Σήμερα Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο.
Η ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο αποτελεί ορόσημο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ενώ θα προσφέρει τη δυνατότητα υλοποίησης ακαδημαϊκών και ερευνητικών συνεργασιών με τα υπάρχοντα υψηλού επιπέδου ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου.
Πού θα γίνουν τα εγκαίνια
Το αρχαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο θα ξεκινήσει σήμερα και επίσημα το μεγάλο βήμα προς τη διεθνοποίησή του με την τελετή των εγκαινίων που θα λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο της Ιατρικής Σχολής (πρώην Κτήριο ΕΚΑΤΕ, έναντι Δημαρχείου Λευκωσίας).
Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος.
Ποια τμήματα λειτουργούν στην Κύπρο
Το παράρτημα στην αρχική φάση λειτουργίας του περιλαμβάνει 4 Σχολές και 8 Τμήματα σε δύο πόλεις, τη Λευκωσία και τη Λάρνακα. Πρόκειται για τις εξής Σχολές και τα Τμήματα:
Σχολή Επιστημών Υγείας (Λευκωσία):
- Τμήμα Ιατρικής
- Τμήμα Νοσηλευτικής
Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών:
- Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Λευκωσία)
- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Λευκωσία)
- Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας (Λάρνακα)
Φιλοσοφική Σχολή:
- Τμήμα Ψυχολογίας (Λάρνακα)
- Αγγλόφωνο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών με γνωστικό αντικείμενο «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece» (BAAG) (Λευκωσία)
Σχολή Επιστημών της Αγωγής (Λευκωσία):
- Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Πότε ξεκινούν οι εγγραφές
Οι εγγραφές για το Τμήμα Ιατρικής έχουν ήδη «τρέξει» και ολοκληρωθεί, ενώ προβλέπεται η εισαγωγή αρχικά έως 60 φοιτητών. Ο συνολικός αριθμός αναμένεται να φθάσει περίπου τους τριακόσιους 360 φοιτητές πλήρους φοίτησης, όταν λειτουργήσουν και τα έξι έτη σπουδών. Η γλώσσα διδασκαλίας, επικοινωνίας και υποστήριξης του προγράμματος είναι η Ελληνική, ωστόσο οι φοιτητές πρέπει να κατέχουν και γνώσεις αγγλικής επιπέδου Β2. Για το πρόγραμμα της Ιατρικής προβλέπονται δίδακτρα.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα Τμήματα θα αναπτύξουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους ακαδημαϊκές δραστηριότητες στην Κύπρο και θα ξεκινήσουν τις εγγραφές φοιτητών το 2026.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Πλάκα