "υπαρξιακή" απώλεια ισχύος για τις ΗΠΑ.
Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην τεχνολογία. Η Κίνα ελέγχει κρίσιμα τμήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και διαθέτει αστείρευτη παραγωγική ικανότητα. Τα ρομπότ της είναι πιο φθηνά, πιο λειτουργικά και έτοιμα για μαζική διάθεση. Η Unitree κυκλοφόρησε το G1 με τιμή 16.000 δολαρίων, ενώ το αντίστοιχο Optimus της Tesla αναμένεται να κοστίζει σχεδόν διπλάσια τιμή.
Το μέλλον της εργασίας, της βιομηχανίας —ίσως και της καθημερινής ζωής— δείχνει όλο και περισσότερο ρομποτικό. Και αυτή τη στιγμή, είναι η Κίνα εκείνη που κρατά το κατσαβίδι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ