lexika
Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει εκφράσεις όπως «είμαστε ραγιάδες» ή «φέρθηκε σαν ραγιάς». Όμως τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή τη λέξη και ποια είναι η προέλευσή της;

Η λέξη «ραγιάς» χρησιμοποιούνταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για να περιγράψει τους μη μουσουλμάνους υπηκόους της, κυρίως χριστιανούς. Οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν υπό την κυριαρχία του κράτους, πλήρωναν ειδικούς φόρους (όπως το γνωστό «χαράτσι») και δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους μουσουλμάνους. Έτσι, ο όρος απέκτησε γρήγορα κοινωνική και ταξική διάσταση.

Με τα χρόνια, η λέξη φορτίστηκε αρνητικά και ταυτίστηκε με την έννοια της παθητικότητας και της υποτέλειας. Ιδιαίτερα στον ελληνικό χώρο, «ραγιάς» έγινε συνώνυμο του υπόδουλου Έλληνα την περίοδο της Τουρκοκρατίας αυτού που ανέχεται την εξουσία χωρίς να την αμφισβητεί.

Από γλωσσολογικής άποψης, η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη reaya, η οποία με τη σειρά της έχει ρίζες στην αραβική γλώσσα. Σήμαινε «ποίμνιο», «λαός» ή «υπήκοοι υπό την προστασία της εξουσίας».

Σήμερα, η λέξη «ραγιάς» χρησιμοποιείται συμβολικά για να περιγράψει ανθρώπους που υπομένουν την καταπίεση είτε σε κοινωνικό είτε σε εργασιακό πλαίσιο χωρίς να δείχνουν διάθεση για αντίσταση ή διεκδίκηση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γυμναστική
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!
Από τον αυλό στον Spotify: Γιατί η μουσική ήταν (και παραμένει) το καλύτερο «εργαλείο» άσκησης
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!