Αυτά είναι τα 5 πιο συχνά λάθη στη λήψη φαρμάκων- Πώς θα τα αποφύγουμε
Πώς επηρεάζει την υγεία μας όταν παίρνουμε λάθος φαρμακευτική αγωγή

Χιλιάδες ασθενείς δυσκολεύονται να λάβουν σωστά τα φάρμακά τους, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, πράγμα που σημαίνει πως η θεραπεία ή η αντιμετώπιση κάποιας χρόνιας πάθησης δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των φαρμάκων για την υπέρταση, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια Έλληνες.

Σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση σε περισσότερους από 13.000 ασθενείς με υπέρταση από 15 χώρες, περίπου οι μισοί δεν έπαιρναν με συνέπεια τα φάρμακά τους.

«Αν ένας ασθενής δεν έχει ρυθμισμένη την πίεση του, τότε ενδέχεται να έχει δύο βασικές συνέπειες. Η πρώτη είναι να έχει 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσει καρδιακή ανεπάρκεια και η δεύτερη να έχει 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσει εγκεφαλικό επεισόδιο», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο.

Κάτι που σημαίνει ότι η συνεπής λήψη των φαρμάκων, συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας και ακόμη και θανάτου.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από τους γιατρούς να εξηγούν όσο γίνεται καλύτερα τον τρόπο λήψης της φαρμακευτικής αγωγής στους ασθενείς.

Στο ίδιο πλαίσιο, και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τη λήψη της αγωγής τους, καθώς υπάρχουν φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ειδικά αν συνδυάζονται με θεραπείες για άλλα νοσήματα.

Πέρα από τα φάρμακα της υπέρτασης, υπάρχουν ακόμη 4 συχνά λάθη που γίνονται στη λήψη των σκευασμάτων.

Τα πιο συχνά λάθη στη λήψη των φαρμάκων

Εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα. Περίπου 9 στους 10 ασθενείς που χρησιμοποιούν εισπνευστήρες με δοσομετρική δοσολογία, οι οποίοι συνήθως συνταγογραφούνται για το άσθμα ή τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κάνουν λάθη στη χρήση τους.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι να μην πατούν εντελώς τη συσκευή ή να μην κρατούν την αναπνοή τους για αρκετή ώρα μετά την εισπνοή του φαρμάκου.

Όπως γράφει η Washington Post, είναι σημαντικό, ακόμη και αν χρησιμοποιείται αυτές τις συσκευές για χρόνια, να δείξετε στον γιατρό σας πώς τη χρησιμοποιείται, ώστε να σας κατευθύνει στην περίπτωση που κάνετε το λάθος που κάνει το 90% των ασθενών.

Φάρμακα για την καούρα στο στομάχιΗ πλειονότητα των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συνταγογραφούν φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία «αναστολείς αντλίας πρωτονίων», όπως είναι η ομεπραζόλη, δεν ενημερώνουν τους ασθενείς ότι πρέπει να παίρνουν το φάρμακο 30 λεπτά πριν από το γεύμα τους.

Ως εκ τούτου, αρκετοί λαμβάνουν το φάρμακο μετά το φαγητό, ώστε να μην έχουν καούρες όταν ξαπλώσουν στον κρεβάτι, όμως το φάρμακο δεν έχει πλέον δράση.

Περιττά φάρμακα. Το 65% των ηλικιωμένων μπορεί να λαμβάνουν φάρμακα που δεν χρειάζονται, γεγονός που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του news247.gr, οι ειδικοί συμβουλεύουν τα άτομα αυτής της ηλικίας κατά διαστήματα να ενημερώνουν τον προσωπικό τους γιατρό για τη λίστα με τα φάρμακα που λαμβάνουν, ώστε ο ειδικός να κρίνει αν είναι απαραίτητα.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της υπέρτασης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο ένα χάπι που περιέχει συνδυασμό φαρμάκων είναι πιο αποτελεσματικό από τη λήψη πολλαπλών χαπιών που περιέχουν ακριβώς τις ίδιες δόσεις.

Γιατί; Επειδή περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να το τηρήσουν. Ρωτήστε το γιατρό σας αν υπάρχουν επιλογές συνδυασμού που απλοποιούν τον αριθμό και τη συχνότητα των χαπιών που πρέπει να παίρνετε.

Λήψη σκευασμάτων λάθος στιγμή της ημέρας. Αν παίρνετε φάρμακα δύο φορές την ημέρα και προστεθεί ακόμη ένα νέο φάρμακο, το οποίο ενδεχομένως θα πρέπει να παίρνετε τρεις φορές την ημέρα, κάνει την κατάσταση πιο περίπλοκη, όσον αφορά την τήρηση της ορθής λήψης φαρμάκου.

Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ο ασθενής να λαμβάνει φάρμακα για διαφορετικές παθήσεις, για τις οποίες δεν έχει ενημερώσει τις διαφορετικές ειδικότητες ιατρών που του τα έχουν συνταγογραφήσει.

Γι’ αυτό και ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους ασθενείς που λαμβάνουν πολλά φάρμακα, ώστε να ενημερώνουν τον προσωπικό τους γιατρό, διότι μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ώστε το πρόγραμμα λήψης φαρμάκων να γίνει πιο απλό με διαφορετικά φάρμακα ή συνδυασμούς

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κεμ
Κεμπάπ κοτόπουλου: Ελαφριά, πεντανόστιμη και πρωτεϊνούχα εκδοχή του αγαπημένου πιάτου
Με βάση τον κιμά κοτόπουλου, πλούσια μυρωδικά και λιγότερα λιπαρά, αυτό το πιάτο συνδυάζει μοναδική γεύση με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Κεμπάπ κοτόπουλου: Ελαφριά, πεντανόστιμη και πρωτεϊνούχα εκδοχή του αγαπημένου πιάτου
εκπαιδευτικοί
100.000 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Ο μεγάλος πόθος του διορισμού και η πικρή αλήθεια
Όταν οι μαθητές ξεκινούν τις διακοπές τους και οι περισσότεροι εργαζόμενοι σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ζει...
100.000 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Ο μεγάλος πόθος του διορισμού και η πικρή αλήθεια