Στις 25 Νοεμβρίου 1960 το δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανής Δημοκρατίας δολοφόνησε τρεις αντικαθεστωτικές γυναίκες, τις αδελφές Μιραμπάλ, αφού τις βασάνισε. Έκτοτε αυτή η εμβληματική μέρα θεωρείται ως μια μέρα μνήμης και διαμαρτυρίας κατά της βίας που ασκείται στις γυναίκες παγκοσμίως. Το 1991 ο ΟΗΕ την καθόρισε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να είναι ανεκτό.
Στις μέρες μας, η πρόσφατη πανδημία και η αναγκαστική παραμονή και συνύπαρξη στον περιορισμένο χώρο του σπιτιού, λόγω καραντίνας, η αυξανόμενη φτώχεια και η μείωση της πρόσβασης σε ευκαιρίες και προοπτικές εξέλιξης δημιουργούν μια αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα που επιτείνει φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας στα οποία συχνά εντάσσονται πολλαπλά εγκλήματα εναντίον γυναικών, που ενίοτε μπορούν να φτάσουν ως τη δολοφονία.
Η βία δεν σχετίζεται αυστηρά με το χρώμα, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη, την ηλικία και την οικονομική κατάσταση. Οι δράστες μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, υπηκοότητα, κοινωνικοοικονομική τάξη και μορφωτικό επίπεδο.
Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, στατιστικές μελέτες κατέδειξαν ότι στη χώρα μας, μία στις τέσσερις γυναίκες βιώνουν σωματική ή/και σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους. Η αντίστοιχη αναλογία παγκοσμίως είναι μία στις τρεις γυναίκες.
Στην Ελλάδα βάσει του Ν. 4589/2019 (άρθρο 33), έχουν συσταθεί και λειτουργούν πλέον σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας (24) Επιτροπές Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (Ε.Ι.Φ.) ως συμβουλευτικά όργανα των Συγκλήτων και των Διοικήσεων των Σχολών και Τμημάτων των ΑΕΙ για την προώθηση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και σε όλες τις διαδικασίες της ακαδημαϊκής ζωής.
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) μέσω της (ΕΙΦ) με Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ) φιλοδοξεί να συμβάλει στην καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων σε θεσμικό, οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο με τη δημιουργία κανονισμών και καταστατικών καθώς και με την τροποποίηση του περιεχομένου όλων των επίσημων εγγράφων του ώστε να ικανοποιούν τις αρχές της καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων. Παράλληλα, το ΓΠΑ επιθυμεί να διασφαλίσει την ισότητα, την ισονομία, και την ασφάλεια στη διδασκαλία και την έρευνα παρεμποδίζοντας την εμφάνιση κάθε μορφής διακρίσεων και βίας.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί σε επαγρύπνηση και δράση. Η αλλαγή του οικογενειακού και κοινωνικού παραδείγματος, μέσω εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών διαδικασιών είναι η καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική, μακροπρόθεσμα, πρόληψη προκειμένου να εξοβελιστούν τα στερεότυπα που προκύπτουν από την ανισότητα των φύλων.
Ας δραστηριοποιηθούμε ενεργά όλοι και όλες για την πρόληψη της βίας ενάντια στις γυναίκες και στην αντίσταση σε κάθε μορφής καταπάτησης των δικαιωμάτων.
Eκ μέρους της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σοφία Μαυρίκου
Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ
Πρόεδρος ΕΙΦ-ΓΠΑ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη