ippokrateio athinon
Ανάμεσα στα λίγα κέντρα αναφοράς διεθνώς που πραγματοποιούν επεμβάσεις διόρθωσης

Ό,τι πιο σύγχρονο στην αντιμετώπιση σοβαρών βαλβιδοπαθειών εφαρμόζει εδώ κι ένα χρόνο αποκλειστικά στην Ελλάδα το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο», το πρώτο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας, το οποίο έχει μακρά παράδοση στην καινοτομία σχετικά με τις νόσους της μιτροειδούς βαλβίδας. Όπως δήλωσε στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο καρδιοχειρουργός, συντονιστής διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας Κώστας Τριανταφύλλου, πρόκειται για μία καινούργια τεχνική με την οποία πλέον δεν γίνεται αντικατάσταση της βαλβίδας, αλλά διατήρηση και επιδιόρθωση της υπάρχουσας. Κάτι άλλωστε που αποτελεί και τη νέα τάση διεθνώς, στις περιπτώσεις των ασθενών που είναι εφικτό.

 «Το νοσοκομείο μας εδώ κι ένα χρόνο υιοθέτησε μία καινούργια τεχνική με την οποία εμφυτεύουμε τενόντιες χορδές στη μιτροειδή βαλβίδα, σε πάλλουσα καρδιά χωρίς να την σταματήσουμε, σε ασθενείς που έχουν ένδειξη, αφού προηγουμένως έχουν ελεγχθεί από ειδικούς καρδιολόγους, οι οποίοι ασχολούνται με την αρχιτεκτονική αυτής της βαλβίδας, και μας κατευθύνουν με ένα διοισοφάγειο υπερηχογράφημα. Με την τεχνική αυτή καταφέρνουμε και μετατρέπουμε τη βαλβίδα από ανεπαρκούσα σε στεγανή. Η τεχνική γίνεται με μια μικρή τομή (3 εκ. κάτω από τη θηλή) και λέγεται top mini». 

1.200 περιστατικά διεθνώς εκ των οποίων τα 10 στο Ιπποκράτειο

Όπως λέει ο κ. Τριανταφύλλου, έχουν γίνει δέκα περιστατικά τον τελευταίο χρόνο σε ασθενείς από 70-86 ετών. «Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο για την διεθνή πραγματικότητα, αν σκεφτεί κανείς ότι την τελευταία τριετία έχουν αναπτυχθεί 16 τέτοια κέντρα στην Ευρώπη και 20 στην Αμερική (μεταξύ των οποίων η Mayo Clinic) και έχουν γίνει διεθνώς περί τα 1.200 περιστατικά. Μάλιστα η κλινική μας έχει προχωρήσει σε «αδελφοποίηση» με την καρδιοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου του Τορίνο που είναι και μεταμοσχευτικό κέντρο, στο πλαίσιο ανάπτυξης των ελάχιστα επεμβατικών καρδιοχειρουργικών πράξεων»

Ενδείξεις

Η εν λόγω τεχνική σύμφωνα με τον καρδιοχειρουργό ενδείκνυται για ασθενείς που έχουν τεράστιο χειρουργικό κίνδυνο, σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς, βαριά πνευμονοπάθεια, ιστορικό εγκεφαλικών, καρκίνο, νεφρική ανεπάρκεια κλπ.

«Τα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την κλασική επέμβαση είναι μεταξύ άλλων ότι ο χειρουργικός χρόνος είναι μικρότερος, αφού ο ασθενής μέσα σε μία ώρα έχει τελειώσει ένα χειρουργείο καρδιάς. Επίσης σε τρείς μέρες μπορεί να πάει σπίτι του, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται και ο χρόνος νοσηλείας, όπως επίσης και ο χρόνος αποθεραπείας». Βεβαίως η τεχνική δεν απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς, με βαλβιδοπάθεια, καθότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις αποτρεπτικές για μία τέτοια ιατρική πράξη, σύμφωνα με τον διαπρεπή καρδιοχειρουργό. 

Σε ερώτηση για το αν η εν λόγω τεχνική θα εφαρμοστεί μελλοντικά και σε άλλα καρδιολογικά προβλήματα ο κ. Τριανταφύλλου απαντά ότι το μέλλον της καρδιοχειρουργικής είναι η πάλλουσα καρδιά. «Νομίζω σε πέντε-δέκα χρόνια θα είναι γραφικοί οι καρδιοχειρουργοί που θα σταματούν την καρδιά για να χειρουργήσουν».-

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που εκβίαζε την Ζέττα Μακρή - Πώς παγιδεύτηκε

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

gamos
Σύντροφοι εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης: Ποια δικαιώματα έχουν στην κοινή περιουσία και τι ισχύει με τις κληρονομιές
Νομικό κενό για τους συντρόφους εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης – Έρχονται αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο
Σύντροφοι εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης: Ποια δικαιώματα έχουν στην κοινή περιουσία και τι ισχύει με τις κληρονομιές
σχολεία Ηλιούπολης
Μια μητέρα μαθητή σε ειδικό σχολείο: «Μιλούν για «συμπερίληψη», για "στήριξη" και φέρονται σα να είναι τα παιδιά μας "βαλίτσες"
«Ποτέ δεν φανταζόμουν πως το σχολείο του παιδιού μου θα έπρεπε να δώσω τόση μεγάλη μάχη»
Μια μητέρα μαθητή σε ειδικό σχολείο: «Μιλούν για «συμπερίληψη», για "στήριξη" και φέρονται σα να είναι τα παιδιά μας "βαλίτσες"
ptisi-aeroplano
Βόλος – Αθήνα σε 31 λεπτά: Ξεκινούν πτήσεις υδροπλάνων της Hellenic Seaplanes με πτήσεις τσάρτερ
Μετά από 12 χρόνια προσπαθειών, τα υδροπλάνα συνδέουν τον Βόλο με την Αθήνα, προσφέροντας γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση — Πρώτη πτήση την Κυριακή 5/7
Βόλος – Αθήνα σε 31 λεπτά: Ξεκινούν πτήσεις υδροπλάνων της Hellenic Seaplanes με πτήσεις τσάρτερ