βουλή
Αλλά τι αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι με αυτό το ποσοστό και με αυτό τον αριθμό βουλευτών - όταν με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό «κατάφερε» να ενισχύσει τη δυναμική της Ν.Δ.;

Η επικράτηση της Ν.Δ., που έχει ήδη καταδείξει ένα νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πρόγραμμα από την προηγούμενη τετραετία με ενίσχυση των ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία, είναι αρνητική εξέλιξη. Παράλληλα, η εκλογική ανάδειξη δύο ακροδεξιών – ρατσιστικών και εθνικιστών κομμάτων -  και ενός ναζιστικού κόμματος αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη δημοκρατία μας και για την πρόοδο της χώρας μας.

Είναι πολύ σημαντικό να συσχετίσουμε την μετατόπιση του εκλογικού σώματος στα δεξιά ως τομή για τα πολιτικά πράγματα και την ανάγκη ανάσχεσης του μετασχηματισμού αυτού με όχημα την σοσιαλδημοκρατία. Η Αριστερά δεν μπορεί να διαμορφώσει πλειοψηφικά ρεύματα και να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Σε αυτό όμως χρειάζεται σοβαρή δουλειά σε προγραμματικό επίπεδο. Η παιδεία πρέπει να γίνει σημείο αιχμής. 

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ενίσχυσε την εκλογική του επιρροή. Προφανώς μέσα σε ένα μήνα δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν εύκολες ανατροπές και βαθιές αλλαγές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι επιβεβαιώθηκαν και ενισχύθηκαν οι τάσεις που υπήρχαν την προηγούμενη περίοδο σε σχέση με τις εκλογές του 2019: η πολύ σημαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ κατά 47% (από 8.1% σε 11.9%) και η συντριπτική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά 44% (από 31.5% σε 18.7%).  

Το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν συντονισμένα -  προφανώς ως κομματική γραμμή - ότι παραμένουν αξιωματική αντιπολίτευση είναι αιτιολογημένο. Καταδεικνύει ότι εκεί θα δώσουν την μάχη για τις επόμενες εκλογές. Φανερώνει πλέον τον φόβο της επόμενης ημέρας,  ότι θα χάσουν τη δεύτερη θέση.

Αλλά τι αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι με αυτό το ποσοστό και με αυτό τον αριθμό βουλευτών - όταν με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό «κατάφερε» να ενισχύσει τη δυναμική της Ν.Δ.; Όταν το ΠΑΣΟΚ με πολύ μικρότερο αριθμό βουλευτών στην προηγούμενη Βουλή, είχε μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δράση; Δεν κάνουν καμιά μνεία στις ευθύνες τους – απλή θεωρητικολογία και γενικολογία, φληναφήματα…

Μιλάνε για προοδευτικό χώρο, αλλά σε ποια κόμματα αναφέρονται, όταν το μόνο κόμμα με το οποίο  είχαν συνεργαστεί - αυτό των ΑΝΕΛ–,  δεν υπάρχει και από τα άλλα κόμματα κανένα δεν ενδιαφέρεται να «αθροισθεί» με τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είδους αλαζονεία είναι αυτή, όταν μάλιστα είναι σε φάση αποδόμησης;

Την προηγούμενη τετραετία δεν έκανε θεσμική – ουσιαστική αντιπολίτευση. Δεν διαμόρφωσε ποτέ ένα συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα εναλλακτικό εκείνου της Ν.Δ. Αντίθετα, καλλιέργησε ένα κλίμα τοξικότητας και διχασμού. «Ή αυτοί ή εμείς», «σας έχω όλους», «η δεύτερη φορά θα είναι για τους αρμούς της εξουσίας», «θα σας πάμε φυλακή». Ο πολακισμός χαρακτήρισε την όλη νοοτροπία του!

Το ζήτημα έχει ήδη τεθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παγιδευμένος στην πολιτική επιβίωση του Τσίπρα. Το ότι μιλάει για δημοκρατικό χώρο είναι κίνηση πολύ φτηνής τακτικής. Ο κ. Τσίπρας παγιδεύει τις όποιες θεωρητικές δυνατότητες υπέρβασης κρίσης του κόμματός του. Μεταθέτει το επίδικο ζήτημα από εκλογική διαδικασία σε εκλογική διαδικασία. «Πηνελόπη χωρίς επιστροφή Οδυσσέα»… Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ιδιοκτησία του Τσίπρα. Κανένας δεν τολμά να θέσει τον πυρήνα του προβλήματος!

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει βρει το δρόμο για να ανοίξει νέους ορίζοντες, που θα έχουν ως σταθερό στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι ανατροπές έρχονται από την Κρήτη (Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο), τα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο, τη Δράμα, το Κιλκίς, τη Λακωνία, τη Χίο, τη Χαλκιδική. Θα συνεχίσει την θεσμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. – δεδομένου ότι η σημερινή τυπική αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί, ως καταδείχτηκε, να παίξει αυτό τον ρόλο.

Παράλληλα, οφείλουμε να ενισχύσουμε τη δημοκρατία στη χώρα μας και να αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Εδώ είναι ο βασικός πυρήνας για την αντιμετώπιση του ακροδεξιού ρεύματος αλλά και για την απομείωση της εκλογικής αποχής, που έφτασε στις εκλογές αυτές στο 47%! 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε στα προβλήματα της χώρας. «Ξαναπιάσαμε το νήμα της ιστορίας… Το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει, ανανεώνεται και προχωρά. Κάναμε ακόμα ένα βήμα στην ανοδική μας πορεία, την πορεία που κάνει το Κίνημά μας το τελευταίο διάστημα… Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει το χρέος μας να οικοδομήσουμε την σύγχρονη κεντροαριστερά απέναντι στη ΝΔ… Από αύριο ξεκινάει το νέο ταξίδι για μια ισχυρή Ελλάδα, την Ελλάδα της αξιοπρέπειας. Σε αυτή την πορεία θα είμαστε όλοι μαζί». 

Δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος. Η μάχη πρέπει να δοθεί με την επίγνωση ότι στις ευρωεκλογές του 2024, η ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα πρέπει να βγουν ενισχυμένα τόσο για την εθνική στρατηγική της χώρας όσο και για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Νίκος Τσούλιας Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

υπουργειο Παιδείας
Μέσω gov.gr η υποβολή αιτήσεων για την πλήρωση θέσεων Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Οι ενδιαφερόμενοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης μπορούν μέχρι την Τετάρτη 15 Μαΐου να υποβάλουν αίτηση χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης...
Μέσω gov.gr η υποβολή αιτήσεων για την πλήρωση θέσεων Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης