psaria
Τα ψάρια που βρίσκονται στη σωστή εποχή έχουν καλύτερη γεύση και θρεπτική αξία: Οδηγός εποχικής κατανάλωσης για τις ελληνικές θάλασσες

Η ελληνική παράδοση μάς θυμίζει συχνά ότι «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Μόνο που, στην πραγματικότητα, ο Αύγουστος δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να καταναλώσουμε κολιό, αφού τότε βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής. Η επιλογή ψαριών και θαλασσινών ανά εποχή δεν είναι μόνο θέμα γεύσης αλλά και ζήτημα βιωσιμότητας και προστασίας των θαλάσσιων αποθεμάτων.

Το WWF έχει δημιουργήσει έναν οδηγό για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, με στόχο να ενημερώσει καταναλωτές και επαγγελματίες. Παρακάτω παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό, ώστε να ξέρετε ποια ψάρια είναι καλό να καταναλώνονται ανάλογα με την εποχή, σύμφωνα με τους βιολογικούς κύκλους τους.

Γιατί έχει σημασία η εποχικότητα στα ψάρια;

  • Προστασία ειδών: Η αποφυγή κατανάλωσης ψαριών στην περίοδο αναπαραγωγής τους επιτρέπει να διατηρήσουν τους πληθυσμούς τους.

  • Ποιότητα και γεύση: Τα ψάρια που βρίσκονται στη σωστή εποχή έχουν καλύτερη γεύση και θρεπτική αξία.

  • Βιώσιμη αλιεία: Στηρίζουμε μια υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, κρίσιμη για την ελληνική αλιευτική παράδοση.

Ποια ψάρια τρώγονται ανά εποχή

Άνοιξη (Μάρτιος – Μάιος)

Κατάλληλα ψάρια:

  • Γαύρος (ως Μάιο)

  • Καραβίδα (ως Μάιο)

  • Κεφαλάς (ως Απρίλιο)

  • Λαβράκι (Απρίλιο – Δεκέμβριο)

  • Σκουμπρί (από Μάιο)

  • Λυθρίνι (Μάρτιος – Ιούνιος)

Να αποφεύγονται: Σαρδέλα (αναπαραγωγή μέχρι Φεβρουάριο)

Καλοκαίρι (Ιούνιος – Αύγουστος)

Κατάλληλα ψάρια:

  • Μπαρμπούνι (Ιούλιος – Απρίλιος)

  • Σαργός (Ιούλιος – Απρίλιο)

  • Σπάρος (Ιούλιος – Απρίλιο)

  • Σκουμπρί (Μάιος – Νοέμβριος)

  • Σαρδέλα (Φεβρουάριος – Νοέμβριος)

  • Μουρμούρα (Ιούλιος – Μάρτιος)

Να αποφεύγονται: Κολιός (Αύγουστος: αναπαραγωγή), Γαύρος (Μάιο – Αύγουστο)

Φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος)

Κατάλληλα ψάρια:

  • Κολιός (Σεπτέμβριος – Ιούνιος)

  • Στήρα, Σφυρίδα (Αύγουστος – Μάιος)

  • Γλώσσα (Μάρτιος – Νοέμβριος)

  • Σκουμπρί (ως Νοέμβριο)

  • Σαρδέλα (έως Νοέμβριο)

Να αποφεύγονται: Λυθρίνι (μετά τον Ιούνιο)

Χειμώνας (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος)

Κατάλληλα ψάρια:

  • Λαβράκι (έως Δεκέμβριο)

  • Μουσμούλι (Δεκέμβριος – Αύγουστος)

  • Μπακαλιάρος (Αύγουστος – Ιανουάριο, Μάρτιος – Απρίλιος)

  • Τσιπούρα (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος)

 Να αποφεύγονται: Σαρδέλα (Δεκέμβριος – Ιανουάριος)

Εποχικό Ημερολόγιο Ψαριών

Ψάρι / ΘαλασσινόΙανΦεβΜαρΑπρΜαιΙουνΙουλΑυγΣεπΟκτΝοεΔεκ
Αστακογαρίδα
Γαύρος
Γλώσσα
Γόπα
Καραβίδα
Κεφαλάς
Κολιός
Κουτσομούρα
Λαβράκι
Λυθρίνι
Μουρμούρα
Μουσμούλι
Μπακαλιάρος
Μπαρμπούνι
Μύδια
Μυτάκι
Πέρκα
Σαργός
Σαρδέλα
Σαφρίδι
Σκουμπρί
Σπάρος
Στήρα
Σφυρίδα
Τσιπούρα
Φαγγρί
Φρίσσα

3 βασικοί κανόνες υπεύθυνης κατανάλωσης

  1. Ελέγχουμε το μέγεθος: Δεν αγοράζουμε ψάρια μικρότερα από το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος.

  2. Ρωτάμε την προέλευση: Δίνουμε προτίμηση σε τοπικά και εποχικά είδη.

  3. Αποφεύγουμε απειλούμενα είδη: Όπως ο ροφός, που δεν πρέπει να καταναλώνεται.

Το πιάτο μας κρύβει μέσα του μια ολόκληρη αλυσίδα ευθύνης: από τους ψαράδες και τις θάλασσες, μέχρι τις επόμενες γενιές. Μαθαίνοντας «κάθε ψάρι στον καιρό του», όχι μόνο απολαμβάνουμε καλύτερη γεύση, αλλά συμβάλλουμε και στη διατήρηση της ελληνικής θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιστορική νίκη στο Τζόκερ: 19,89 εκατομμύρια ευρώ σε έναν παίκτη με μόνο 5 ευρώ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα
Η Σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ στη Δράμα: Από την ίδρυση στην προσωρινή μεταφορά εργαστηρίων στην Πάτρα
Η Σημασία της Σχολής Κινηματογράφου για τη Δράμα
Η Σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ στη Δράμα: Από την ίδρυση στην προσωρινή μεταφορά εργαστηρίων στην Πάτρα
ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ
Απαγορευμένη χρωστική ουσία σε καραμέλες – Ο κίνδυνος του διοξειδίου του τιτανίου
Για τους καταναλωτές, η επιλογή τροφίμων με καθαρή σήμανση και χωρίς περιττά πρόσθετα παραμένει η πιο ασφαλής στρατηγική
Απαγορευμένη χρωστική ουσία σε καραμέλες – Ο κίνδυνος του διοξειδίου του τιτανίου