lexika
Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει εκφράσεις όπως «είμαστε ραγιάδες» ή «φέρθηκε σαν ραγιάς». Όμως τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή τη λέξη και ποια είναι η προέλευσή της;

Η λέξη «ραγιάς» χρησιμοποιούνταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για να περιγράψει τους μη μουσουλμάνους υπηκόους της, κυρίως χριστιανούς. Οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν υπό την κυριαρχία του κράτους, πλήρωναν ειδικούς φόρους (όπως το γνωστό «χαράτσι») και δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους μουσουλμάνους. Έτσι, ο όρος απέκτησε γρήγορα κοινωνική και ταξική διάσταση.

Με τα χρόνια, η λέξη φορτίστηκε αρνητικά και ταυτίστηκε με την έννοια της παθητικότητας και της υποτέλειας. Ιδιαίτερα στον ελληνικό χώρο, «ραγιάς» έγινε συνώνυμο του υπόδουλου Έλληνα την περίοδο της Τουρκοκρατίας αυτού που ανέχεται την εξουσία χωρίς να την αμφισβητεί.

Από γλωσσολογικής άποψης, η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη reaya, η οποία με τη σειρά της έχει ρίζες στην αραβική γλώσσα. Σήμαινε «ποίμνιο», «λαός» ή «υπήκοοι υπό την προστασία της εξουσίας».

Σήμερα, η λέξη «ραγιάς» χρησιμοποιείται συμβολικά για να περιγράψει ανθρώπους που υπομένουν την καταπίεση είτε σε κοινωνικό είτε σε εργασιακό πλαίσιο χωρίς να δείχνουν διάθεση για αντίσταση ή διεκδίκηση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρυο
Το κρυφό αξεσουάρ που κάνει τα πατώματα… ζεστά τον χειμώνα
Από τα θερμαινόμενα πατάκια μέχρι την έξυπνη μόνωση — οι πρακτικές λύσεις που ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο σπίτι χωρίς μεγάλο κόστος.
Το κρυφό αξεσουάρ που κάνει τα πατώματα… ζεστά τον χειμώνα
Μανιτάρια
Μανιτάρια στο πιάτο: Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος για να μη χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά
Τι να προσέξετε στο ψήσιμο και το σοτάρισμα ώστε να διατηρήσουν γεύση, βιταμίνες και ευεργετικές ιδιότητες
Μανιτάρια στο πιάτο: Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος για να μη χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά
λαχανοντολμαδες
Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και κρέμα
Ένα από τα πιο αγαπημένα χειμωνιάτικα πιάτα, οι λαχανοντολμάδες συνδυάζουν τρυφερό λάχανο, πλούσια γέμιση κιμά και ρύζι και αρωματικό αυγολέμονο.
Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και κρέμα