Λένε πως μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Το ίδιο συμβαίνει εάν κάποιος περιπλανηθεί στα γραφικά δρομάκια τριών ελληνικών χωριών που κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε διαγωνισμό του υπουργείου Τουρισμού και να διακριθούν ως τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας, θέλοντας να ζήσει από κοντά την παράδοση, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και να γευτεί τις τοπικές νοστιμιές.
Η Αρναία της Χαλκιδικής, η Πέρδικα της Θεσπρωτίας και το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς είναι τα τρία ομορφότερα χωριά, όπως αξιολογήθηκαν από Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε με απόφαση της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, κι ετοιμάζουν πλέον «βαλίτσες» για να απλώσουν τα κάλλη τους στα πέρατα του κόσμου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με την επωνυμία «Best Tourism Villages» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
Η «αρχόντισσα της Χαλκιδικής» Αρναία
Το 2019, το αμερικανικό δίκτυο CNN είχε ανακηρύξει την Αρναία του δήμου Αριστοτέλη ως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας. Τρία χρόνια αργότερα, η «αρχόντισσα της Χαλκιδικής» εξακολουθεί να κρατάει καλά τα σκήπτρα και παραμένει μεταξύ των «Τop 3» σε ομορφιά και γοητεία.
Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Χολομώντα, στα 600 μέτρα υψόμετρο, διατηρεί ακόμη τον παλαιό πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα. Ο «πυρήνας» του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι» όπως λένε οι ντόπιοι, όπου δεσπόζει ένας μεγάλος πλάτανος μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό.
Τα παραδοσιακά σπίτια της Αρναίας χτίστηκαν την περίοδο 1850-1945 από Αρβανίτες και Ηπειρώτες τεχνίτες, που είχαν σταθμεύσει στο χωριό καθώς πήγαιναν να εργαστούν στα μοναστήρια του Άθωνα. Βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο, χωρίς αυλές, ώστε να προφυλάσσονται με τον τρόπο αυτόν από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Βαμμένα σε λουλακί, ώχρα ή κεραμιδί έχουν καταπληκτικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες και είναι αντιπροσωπευτικοί τύποι της αρχιτεκτονικής της βόρειας Χαλκιδικής. Με αδρούς πέτρινους τοίχους στους κάτω ορόφους, χαγιάτια και μεγάλη ποικιλία παραθύρων, η Αρναία διαθέτει μια πλειάδα κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα έργα τέχνης και κάποια ως παραδοσιακά.
Από το 1987, το υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε την Αρναία ως ιστορικό τόπο και παραδοσιακό οικισμό, ενώ στα «συν» για τους επισκέπτες είναι τα γραφικά σοκάκια, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Υφαντικής, το τοπικό κρασί, το μέλι, τα τυροκομικά προϊόντα, οι πίτες αλλά και η μπουντοβίνα που αποτελεί ένα μείγμα τσίπουρου με μέλι.
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, κληθείς να σχολιάσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους λόγους για τους οποίους κατάφερε η Αρναία να ξεχωρίσει, ανάμεσα σε οικισμούς της χώρας, δήλωσε: «Όλο αυτό έρχεται ως επιστέγασμα της ευθύνης και της αγάπης που έχουμε απέναντι στην παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Η παρακαταθήκη αυτή συνίσταται σε μια πλούσια παράδοση και λαογραφία, αλλά κατά κύριο λόγο στο μεγάλο απόθεμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζει αυτόν τον τόπο».
Σημείωσε δε πως «η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν στο τοπίο, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και οι ακτινωτές πλατείες του οικισμού οδηγούν τους επισκέπτες μας στα μονοπάτια ενός ιστορικού τόπου που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ορεινή πλευρά του δήμου Αριστοτέλη».
Η Πέρδικα, ο άγνωστος «παράδεισος» της Θεσπρωτίας
Είναι ο άγνωστος «παράδεισος» της Θεσπρωτίας. Άγνωστος στους πολλούς, γνωστός όμως σε λίγους και εκλεκτούς, και ένας τόπος «μαγνήτης» για όσους τον περπατούν και θέλουν να επιστρέψουν σύντομα πάλι πίσω. Η Πέρδικα είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο πάνω σε λόφο, ανάμεσα στα Σύβοτα και την Πάργα, που έχει μπροστά στα «πόδια του» μια σειρά από πολλές και επώνυμες μαγευτικές παραλίες.
Η κεντρική πλατεία της Πέρδικας αποτελεί και τον «ομφαλό της γης» αφού εκεί οι επισκέπτες θα βρουν κυριολεκτικά τα πάντα: τα εστιατόρια, τα καφέ - μπαρ, όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως επίσης μία αίθουσα κινηματογράφου, ένα ανοιχτό αμφιθέατρο για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων του χωριού καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά και το Παρατηρητήριο, το σημείο όπου το βλέμμα του ταξιδιώτη μπορεί και ατενίζει σ' όλο το Ιόνιο πέλαγος.
Τα ρέματα, τα δάση, οι κάμποι, τα ποτάμια αλλά και τα κρυστάλλινα νερά αποτελούν τα «όπλα» της Πέρδικας, που της δίνουν ξεχωριστή ομορφιά, ενώ και η μοναδική ιστορία του τόπου δεν αφήνει τους επισκέπτες ασυγκίνητους. Μεταξύ άλλων, το χωριό, που έχει περίπου 2500 μόνιμους κατοίκους με τον πληθυσμό να διπλασιάζεται τα καλοκαίρια, υπερηφανεύεται για το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, που είναι φτιαγμένο από πέτρα μέσα σε έναν ελαιώνα και χρονολογείται από το 1811.
Παραδίπλα είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της Πέρδικας, το Εθνικό Πάρκο Άγριων Ζώων, μία δασώδης έκταση περίπου 2000 στρεμμάτων και σημαντικό τμήμα του ποταμού Παραμυθιώτη με διαμορφωμένα μονοπάτια και πολλά γεφύρια. Στη δυτική πλευρά του οικισμού είναι το Δυμόκαστρο ή Αρχαία Ελίνα, ένας οχυρωμένος παράλιος οικισμός έκτασης 220 στρεμμάτων που γνώρισε τεράστια ακμή κατά την ελληνιστική περίοδο.
Ένα χωριό που έχει να επιδείξει πολλές ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές ακτές: τις παραλίες Αγίας Παρασκευής, Αρίλλας, Μέγα Ντράφι, την Αγία Παρασκευή με το νησάκι και το διάσημο σε όλους Καραβοστάσι. «Εμείς ξέρουμε την αξία του οικισμού μας, τα προϊόντα, τη φιλοξενία του κόσμου και τι μπορεί να προσφέρει η Πέρδικα στους επισκέπτες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Ηγουμενίτσας Λευτέρης Κώστας, αναφορικά με τους λόγους που ξεχώρισε η Πέρδικα ανάμεσα στα ελληνικά χωριά.
«Είναι ένα ορεινό χωριό με θέα τη θάλασσα, με πολλές επώνυμες παραλίες. Έχει πολλά ξενοδοχεία, πολλά καταστήματα εστίασης. Είναι ένα σύγχρονο σκηνικό και βέβαια υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αρχαιολογικό κομμάτι για να επισκεφτούν οι ενδιαφερόμενοι, τον οικισμό της Αρχαίας Ελίνας», πρόσθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η αυτοπεποίθηση για τις ομορφιές του τόπου, που η δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας εκτιμά πως σίγουρα η Πέρδικα θα κερδίσει και παγκόσμια διάκριση!
Το Φισκάρδο, το «αστέρι» της Κεφαλλονιάς
Είναι, κατά πολλούς, το πιο κοσμοπολίτικο χωριό. Το σίγουρο είναι πως βρίσκεται μέσα στα ομορφότερα και μάλιστα με τη ...βούλα. Το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς αποτελεί το «αστέρι» του νησιού και είναι από τα λίγα μέρη που άφησε ανέπαφα ο εγκέλαδος το 1953, γεγονός που τού επέτρεψε να διατηρήσει στο ακέραιο του παλιό του χρώμα.
Είναι η πατρίδα του ποιητή Νίκου Καββαδία, τραβάει σαν μαγνήτης τους επισκέπτες που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης για να θαυμάσουν την απαράμιλλη ομορφιά του καθώς θυμίζει εικόνα «καρτ ποστάλ». Άλλωστε, διαθέτει μια ποικιλία χρωμάτων από τη στιγμή που θα φτάσει ο επισκέπτης στον συγκεκριμένο τόπο, είτε με σκάφος στο γραφικό λιμανάκι, είτε με το αυτοκίνητο του το οποίο υποχρεωτικά θα αφήσει στο πάρκινγκ αφού δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων.
Σε μια σύντομη βόλτα στο χωριό κερδίζουν τα αρχοντικά σε παστέλ χρώματα τα οποία συνδυάζουν την επτανησιακή αρχιτεκτονική με τη βενετσιάνικη κουλτούρα, τα μπαλκόνια που είναι στολισμένα με τις βουκαμβίλιες, τα μικρά μαγαζιά και τα δεκάδες σκάφη αναψυχής που λικνίζονται στα νερά προσελκύοντας όλα τα φωτογραφικά κλικ των επισκεπτών.
Σημεία αναφοράς στο Φισκάρδο είναι ο Φάρος στο Ακρωτήρι, τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα στη θέση «Χτούρια» και το απογευματινό μπάνιο την ώρα του ηλιοβασιλέματος με θέα την Ιθάκη.
Μικρό χωριό με μόλις 150 μόνιμους κατοίκους, γοητευτικό, αλώβητο από το πέρασμα του χρόνου που συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με το γαλάζιο και από το 1975 έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενος παραδοσιακός οικισμός. «Το Φισκάρδο είναι ένα από τα αστέρια της Κεφαλλονιάς, έχει μία σπάνια ομορφιά που το διακρίνει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σάμης, Γεράσιμος Μονιάς, χαρακτηρίζοντας δίκαιη την πρόκριση του οικισμού στην πρώτη τριάδα των ωραιότερων χωριών της Ελλάδας και εκφράζοντας την πίστη ότι θα μπορέσει να προκριθεί και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
«Είναι ένα παραδοσιακό χωριό, μέσα στη θάλασσα και το πράσινο, που διατηρεί την παλιά αρχιτεκτονική της Κεφαλλονιάς. Τα σπίτια είναι διατηρητέα, δεν υπάρχουν αστοχίες μέσα στον οικισμό και όλο το χωριό είναι προσαρμοσμένο στην ίδια αρχιτεκτονική. Το Φισκάρδο έχει τα προσόντα και την ομορφιά για μπορέσει να πετύχει την πρόκριση και να μπει στον παγκόσμιο χάρτη», συμπλήρωσε ο δήμαρχος κ. Μονιάς.
Πληροφορίες/Photos: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση