Η σπιτική σάλτσα ντομάτας μπορεί να ξεπεράσει γευστικά κάθε έτοιμη επιλογή — αρκεί να φτιαχτεί την κατάλληλη εποχή και με τη σωστή τεχνική. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες που οι ντομάτες βρίσκονται στην ακμή τους, γεμάτες σάκχαρα και πλούσια γεύση. Όμως, η εποχή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει το αποτέλεσμα.
Η ζέστη του καλοκαιριού προσφέρει την πρώτη βασική προϋπόθεση, αλλά δύο ακόμη στοιχεία παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο:
Η σωστή ποικιλία ντομάτας
Η κατάλληλη μέθοδος μαγειρέματος
Οι στρογγυλές ή τροφαντές ντομάτες που συναντάμε συχνά σε λαϊκές αγορές και μανάβικα —ακόμη και αν είναι Αύγουστος— συνήθως είναι προϊόντα υδροπονίας, με πολλά σπόρια και υγρά, αλλά περιορισμένη γεύση. Το αποτέλεσμα; Μια υδαρής σάλτσα, ανοιχτόχρωμη και μέτρια γευστικά.
Η ποικιλία-κλειδί: Πομοντόρια (Roma)
Η ποικιλία Roma ή «πομοντόρια» θεωρείται ιδανική παγκοσμίως για σάλτσες. Είναι μακρόστενες ντομάτες με πολλή σάρκα, λίγα σπόρια, γλυκιά γεύση και έντονο κόκκινο χρώμα. Δεν είναι τυχαίο ότι τις επιλέγουν όλες οι βιομηχανίες για τις έτοιμες σάλτσες.
Η τεχνική που απογειώνει τη γεύση
Απλός βρασμός σε κατσαρόλα; Μάλλον όχι. Το ψήσιμο στο φούρνο είναι το μυστικό. Με το αργό μαγείρεμα:
Εξατμίζεται η περιττή υγρασία.
Συμπυκνώνεται η γεύση.
Τα σάκχαρα καραμελώνουν, πολλαπλασιάζοντας την ένταση της σάλτσας.
Επιπλέον, οι φλούδες αφαιρούνται εύκολα μετά το ψήσιμο και η διαδικασία δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο, αφού ο φούρνος κάνει τη «μισή δουλειά» για εσάς.
Συνταγή για την Ιδανική Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας
Υλικά
Ώριμα, μεγάλα πομοντόρια
Χοντρό αλάτι
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
(Προαιρετικά) κρεμμύδι και σκόρδο για επιπλέον άρωμα
(Προαιρετικά) λίγο καλό ξίδι
Εκτέλεση
Πλύνετε τα πομοντόρια, κόψτε τα κατά μήκος και αφαιρέστε το σκληρό λευκό μέρος από το κοτσάνι.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C με αέρα.
Στρώστε λαδόκολλα σε ταψί, ρίξτε 1-2 κ.σ. χοντρό αλάτι και τοποθετήστε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Αν θέλετε, προσθέστε ανάμεσα στις ντομάτες κρεμμύδι και σκόρδο.
Περιχύστε με ελαιόλαδο και ψήστε για περίπου 45’, μέχρι οι φλούδες να αρχίσουν να μαυρίζουν.
Αφήστε να κρυώσουν για 10’ και αφαιρέστε τις φλούδες.
Μεταφέρετε τη σάρκα (και τα υπόλοιπα υλικά) σε σουρωτήρι, πιέστε να φύγουν τα υγρά και πολτοποιήστε. Προσθέστε λίγο ξίδι για ενίσχυση της γεύσης.
Φυλάξτε τη βάση της σάλτσας σε αποστειρωμένα βάζα με λίγο ελαιόλαδο ή σε σακουλάκια στην κατάψυξη.
Όταν τη χρησιμοποιήσετε, βράστε για λίγα λεπτά και προσθέστε μυρωδικά όπως βασιλικό ή ρίγανη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ