VIVLIO
Ποια είναι η προέλευσή της

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές τη φράση «Σιγά τον πολυέλαιο». Είναι φράση που εμπεριέχει ειρωνεία. Την λέμε επίσης όταν κάτι δεν είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού προέρχεται η φράση.

Η πρώτη εκδοχή έχει τις ρίζες της στην εκκλησιαστική παράδοση. Στις μεγάλες γιορτές όταν ο καντηλανάφτης άναβε τους πολυέλαιους, τους κινούσε με ένα μακρύ κοντάρι, έτσι ώστε να σχηματίζεται το σημείο του Σταυρού. Η κίνηση έπρεπε να είναι ήρεμη, γιατί αλλιώς ο πολυέλαιος θα έσβηνε.

Η δεύτερη εκδοχή έχει τις ρίζες της στην εποχή του Όθωνα και της Αμαλίας. Το βασιλικό ζεύγος συχνά έκανε γιορτές στο ανάκτορο, όπου ήταν καλεσμένοι Βαυαροί και Έλληνες. Όταν χόρευαν ελληνικούς χορούς και το κέφι φούντωνε, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Έλληνες πετούσαν τα τσαρούχια τους προς τα πάνω. Έτσι, ακουγόταν η παραίνεση «σιγά τον πολυέλαιο».

Η δεύτερη εκδοχή κυκλοφορεί και ελαφρώς παραλλαγμένη. Σύμφωνα με το μύθο, η φράση πρωτακούστηκε κατά την διάρκεια της χοροεσπερίδας που έδωσαν ο Όuωνας και η Αμαλία για να γιορτάσουν τον γάμο τους. Το γλέντι είχε φουντώσει και συχνά τον χορό έσερνε ο Μήτρος Πλαπούτας, το πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη, που είχε φήμη δεινού χορευτή. Ο Πλαπούτας, εκτός από στρατηγός της Επανάστασης, διετέλεσε βουλευτής, γερουσιαστής και επίτιμος υπασπιστής του Όθωνα. Δεν έχανε ευκαιρία να σύρει τον χορό και συχνά έκανε μια φιγούρα όπου πετούσε ψηλά τα τσαρούχια του, προκαλώντας τον θαυμασμό. Ο Κολοκοτρώνης όμως, ήξερε πόσο μερακλής με τις φιγούρες ήταν ο φίλος του και επειδή φοβήθηκε ότι θα κατάστρεφε τον πολυτελή πολυέλαιο, έκρινε σκόπιμο να τον προειδοποιήσει «Σιγά τον πολυέλαιο!».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γυμναστική
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!
Από τον αυλό στον Spotify: Γιατί η μουσική ήταν (και παραμένει) το καλύτερο «εργαλείο» άσκησης
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!