Κόκκινο κρασί: Γιατί θεωρείται πια «διάβολος» για την υγεία
Μέχρι το έτος 2000, εκατοντάδες μελέτες είχαν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα, λέει ο Δρ Stockwell

Για πάρα πολλά χρόνια, το κόκκινο κρασί θεωρείτο ευεργετικό για την καρδιά. Υπήρχε, μάλιστα, μια εποχή που αρκετές μελέτες έδειχναν να επιβεβαιώνουν ότι ένα με δύο ποτήρια κόκκινο κρασί με το φαγητό, στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, απομάκρυναν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μερικές δεκαετίες αργότερα, όμως, το κόκκινο κρασί φαίνεται να έχει χάσει το «φωτοστέφανό» του.

Η πιθανότητα ότι ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί θα μπορούσαν να ωφελήσουν την καρδιά ήταν «μια υπέροχη ιδέα» που οι ερευνητές «αγκάλιασαν», λέει σήμερα ο Tim Stockwell, επιδημιολόγος στο Καναδικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Χρήση Ουσιών. Ταίριαζε, άλλωστε, όπως λέει, με το ευρύτερο σύνολο δεδομένων της δεκαετίας του 1990 που συνέδεαν το αλκοόλ με την καλή υγεία.

Σε μελέτη του 1997 που παρακολούθησε 490.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες για εννέα χρόνια, για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι έπιναν τουλάχιστον ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα είχαν 30% έως 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν. Είχαν επίσης περίπου 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Μέχρι το έτος 2000, εκατοντάδες μελέτες είχαν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα, λέει ο Δρ Stockwell.

Κάποιοι ερευνητές, όμως, είχαν επισημάνει τα προβλήματα που υπήρχαν με αυτού του είδους τις μελέτες ήδη από τη δεκαετία του 1980 και αμφισβητούσαν ότι το αλκοόλ ήταν υπεύθυνο για τα οφέλη που έβλεπαν.

Ίσως όσο έπιναν με μέτρο να ήταν πιο υγιείς από όσους δεν έπιναν, επειδή ήταν πιο πιθανό να είναι μορφωμένοι, άνετοι οικονομικά και σωματικά δραστήριοι και πιο πιθανό να έχουν ασφάλιση υγείας και να τρώνε περισσότερα λαχανικά. Ή ίσως, πρόσθεταν αυτοί οι ερευνητές, επειδή πολλοί από αυτούς που δεν έπιναν στις μελέτες να ήταν στην πραγματικότητα άνθρωποι που έπιναν στο παρελθόν και είχαν σταματήσει επειδή είχαν εμφανίσει προβλήματα υγείας.

Η Kaye Middleton Fillmore, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, ήταν μεταξύ εκείνων που προέτρεπαν να διερευνηθεί περισσότερο η έρευνα. «Είναι καθήκον της επιστημονικής κοινότητας να αξιολογήσει προσεκτικά αυτά τα στοιχεία», έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2000.

Το 2001, η Fillmore έπεισε τον Stockwell και άλλους επιστήμονες να τη βοηθήσουν να εξετάσει τις προηγούμενες μελέτες και να τις αναλύσει εκ νέου με τρόπους που θα μπορούσαν να εξηγήσουν ορισμένες από αυτές τις προκαταλήψεις.

Όπως αποδείχθηκε, η ομάδα κατέληξε σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα: Στη νέα της ανάλυση, τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν είχαν εξαφανιστεί! Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν το 2006, έγιναν πρωτοσέλιδο επειδή αντέκρουαν ό,τι πίστευε ο κόσμος μέχρι εκείνη τη στιγμή: πως λίγο κρασί βοηθά την καρδιά.

Από τότε, πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μία του Stockwell και των συναδέλφων του που δημοσιεύθηκε το 2023, έχουν επιβεβαιώσει ότι το αλκοόλ δεν είναι το υγιεινό ποτό που πίστευαν κάποτε.

Και το 2022, οι ερευνητές ανέφεραν κάτι ακόμη πιο σοβαρό: Όχι μόνο δεν υπήρχε καρδιαγγειακό όφελος από την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά το αλκοόλ θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ανέφερε η Δρ Leslie Cho, καρδιολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ.

Σήμερα, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές αρρυθμίες, που και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες συνέπειες για την υγεία, λέει.

Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής, ούτε το κόκκινο κρασί

Και η σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο είναι ξεκάθαρη – κάτι που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει από το 1988.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και άλλες υπηρεσίες υγείας, καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής, ανεξάρτητα από το αν πίνετε κρασί, μπύρα ή ποτό.

Σε μελέτη του 2023, οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 4.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι μόνο το 20% γνώριζε ότι το κρασί μπορεί να προκαλέσει καρκίνο – σε σύγκριση με ένα 25% που ήξερε ότι η μπύρα μπορεί και ένα 31% που ήξερε ότι το ποτό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Οι καρδιολογικοί ασθενείς της Δρ Cho συχνά εκπλήσσονται όταν τους προτείνει να μειώσουν το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού. «Μου λένε «Τι; Νόμιζα ότι προστατεύει από καρδιακές παθήσεις»», λέει.

Το κόκκινο κρασί περιέχει ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, μερικές από τις οποίες μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αλλά καμία μελέτη, συμπεριλαμβανομένων δεκαετιών έρευνας για μια πολυφαινόλη που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, δεν έχει συσχετίσει για τα καλά τις ποσότητες που παίρνει κανείς από το κόκκινο κρασί με την καλή υγεία, τονίζει. Και δεν υπάρχει καμία καλή απόδειξη ότι το κρασί είναι λιγότερο επιβλαβές από άλλα είδη αλκοόλ, προσθέτει.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν προτείνουν να «απαγορευτεί» το αλκοόλ. Θέλουν απλώς να ενημερώνεται ο κόσμος για τους κινδύνους.

Και για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι καλό να απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί κάθε τόσο.

Ωστόσο, όπως λένε οι ειδικοί, όχι γιατί βοηθάει την καρδιά. Μάλλον, ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε αυτή την πεποίθηση…

Πηγή: New York Times

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα