Thumbnail
Νάσος Θεοδωρίδης 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, προωθείται από κοινωνικές ομάδες που αυτοχαρακτηρίζονται ως φιλελεύθερες αλλά και από καλόπιστους νομικούς κύκλους προστασίας των δικαιωμάτων η αντιδραστική και βαθύτατα οπισθοδρομική ιδέα της κατάργησης της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης και κατ’ επέκταση η ανάληψη της εκπαίδευσης των μαθητών από ιδιώτες εκπαιδευτικούς ή από γονείς που θα διδάσκουν τα παιδιά κατ’ οίκον σε ατομική βάση.

Το συγκεκριμένο μοντέλο μάλιστα προπαγανδίζεται ως προοδευτικό και δημοκρατικό, κατ’ αντιπαράθεση προς το όντως αυταρχικό και μη ελκυστικό υπάρχον σχολικό σύστημα. Σε αντίθεση με την παραπάνω θεώρηση, υποστηρίζω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα που αναδεικνύει τις ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα, αφενός, στον ατομοκεντρικό δεξιό φιλελευθερισμό, ο οποίος δυστυχώς εκλαμβάνει την αποκοπή από το κοινωνικό περιβάλλον ως προϋπόθεση για την απόλαυση μιας ατομικής ελευθερίας και, αφετέρου, σε μια ορθή και γνήσια ριζοσπαστική ελευθεριακή αριστερή προσέγγιση που θα προϋπέθετε ως απαράβατο όρο την ισότιμη, συμμετοχική και ελεύθερη συνύπαρξη των παιδιών μέσα σε συνθήκες συλλογικότητας.

Οι υποστηρικτές της «φοίτησης κατ’ οίκον» (home schooling), ή αλλιώς της «μη ένταξης στο σχολικό σύστημα» (unschooling), επικαλούνται συνήθως το Αρθρο 2 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που πράγματι ορίζει ότι το κράτος οφείλει να σέβεται το δικαίωμα των γονέων να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, αλλά ξεχνούν ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στη Σύμβαση ότι αυτό θα μπορεί να γίνεται έξω από το οργανωμένο σχολικό περιβάλλον.

Εξάλλου, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κατά τον γράφοντα το Σύνταγμα της χώρας, ως πρωτογενής αποτύπωση της λαϊκής κυριαρχίας και ως νομικοπολιτική συμπύκνωση κοινωνικών αγώνων και συσχετισμών, σαφέστατα υπερτερεί οποιασδήποτε άλλης Σύμβασης, και άρα από τη στιγμή που στο Αρθρο 16 παρ. 2 θεσπίζεται ρητά ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και στοχεύει στη διάπλαση των παιδιών σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες, καθίσταται σαφές ότι η επιμέλεια της οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανατίθεται στο κράτος. Επιπλέον θα ήταν σκόπιμο να καταδειχθεί το γιατί μια τυχόν υιοθέτηση του home schooling θα συνέβαλε όχι στην προστασία αλλά στην παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Κατά πρώτο λόγο, η θέσπιση του home schooling θα αποδυνάμωνε την ίδια την άσκηση του δικαιώματος παροχής εκπαίδευσης, που από τη φύση του (λόγω της αναγκαίας συνδρομής πολλαπλού – έμψυχου και μη – υλικού) αποτελεί πρωτίστως κοινωνικό δικαίωμα, και όχι «κλασικό ατομικό».

Ετσι, γίνεται για άλλη μια φορά φανερό ότι η ατομοκεντρική φιλελεύθερη αντίληψη παραγνωρίζει την τεράστια σημασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και ενσυνείδητα παραβλέπει την ανάγκη ισότιμης παρουσίας τους στο νομικό και πολιτικό στερέωμα, καθώς και αυτά αποτελούν εξίσου θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη και του ανθρώπου.

Ισχυρίζομαι, δηλαδή, ότι η αποτελεσματική εκπαίδευση σε μια σύγχρονη κοινωνία, με δεδομένη την ύπαρξη πολυσύνθετων γνωστικών πεδίων, υπονομεύεται από ενδεχόμενη έλλειψη ικανότητας των μεμονωμένων γονέων να επιλέξουν με αξιολογήσιμα κριτήρια το ποια πρόσωπα, με ποια εναλλαγή, πόσα ως προς τον αριθμό κ.λπ. θα είναι τα κατάλληλα για να αποτελέσουν τους διδάσκοντες των παιδιών τους, από τη στιγμή που ο τρόπος και το περιεχόμενο της εκάστοτε διδασκαλίας δεν θα γίνεται στο φως αλλά θα περικλείεται στους τέσσερις τοίχους ενός δωματίου. Και φυσικά, εννοείται ότι θα παραβιάζεται και επί της ουσίας η αρχή της ισότητας, αφού οι πλουσιότεροι θα έχουν κατά τεκμήριο τη δυνατότητα να επιλέξουν δασκάλους με περισσότερα εφόδια.

Κατά δεύτερο λόγο, το home schooling θα παραβίαζε και το δικαίωμα της παιδείας υπό την ατομική του εκδοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ουσία του, σε ό,τι αφορά την πρόσληψη γνώσεων και εμπειριών, αφού θα στερούσε από το κάθε παιδί τη δυνατότητα συνύπαρξης και ώσμωσης με άλλα παιδιά, η οποία αποτελεί σημαντική παράμετρο της ίδιας της διαδικασίας κοινωνικοποίησης και εν τέλει «παιδείας» υπό την ευρεία έννοια που αποκτάει κανείς ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες με τους συμμαθητές του.

Τέλος, η εφαρμογή του home schooling θα απειλούσε και το ίδιο το ελευθεριακό περιεχόμενο μιας γνήσια χειραφετητικής παιδαγωγικής προσέγγισης, αφού θα εξόπλιζε τον γονέα με απόλυτη εξουσία να κατευθύνει την εκπαίδευση του παιδιού του σε μονομερείς θρησκευτικές και φιλοσοφικές κατευθύνσεις, όταν πάγιο προοδευτικό και δημοκρατικό αίτημα είναι η καθιέρωση του πλουραλισμού στο σχολικό σύστημα υπό συνθήκες ισοτιμίας και διαφάνειας, που είναι ακόμη πιο δύσκολο να διασφαλιστούν μέσα στο κλειστό σπίτι όπου ο γονέας θα είναι απόλυτα κυρίαρχος να επιβάλει τις δικές του απόψεις (ακόμη κι αν είναι υπερσυντηρητικές και άκρως υποκειμενικές) χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού του διαμέσου της λήψης πολλαπλών πληροφοριών και γνώσεων. Ετσι, το παιδί θα καθίσταται «εξάρτημα» του γονέα, και όχι εν δυνάμει ελεύθερος πολίτης.

* δικηγόρος και μέλους της Λαϊκής Ενότητας

 

efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tsakiroglou.jpg
Η γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ και η υποκρισία της Δύσης
«Τα μέλη της Χαμάς εξομοιώθηκαν με τους ναζί, η 7η Οκτωβρίου παρουσιάστηκε σαν Ολοκαύτωμα, ενώ ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ εμφανίστηκε δημόσια με...
Η γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ και η υποκρισία της Δύσης
sxoleia d
Απίστευτο: Ο Γιωργάκης συμπληρώνει σχεδόν... 2,5 μήνες εκτός σχολείου! - Τι απαντά ο Διευθυντής Π.Ε. Ανατ. Αττικής
Η αδιανόητη περίπτωση του μικρού Γιώργου που ευτελίζει κάθε έννοια κρατικής πρόνοιας: Εκαναν και ...«συστάσεις ως προς την υποχρεωτικότητα της...
Απίστευτο: Ο Γιωργάκης συμπληρώνει σχεδόν... 2,5 μήνες εκτός σχολείου! - Τι απαντά ο Διευθυντής Π.Ε. Ανατ. Αττικής
EKPA
Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια: Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζητά αναστολή απόσπασής της από τα πτυχία για ένα έτος
Και τονίζει ότι η ΠΔΕ πρέπει να παρέχεται εντός της διάρκειας του πρώτου κύκλου σπουδών  και με την παροχή της δυνατότητας συμμετοχής όλων των...
Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια: Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζητά αναστολή απόσπασής της από τα πτυχία για ένα έτος
katalipsi
Τι απαντά η ΔΔΕ Αν.Θεσσαλονίκης για την εισαγγελική παρέμβαση στην κατάληψη του ...περασμένου Φεβρουαρίου
Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ζήτησε από τη διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Καλαμαριάς τα ονόματα των μαθητών, οι οποίοι ήταν μέλη του 15μελούς κατά τη...
Τι απαντά η ΔΔΕ Αν.Θεσσαλονίκης για την εισαγγελική παρέμβαση στην κατάληψη του ...περασμένου Φεβρουαρίου