Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη
Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη - Η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Ο θεσμός L΄Oreal - UNESCO Για τις γυναίκες στην Επιστήμη καθιερώθηκε το 1998 με σκοπό να αναγνωρίσει και να παροτρύνει τις γυναίκες στην επιστήμη, επιβραβεύοντας διακεκριμένες επιστήμονες και ταυτόχρονα παρέχοντας στήριξη σε νέες γυναίκες που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους.

Ξεκινώντας από την οικογένεια και το σχολείο, οφείλουμε όλοι να εμπνεύσουμε και να εμφυσήσουμε αυτοπεποίθηση στα κορίτσια από μικρή ηλικία, δείχνοντας τις δυνατότητες που έχουν.

Συγχρόνως, περισσότερες γυναίκες επιστήμονες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν θέσεις ευθύνης, ώστε να λειτουργούν ως πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές, καθώς σήμερα στον κόσμο μόνο το 29% των ερευνητών είναι γυναίκες, ενώ στην Ευρώπη το 89% των ανώτατων ακαδημαϊκών θέσεων καταλαμβάνονται από άντρες.

Για το λόγο αυτό, το 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο η 11η Φεβρουαρίου ανακηρύσσεται Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, με στόχο την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή τους στις επιστήμες, τονίζοντας έτσι την ζωτικής σημασίας γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη, ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης μέχρι το 2030.

Τα ελληνικά βραβεία L΄Oreal - Unesco θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας το 2006 και μέχρι σήμερα έχουν βραβευθεί και επιδοτηθεί πάνω από 30 Ελληνίδες επιστήμονες ηλικίας μέχρι 40 ετών, οι οποίες ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών.

Την σημερινή μέρα, που ο κόσμος προσπαθεί να σπάσει ένα ακόμα στερεότυπο, ας την αφιερώσουμε στις περσινές βραβευμένες γυναίκες επιστήμονες του θεσμού αυτού (από τα αριστερά):

1) Δρ ΜΙΧΑΕΛΑ ΦΙΛΙΟΥ - Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Βραβεύθηκε για το έργο της "Διερευνώντας νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για νευροψυχιατρικές διαταραχές".

2) Δρ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΙΠΠΑ - Φαρμακοποιός, MSC, PHD, Επίκουρη καθηγήτρια στον τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του τμήματος Φαρμακευτικής στο Ε.Κ.Π.Α.

Βραβεύτηκε για το έργο της "Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και νανοφαρμάκων για ελεγχόμενη αποδέσμευση και στόχευση".

3) Δρ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - Επίκουρη καθηγήτρια στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βραβεύτηκε για το έργο της "Κατανοώντας τους ισχυρότερους επιταχυντές του Σύμπαντος".

Θανάσης Κοπάδης, Μαθηματικός - Συγγραφέας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εμπ φυλακιο πυλη
Ε.Μ.Πολυτεχνείο: Ανοικτή ξανά η κεντρική πύλη της Πατησίων μετά από 40 και πλέον χρόνια - Εβαλαν φυλάκιο
Αντιδρούν οι φοιτητές για το φυλάκιο που τοποθετήθηκε δίπλα από την πύλη: "Λεφτά «δεν υπάρχουν» για τα αμφιθέατρά μας, για τα υλικά μας, λεφτά...
Ε.Μ.Πολυτεχνείο: Ανοικτή ξανά η κεντρική πύλη της Πατησίων μετά από 40 και πλέον χρόνια - Εβαλαν φυλάκιο
giatroi
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες
Οι 704 θέσεις ιατρών, κατανέμονται στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας,  διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του...
Υπ. Υγείας: Έως αύριο οι αιτήσεις για 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ- Οι ειδικότητες