viasmos
«Ας δραστηριοποιηθούμε ενεργά όλοι και όλες για την πρόληψη της βίας ενάντια στις γυναίκες και στην αντίσταση σε κάθε μορφής καταπάτησης των δικαιωμάτων»

Στις 25 Νοεμβρίου 1960 το δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανής Δημοκρατίας δολοφόνησε τρεις αντικαθεστωτικές γυναίκες, τις αδελφές Μιραμπάλ, αφού τις βασάνισε. Έκτοτε αυτή η εμβληματική μέρα θεωρείται ως μια μέρα μνήμης και διαμαρτυρίας κατά της βίας που ασκείται στις γυναίκες παγκοσμίως. Το 1991 ο ΟΗΕ την καθόρισε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να είναι ανεκτό.

Στις μέρες μας, η πρόσφατη πανδημία και η αναγκαστική παραμονή και συνύπαρξη στον περιορισμένο χώρο του σπιτιού, λόγω καραντίνας, η αυξανόμενη φτώχεια και η μείωση της πρόσβασης σε ευκαιρίες και προοπτικές εξέλιξης δημιουργούν μια αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα που επιτείνει φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας στα οποία συχνά εντάσσονται πολλαπλά εγκλήματα εναντίον γυναικών, που ενίοτε μπορούν να φτάσουν ως τη δολοφονία.

Η βία δεν σχετίζεται αυστηρά με το χρώμα, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη, την ηλικία και την οικονομική κατάσταση. Οι δράστες μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, υπηκοότητα, κοινωνικοοικονομική τάξη και μορφωτικό επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, στατιστικές μελέτες κατέδειξαν ότι στη χώρα μας, μία στις τέσσερις γυναίκες βιώνουν σωματική ή/και σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους. Η αντίστοιχη αναλογία παγκοσμίως είναι μία στις τρεις γυναίκες.

Στην Ελλάδα βάσει του Ν. 4589/2019 (άρθρο 33), έχουν συσταθεί και λειτουργούν πλέον σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας (24) Επιτροπές Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (Ε.Ι.Φ.) ως συμβουλευτικά όργανα των Συγκλήτων και των Διοικήσεων των Σχολών και Τμημάτων των ΑΕΙ για την προώθηση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και σε όλες τις διαδικασίες της ακαδημαϊκής ζωής.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) μέσω της (ΕΙΦ) με Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ) φιλοδοξεί να συμβάλει στην καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων σε θεσμικό, οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο με τη δημιουργία κανονισμών και καταστατικών καθώς και με την τροποποίηση του περιεχομένου όλων των επίσημων εγγράφων του ώστε να ικανοποιούν τις αρχές της καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων. Παράλληλα, το ΓΠΑ επιθυμεί να διασφαλίσει την ισότητα, την ισονομία, και την ασφάλεια στη διδασκαλία και την έρευνα παρεμποδίζοντας την εμφάνιση κάθε μορφής διακρίσεων και βίας.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί σε επαγρύπνηση και δράση. Η αλλαγή του οικογενειακού και κοινωνικού παραδείγματος, μέσω εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών διαδικασιών είναι η καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική, μακροπρόθεσμα, πρόληψη προκειμένου να εξοβελιστούν τα στερεότυπα που προκύπτουν από την ανισότητα των φύλων.

Ας δραστηριοποιηθούμε ενεργά όλοι και όλες για την πρόληψη της βίας ενάντια στις γυναίκες και στην αντίσταση σε κάθε μορφής καταπάτησης των δικαιωμάτων.

Eκ μέρους της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σοφία Μαυρίκου

Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ

Πρόεδρος ΕΙΦ-ΓΠΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η Οργισμένη απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στο χυδαίο βίντεο Μπογδάνου (vid)

«Είχε γίνει η ζωή μου κόλαση» – Πώς καθηγητής προσέγγιζε ερωτικά φοιτήτριές του

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπουργείο Παιδείας: Ο λόγος της αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία
Η Διαπιστωτική Πράξη αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία μετά από απόφαση Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου
Υπουργείο Παιδείας: Ο λόγος της αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία
κορινθία
«Ηomeschooling»: Τι προβλέπει ο νόμος για την κατ' οίκον διδασκαλία - Με αφορμή την περίπτωση του «παλαιοχριστιανού»
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο για φέτος υπάρχουν πάνω από 20 αιτήσεις από ιδιωτικά σχολεία στη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου...
«Ηomeschooling»: Τι προβλέπει ο νόμος για την κατ' οίκον διδασκαλία - Με αφορμή την περίπτωση του «παλαιοχριστιανού»
kanakis_portosalte
Βολές ΣΚΑΪ στο «Ράδιο Αρβύλα» και η απάντηση του Κανάκη: «Ενοχλούνται οι ένοχοι»
«Πάλι ευχαριστούμε για την ανακοίνωση και σας παρακαλούμε μην σταματήσετε, γιατί κάθε φορά που μιλάτε κάνετε τη δουλειά μας πιο εύκολη. Ράδιο Αρβύλα»
Βολές ΣΚΑΪ στο «Ράδιο Αρβύλα» και η απάντηση του Κανάκη: «Ενοχλούνται οι ένοχοι»
agoria-paidia-epidoma.jpg
Επίδομα 300€ ετησίως σε γονείς μαθητών με χαμηλά εισοδήματα - Πώς να το πάρετε
Το επίδομα ποσού €300 ετησίως, θα λάβουν οι γονείς μαθητών που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Δημοτικό και Γυμνάσιο) με χαμηλά εισοδήματα,...
Επίδομα 300€ ετησίως σε γονείς μαθητών με χαμηλά εισοδήματα - Πώς να το πάρετε