Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε αλλαγές στη διαδικασία εκλογής μελών ΔΕΠ, μετά τις επανειλημμένες επισημάνσεις για αδιαφανείς πρακτικές και «φωτογραφικές» προκηρύξεις σε πανεπιστημιακά τμήματα. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση της αξιοκρατίας και η εξάλειψη των περιθωρίων χειραγώγησης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Τα κενά σήμερα στη διαδικασία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, τρία βασικά σημεία της διαδικασίας κρίνονται προβληματικά, καθώς επιτρέπουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων υποψηφίων:
- Η κρίση της «συνάφειας» ανάμεσα στο γνωστικό αντικείμενο των εκλεκτόρων και αυτό της προκηρυσσόμενης θέσης.
- Η κλήρωση για τη συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος.
- Ο τρόπος καθορισμού του γνωστικού αντικειμένου κάθε θέσης, που μπορεί να διαμορφωθεί με υπερβολική στενότητα.
Για τον πρώτο άξονα, το υπουργείο επιδιώκει να ορίσει πλέον σαφή και ενιαία κριτήρια διάκρισης μεταξύ «ίδιου» και «συναφούς» γνωστικού αντικειμένου, ώστε να αποφεύγονται αυθαίρετες ερμηνείες.
Παράλληλα, θέλει να θέσει χρονικά όρια για την ολοκλήρωση των εκλογών. Η διαδικασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ένα έτος, με στόχο να μειωθούν σημαντικά οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα.
Νέο μητρώο γνωστικών αντικειμένων
Κεντρικό στοιχείο των αλλαγών είναι το νέο μητρώο γνωστικών αντικειμένων που, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, θα θεσμοθετηθεί μέσω Υπουργικής Απόφασης που ετοιμάζει το υπουργείο. Με βάση την υπουργική απόφαση, τα αντικείμενα θα ομαδοποιούνται ανά επιστημονικό πεδίο και θα ορίζονται ως υποσύνολα ευρύτερων επιστημών, χωρίς να επιτρέπεται να έχουν υπερβολικά στενό εύρος ή να επικαλύπτονται μεταξύ τους.
Κάθε τμήμα θα διαθέτει πλήρη σειρά αναγνωρισμένων γνωστικών αντικειμένων των επιστημών που θεραπεύει, ανεξαρτήτως της υφιστάμενης στελέχωσης.
Τι θα ρυθμίζει η απόφαση
Η απόφαση, που θα δημοσιευθεί εντός των επόμενων ημερών σε ΦΕΚ, θα έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026 και θα αφορά στη νέα διαδικασία εκλογής και εξέλιξης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, με την απόφαση ρυθμίζεται:
- Η διαδικασία εκλογής και εξέλιξης των μελών ΔΕΠ των AEI
- Η διαδικασία κατάρτισης και τήρησης του μητρώου γνωστικών αντικειμένων και των μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών εκλεκτόρων κάθε Τμήματος/Μονοτμηματικής Σχολής
- Η διαδικασία συγκρότησης των εκλεκτορικών σωμάτων με τη χρήση συστήματος ηλεκτρονικής κλήρωσης
- Ο τρόπος υποβολής των υποψηφιοτήτων, ο έλεγχος νομιμότητας της διαδικασίας καθώς και ειδικότερα θέματα που αφορούν στις ως άνω διαδικασίες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Λεωνίδας Βουρλιώτης