ΑΤΜ
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ;

Όταν φτιάχνουμε το προσωπικό προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, X) ή όταν αλλάζουμε τους κωδικούς μας (κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο) στις εφαρμογές e- banking μέσω του κινητού μας τηλεφώνου, τότε, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία «ισχυρών» και σύνθετων κωδικών με σύμβολα, κεφαλαία γράμματα καθώς και αριθμούς.

Άραγε, γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και το με το PΙΝ (Προσωπικός Αριθμός Αναγνώρισης) που πληκτρολογούμε στα ΑΤΜ (Αυτόματη Ταμειακή Μηχανή) των τραπεζών, προκειμένου να κάνουμε ανάληψη ή κατάθεση χρημάτων;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση βρίσκεται σ΄ ένα απίστευτο περιστατικό που σχετίζεται με τον Σκωτσέζο John Andrian Shepherd Barron, ο οποίος εφηύρε τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών, καθώς και την σύζυγο του.

Αρχικά, ο εφευρέτης των ΑΤΜ ήθελε να χρησιμοποιήσει έξι ψηφία, όταν εγκαθιστούσε το σύστημα κωδικοποίησης, ωστόσο, παρατήρησε ένα ζήτημα που ανέτρεψε τον σχεδιασμό του.

Όταν ο ίδιος έδωσε την σχετική κάρτα στην σύζυγο του Caroline, που ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που δοκίμασε την εφεύρεση του, εκείνη θυμόταν μόνο τέσσερα ψηφία, ξεχνώντας τα υπόλοιπα δύο.

Αυτό το γεγονός, βέβαια, σχετίζεται με το πόσο δυνατή μνήμη έχει ο κάθε άνθρωπος, αλλά αποτελεί συχνό φαινόμενο να μπερδευόμαστε στην καθημερινότητα, όταν χρειάζεται να απομνημονεύσουμε δεκάδες αριθμούς.

Έτσι, παρά τους ενδοιασμούς του, ο John Andrian κατέληξε στην απόφαση να καθιερωθούν μόνο τέσσερα ψηφία, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα στα περισσότερα υποκαταστήματα των εγχώριων τραπεζών.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι μεταξύ των κωδικών 0000 και 9999, μπορούν να γίνουν 10.000 διαφορετικοί συνδυασμοί, αρκετές ξένες τράπεζες έχουν καθιερώσει έξι ψηφία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patates.jpg
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη
«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας»
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη