Απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ: Αποζημίωση για παρενέργειες ή θάνατο από εμβόλια
Κατά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα, η οποία υπερβαίνει τα όρια της θυσίας, στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες, χάριν του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου

Με απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Δημόσιο από τους πολίτες έπειτα από βλάβες που μπορεί να προκύψουν μετά τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Mega, το ΣτΕ δέχεται πως για τυχόν βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν μετά από εμβολιασμό (συμπεριλαμβάνονται και τα εμβόλια για τον κορονοϊό) και ανεξάρτητα εάν δεν υπάρχει παράνομη πράξη γιατρού (ιατρικό λάθος) και η παρτίδα του εμβολίου δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, πρέπει οι παθόντες να αποζημιώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Τι προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ

Με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ορίζεται, ότι ο πολίτης που έχει υποστεί βλάβη της υγείας του στο πλαίσιο εμβολιασμών, μπορεί να ζητήσει υλική και ηθική αποκατάσταση από το κράτος με βάση συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις.

Ο εμβολιασμός οφείλει να είναι νόμιμος και να γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας και η ενδεχόμενη βλάβη θα πρέπει αποδεδειγμένα να συνδέεται αιτιωδώς με τον εμβολιασμό.

Η υπόθεση που στάθηκε η αφορμή για να εκδοθεί η απόφαση για τις αποζημιώσεις όσων υφίστανται βλάβη στην υγεία τους από εμβολιασμούς, αφορούσε σε ένα κοριτσάκι το οποίο μετά από τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο  MMR ΙΙ (τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) παρουσίασε πανεγκεφαλίτιδα, σπανιότατη νόσο (1:1.000.000 δόσεων εμβολίου) ως ανεπιθύμητη παρενέργεια του εμβολίου αυτού.

Η μητέρα του προσέφυγε στα δικαστήρια και ζήτησε αποζημίωση για υλική και ηθική βλάβη της κόρης της, η οποία όμως, δυστυχώς πριν τα δικαστήρια τελειώσουν απεβίωσε.

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο του κορονοϊού, ναι μεν σε αυτή τη φάση δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην απόφαση του ΣτΕ, καθώς συζητείται να γίνει υποχρεωτικό για κάποιες ομάδες.

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του ΣτΕ. Πρόκειται για εμβόλιο που είχε υποχρεωτικότητα με ειδική νομοθεσία, που είναι η μία βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης. Για το εμβόλιο του κορωνοϊού με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορεί να διεκδικήσει κάποιος αποζημίωση, καθώς δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα. Το εμβόλιο θα πρέπει να συσχετίζεται άμεσα με τη βλάβη στην υγεία του ατόμου, και η βλάβη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερη και σπουδαία», σχολίασε η κ. Αριάδνη Νούκα, δικηγόρος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos.jpg
Κολωνός – Παιδοψυχίατροι: «Αβάσιμη η πρόταση της εισαγγελέως ότι 12χρονο παιδί θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη»
«Ελπίζουμε ότι οι θεσμικά υπεύθυνοι θα προστατεύσουν τα κατεξοχήν θύματα της υποθέσεως του Κολωνού»
Κολωνός – Παιδοψυχίατροι: «Αβάσιμη η πρόταση της εισαγγελέως ότι 12χρονο παιδί θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη»