Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η γαρίδα έχει την τιμητική της στα περισσότερα τραπέζια, καθώς είναι νόστιμη, εύκολη στο μαγείρεμα και συνοδεύει ιδανικά σαλάτες και θαλασσινά πιάτα δίπλα στη θάλασσα. Στην Ελλάδα συναντάμε συνήθως τέσσερα είδη γαρίδας, που διαφέρουν κυρίως στο μέγεθος, το μεγαλύτερο δεν ξεπερνά τα 15 εκ. Το μέγεθος μάλιστα καθορίζει και τον τρόπο μαγειρέματος: άλλες γίνονται τηγανητές, άλλες ψητές ή βραστές και άλλες σαγανάκι.
Όταν αγοράζεις φρέσκες γαρίδες, πρέπει να ελέγχεις την ποιότητά τους: τα πόδια και το κεφάλι δεν πρέπει να έχουν μαυρίσει, ενώ η σάρκα οφείλει να είναι σφιχτή και λευκή, όπως και στα φρέσκα ψάρια. Πριν από το μαγείρεμα οι γαρίδες χρειάζονται καθάρισμα. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση του κεφαλιού, του κελύφους και τέλος της γνωστής μαύρης γραμμής που βρίσκεται στη ράχη τους.
Τι ακριβώς είναι αυτή η γραμμή;
H μαύρη γραμμή είναι το έντερο της γαρίδας, το οποίο περιέχει ακαθαρσίες. Καλό είναι λοιπόν να αφαιρείται, ειδικά όταν το μαγείρεμα είναι ελαφρύ.
Η ειδικός στα θαλασσινά, καθηγήτρια Tori Stivers από το Πανεπιστήμιο της Georgia, εξηγεί ότι το έντερο αυτό περιέχει υπολείμματα της τροφής που καταναλώνει η γαρίδα: πλαγκτόν, μικρά ζώα, σκουλήκια, οργανικά υπολείμματα και άμμο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία.
Είναι επικίνδυνο να το καταναλώσεις;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι, παρότι είναι προτιμότερο να αφαιρείται, δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία αν καταναλωθεί, εφόσον η γαρίδα έχει μαγειρευτεί σωστά. Ο Dr. Dave Love από το Johns Hopkins Center for a Livable Future διευκρινίζει ότι το καλό μαγείρεμα (στους 60-65°C) εξουδετερώνει τυχόν βλαβερούς μικροοργανισμούς. Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από θαλασσινά αυξάνεται κυρίως όταν τρώγονται ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα, όπως στο σασίμι.
Διατροφική αξία της γαρίδας
Η γαρίδα αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης: περίπου 11-12 μεσαίες γαρίδες παρέχουν γύρω στα 20 γραμμάρια, όσο τρία αβγά ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι. Είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, φώσφορο και βιταμίνη Β12, ενώ περιέχει και ωμέγα-3 λιπαρά. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, σε σύγκριση με άλλα ψάρια του βυθού.
Πώς να την καθαρίσεις σωστά
Η διαδικασία είναι απλή: αφού αφαιρέσεις το κέλυφος, κάνε μια μικρή τομή κατά μήκος της ράχης με ένα λεπτό μαχαιράκι, εντόπισε τη μαύρη γραμμή και τράβηξέ τη προσεκτικά. Είναι προτιμότερο να γίνει όσο η γαρίδα είναι ωμή, καθώς αφαιρείται πιο εύκολα. Έπειτα, ξέπλυνέ τη και είναι έτοιμη για μαγείρεμα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ιστορική νίκη στο Τζόκερ: 19,89 εκατομμύρια ευρώ σε έναν παίκτη με μόνο 5 ευρώ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ