Thumbnail
Ευθύμης Λέκκας - Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Διευθυντής ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος,  Καταστροφών και Κρίσεων»

Προς την θετική κατεύθυνση σημείωσε πως είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ωστόσο, όπως επισήμανε, πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την διαχείριση των καταστροφών. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε προς την θετική κατεύθυνση την κυβερνητική πρωτοβουλία για την αυθαίρετη δόμηση, σημειώνοντας ωστόσο πως «μας λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός» όσον αφορά τη διαχείριση των καταστροφών, «το πώς θα κάνουμε συνολικά ενέργειες –στρατηγικές, τεχνικές- έτσι ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους ένα σύστημα διαχείρισης των καταστροφών και μείωση των επιπτώσεων στο εθνικό επίπεδο». «Οι δράσεις για την ανακούφιση των πληγέντων οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνουν άμεσα», τόνισε επίσης σημειώνοντας όμως πως «δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο εκεί», καθώς «θα αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα πολλές φορές με επιταχυνόμενη συχνότητα και αυξημένη επικινδυνότητα τα επόμενα χρόνια».

Μιλώντας για τον στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτείται, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «δεν υπάρχουν χάρτες διακινδύνευσης στη χώρα, δεν υπάρχουν χάρτες ανάλυσης κινδύνου, δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια τα οποία προληπτικά να παίρνουν πληροφορίες από αυτή την ανάλυση κινδύνου που πρέπει να γίνει και δεν υπάρχουν σύγχρονα συστήματα με τα οποία να παρακολουθούμε όλη αυτή την κατάσταση», και πως «δεν υπάρχει προσωπικό». «Οι παθογένειες του συστήματος είναι τεράστιες και δεν πρέπει να τις κρύβουμε, πρέπει να μηδενίσουμε το κοντέρ τώρα και (…) να κάνουμε ένα ψύχραιμο σχεδιασμό», σημείωσε επίσης.

Επισημαίνοντας πως η πολεοδομική διάταξη στην περιοχή συνετέλεσε στον εγκλωβισμό ανθρώπων, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «το γκρέμισμα των αυθαιρέτων είναι το πρώτο βήμα» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πλήρης πολεοδομικός επανασχεδιασμός. «Αυτή τη στιγμή χτίζει κάποιος το αυθαίρετο σε μία μέρα και για να γκρεμίσουμε αυτό το αυθαίρετο θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια», σχολίασε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «είναι αντιπροσωπευτικό της παθογένειας που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα».

Τέλος σχετικά με την έκθεση του ΕΚΠΑ και του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» υπό την επιστημονική επίβλεψη του Ευθύμη Λέκκα που δόθηκε στη δημοσιότητα σχετικά με τις πυρκαγιές στην Αττική, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η έρευνα και συλλογή δεδομένων συνεχίζεται, «κάθε 3-4 μέρες ανανεώνουμε την έκθεση με καινούργια συμπεράσματα και αυτό θα γίνει αρκετές φορές στο μέλλον γιατί δεν τελειώσαμε εδώ. Η περίοδος αποκατάστασης είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ειδικά σε ό,τι αφορά τα δασικά οικοσυστήματα», σημείωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

airbnb_1.jpg
Δημοσκόπηση Opinion Poll για στεγαστικό: Το 44,1% «δείχνει» τα Airbnb για την άνοδο των ενοικίων
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η μεγαλύτερη αιτία αύξησης των ενοικίων (44,1%) είναι η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Δημοσκόπηση Opinion Poll για στεγαστικό: Το 44,1% «δείχνει» τα Airbnb για την άνοδο των ενοικίων
Παύλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης: «Συνέπειες σε τρίτα επίπεδα είναι το κλειδί για να μπει τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια»

Η κυβέρνηση εξετάζει εκτενέστερες παρεμβάσεις στον χώρο της Παιδείας, εστιάζοντας στην πειθαρχική διαχείριση των

Παύλος Μαρινάκης: «Συνέπειες σε τρίτα επίπεδα είναι το κλειδί για να μπει τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια»