Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη - Η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Ο θεσμός L΄Oreal - UNESCO Για τις γυναίκες στην Επιστήμη καθιερώθηκε το 1998 με σκοπό να αναγνωρίσει και να παροτρύνει τις γυναίκες στην επιστήμη, επιβραβεύοντας διακεκριμένες επιστήμονες και ταυτόχρονα παρέχοντας στήριξη σε νέες γυναίκες που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους.

Ξεκινώντας από την οικογένεια και το σχολείο, οφείλουμε όλοι να εμπνεύσουμε και να εμφυσήσουμε αυτοπεποίθηση στα κορίτσια από μικρή ηλικία, δείχνοντας τις δυνατότητες που έχουν.

Συγχρόνως, περισσότερες γυναίκες επιστήμονες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν θέσεις ευθύνης, ώστε να λειτουργούν ως πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές, καθώς σήμερα στον κόσμο μόνο το 29% των ερευνητών είναι γυναίκες, ενώ στην Ευρώπη το 89% των ανώτατων ακαδημαϊκών θέσεων καταλαμβάνονται από άντρες.

Για το λόγο αυτό, το 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο η 11η Φεβρουαρίου ανακηρύσσεται Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, με στόχο την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή τους στις επιστήμες, τονίζοντας έτσι την ζωτικής σημασίας γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη, ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης μέχρι το 2030.

Τα ελληνικά βραβεία L΄Oreal - Unesco θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας το 2006 και μέχρι σήμερα έχουν βραβευθεί και επιδοτηθεί πάνω από 30 Ελληνίδες επιστήμονες ηλικίας μέχρι 40 ετών, οι οποίες ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών.

Την σημερινή μέρα, που ο κόσμος προσπαθεί να σπάσει ένα ακόμα στερεότυπο, ας την αφιερώσουμε στις περσινές βραβευμένες γυναίκες επιστήμονες του θεσμού αυτού (από τα αριστερά):

1) Δρ ΜΙΧΑΕΛΑ ΦΙΛΙΟΥ - Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Βραβεύθηκε για το έργο της "Διερευνώντας νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για νευροψυχιατρικές διαταραχές".

2) Δρ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΙΠΠΑ - Φαρμακοποιός, MSC, PHD, Επίκουρη καθηγήτρια στον τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του τμήματος Φαρμακευτικής στο Ε.Κ.Π.Α.

Βραβεύτηκε για το έργο της "Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και νανοφαρμάκων για ελεγχόμενη αποδέσμευση και στόχευση".

3) Δρ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - Επίκουρη καθηγήτρια στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βραβεύτηκε για το έργο της "Κατανοώντας τους ισχυρότερους επιταχυντές του Σύμπαντος".

Θανάσης Κοπάδης, Μαθηματικός - Συγγραφέας

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

akinita enfia
Δυσοσμία-μυστήριο στην Αττική: Στο «μικροσκόπιο» δεξαμενόπλοια στον Σαρωνικό
Ερωτήματα για την έντονη οσμή που κάλυψε την Αθήνα – Τι εξετάζουν οι Αρχές και ποια σενάρια αποκλείονται
Δυσοσμία-μυστήριο στην Αττική: Στο «μικροσκόπιο» δεξαμενόπλοια στον Σαρωνικό
διασωση
Ζάκυνθος: Επιχείρηση διάσωσης στο Ναυάγιο – Τουρίστας εγκλωβίστηκε μετά από πτώση 10 μέτρων
Συναγερμός στις Αρχές για 22χρονο που βρέθηκε παγιδευμένος στα βράχια – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Ζάκυνθος: Επιχείρηση διάσωσης στο Ναυάγιο – Τουρίστας εγκλωβίστηκε μετά από πτώση 10 μέτρων
τεμπη
Τέμπη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων – Αντιδράσεις για την πολιτική κίνηση Καρυστιανού
Ο Σύλλογος Συγγενών ζητά απαντήσεις για τη φωτιά στο μοιραίο τρένο, ενώ χαρακτηρίζει «αποπροσανατολιστική» την ίδρυση κόμματος από τη Μαρία...
Τέμπη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων – Αντιδράσεις για την πολιτική κίνηση Καρυστιανού
ξερολιθια
17 μαθητές από τη Φολέγανδρο κρατούν ζωντανή την τέχνη της ξερολιθιάς μέσα από ένα μαθητικό ντοκιμαντέρ
Το Δημοτικό Σχολείο Φολεγάνδρου, ένα μικρό σχολείο στις Κυκλάδες, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά στη Φολέγανδρο: Μια ζωντανή παράδοση»
17 μαθητές από τη Φολέγανδρο κρατούν ζωντανή την τέχνη της ξερολιθιάς μέσα από ένα μαθητικό ντοκιμαντέρ