Η ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 δεν μπορεί ακόμα να αποφασίσει πώς θα μοιράσει 20.000 ψυχές μεταξύ των χωρών-μελών της, την ώρα που χιλιάδες φθάνουν καθημερινά στα εδάφη της και δεκάδες χιλιάδες περιπλανώνται από χώρα σε χώρα, ανεπιθύμητοι, χωρίς χαρτιά και ταυτότητα.
Χθες, Πέμπτη, οι δημοτικές αρχές του Μιλάνο έκαναν έκκληση για βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τα νότια της Ιταλίας, οι οποίοι χωρίς κατάλυμα ή άλλη βοήθεια κατακλύζουν τον κεντρικό σταθμό της πόλης.
Τουλάχιστον 350 μετανάστες έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκεί τις δυο τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Progetto Arca, λόγω έλλειψης κρεβατιών στα κέντρα φιλοξενίας.
Εκατοντάδες περίμεναν εκεί χθες το απόγευμα για να μάθουν εάν υπάρχει ένα κρεβάτι για να περάσουν την νύχτα τους, μεταξύ αυτών και μια ομάδα παιδιών που ζωγράφιζαν καθιστά στο πάτωμα με μπογιές που τους πρόσφερε ένα 11χρονο κοριτσάκι, το οποίο ζήτησε από την μητέρα της να την πάει στο σταθμό όταν είδε τις εικόνες στις ειδήσεις στην τηλεόραση.
Ο Ερυθρός Σταυρός έστειλε μια ομάδα του μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ψωριάσης μεταξύ των μεταναστών και οι περιφερειακές αρχές ανοίγουν ένα ιατρικό σταθμό στο σημείο.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της πόλης, Pierfrancesco Majorino, έκανε έκκληση στη διοίκηση του κεντρικού σταθμού να παραχωρήσουν χώρο για νέες αφίξεις, έτσι ώστε να μπορούν οι υγειονομικές αρχές να παράσχουν βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, μακριά από τους κεντρικούς χώρους των επιβατών.
Το Μιλάνο φιλοξενεί την παγκόσμια Expo 2015 η οποία είναι ανοικτή για δεύτερο μήνα και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες το εξάμηνο που θα παραμείνει ανοικτή.
Παρότι ο χώρος της έκθεσης απέχει μισή ώρα με το αυτοκίνητο από τον κεντρικό σταθμό, πολλοί τουρίστες τον διασχίζουν κάθε ημέρα.
Οι δημοτικές αρχές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 64.000 μετανάστες έχουν περάσει από τον κεντρικό σταθμό της πόλης τους τελευταίους 20 μήνες,- οι 10.000 εξ αυτών από την 1η Ιανουαρίου φέτος.
Οι περισσότεροι, πρόσφυγες από την Ερυθραία και τη Συρία που δραπέτευσαν από τον πόλεμο και τις διώξεις στις πατρίδες τους, αποφεύγουν να καταγραφούν επίσημα από τις ιταλικές αρχές με την αποβίβαση τους στον ιταλικό νότο, ελπίζοντας να φθάσουν σε συγγενείς στη βόρεια Ευρώπη και να ζητήσουν εκεί άσυλο.
Το Μιλάνο έχει γίνει ενδιάμεση στάση, διότι έχουν μαθευτεί ότι οι δημοτικές αρχές προσφέρουν φαγητό, στέγη και νομικές συμβουλές. Η μεγάλη πλειοψηφία εξ' αυτών μένουν εκεί μόνο λίγες ημέρες, πριν ξεκινήσουν πάλι το ταξίδι τους.
Οι αξιωματούχοι λένε ότι πρέπει να βρίσκουν κρεβάτια για 800 άτομα κάθε βράδυ, συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών με μικρά παιδιά. Το αποκορύφωμα μέχρι τώρα ήταν 1.400 άτομα τον περασμένο Αύγουστο.
Έξω από τον σταθμό λεωφορείων στη Ρώμη
Εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που συνωστίζονται στους εξωτερικούς χώρους του σταθμού λεωφορείων Tiburtina στη Ρώμη. Σώθηκαν στη Μεσόγειο, μεταφέρθηκαν με πλοία που μετέχουν στη δύναμη της Frontex, στη νότιο Ιταλία και από εκεί ανεβαίνουν βόρεια. Προέρχονται έως επί το πλείστον από τη Συρία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία και τώρα, ολόκληρες οικογένειες, κοιμούνται στις μικρές εστίες πρασίνου που υπάρχουν γύρω από τον σταθμό και στα πεζοδρόμια. Η Ιταλία έχει υποδεχθεί το πρώτο πεντάμηνο του 2015 πάνω από 50.000 μετανάστες που είχαν αναχωρήσει με σαπιοκάραβα από τις ακτές της Λιβύης για την Ευρώπη. Περίπου 2.000 υπολογίζονται αυτοί που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας.
«Μας λένε ότι η Ιταλία δεν είναι καλό μέρος για μετανάστες, γι αυτό και θέλουμε να φύγουμε» λέει ο 19χρονος Σομαλός Αμντί Μοχάμεντ Αμέντ, που σώθηκε πριν 15 ημέρες από το ιταλικό ναυτικό. Στόχος του είναι να φθάσει στη Γερμανία ή τη Βρετανία. Για να τον στείλει στην Ευρώπη η οικογένεια του πούλησε το σπίτι της και πλήρωσε στους δουλεμπόρους 7.000 δολάρια. Ο Αμπντί λέει ότι τώρα δεν έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα εισιτήριο για τον βορρά.
Σε αντίθεση με το Μιλάνο, δεν παρέχεται τίποτε απολύτως στους μετανάστες που έχουν καταφύγει στο σταθμό Tribuna. Η κατάσταση είναι αφόρητη γι όλους και κάτοικοι ζητούν από τον Δήμο να φτιάξει υποδομές υποδοχής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για τις αποστολές της «Frontex» στη Μεσόγειο, αλλά ακόμα δεν μπορεί να συμφωνήσει πως θα διαχειριστεί τη συνεχή ροή των προσφύγων, προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες υποδοχής τους, δηλαδή η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ κανείς από τους 28 δεν δηλώνει πρόθυμος να δεχθεί την εγκατάσταση ελάχιστων, από τους 20.000 πρόσφυγες που έχει ορίσει ως όριο η Κομισιόν στο σχέδιό της για την μεταναστευτική κρίση.
Δεν μπορούν να φύγουν- Δεν μπορούν να μείνουν
Έτσι το θέμα του ασύλου παραμένει στην ουσία άλυτο όχι μόνο γι αυτούς που θα φθάσουν, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες που είναι ήδη εδώ.
Αυτά τα «φαντάσματα», που μένουν κρυφά επί χρόνια σε μια χώρα ή αναγκάζονται να περιφέρονται από χώρα σε χώρα, χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαίωμα στη δουλειά, χωρίς κανέναν πόρο επιβίωσης, χωρίς κανένα μέλλον.
Οι αιτήσεις για άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασαν τις 626.000 το 2014- αύξηση 45% από την προηγούμενη χρονιά.
Οι Financial Times παρουσίασαν προ ημερών τον εφιάλτη ενός πρόσφυγα από την Αιθιοπία, του Μοχάμεντ. Η αίτηση του για άσυλο είναι μια από τις περίπου 200.000 που απορρίπτονται κάθε χρόνο. Οι Ολλανδικές αρχές δεν πίστεψαν την ιστορία του, μια περιπλάνηση που ξεκινά με απέλαση από την Αιθιοπία στην Ερυθραία, μετά δραπέτευση στην Υεμένη και ταξίδι στην Ευρώπη, μέσω Συρίας και Τουρκίας. Ο Μοχάμεντ δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει στην Ολλανδία, αλλά χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα δεν μπορεί και να απελαθεί.
Ετσι ζει στη χώρα του «πουθενά»: χωρίς δικαίωμα να μείνει, χωρίς δικαίωμα στην εργασία, χωρίς δικαίωμα να διεκδικήσει οποιοδήποτε επίδομα, αλλά και χωρίς δικαίωμα να φύγει Ο Μοχάμεντ έχει εγκλωβίσει τη ζωή του στο Άμστερνταμ και έχει καταφύγει, με δεκάδες άλλους στο Vluchttoren, ένα εγκαταλελειμμένο συγκρότημα γραφείων, γνωστό ως ο «Πύργος των προσφύγων» επιζώντας με φιλανθρωπίες.
Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να γλυτώσουν τις χρονοβόρες, πολυέξοδες διαδικασίες της απέλασης, λέει η Ελίζαμπεθ Κολέτ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Η στρατηγική της μη παρέμβασης θεωρείται μερικές φορές ως η καλύτερη επιλογή, ειδικά εάν οι υπηρεσίες γνωρίζουν ότι θα στείλουν κάποιον πίσω σε μια επικίνδυνη χώρα».
Και κάθε προσπάθεια να ξεφύγει ο μετανάστης σε άλλη χώρα μέσα στην Ε.Ε., τις περισσότερες φορές καταλήγει στη γρήγορη επιστροφή του πίσω στη χώρα προέλευσης.
Ο Μοχάμεντ -γράφουν οι FT- το διαπίστωσε αυτό με τον σκληρό τρόπο, όταν κατάφερε να περάσει αυτός και η σύζυγός του στη Βρετανία στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Οταν οι εκεί υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι έχει ήδη υποβάλει αίτημα για άσυλο στην Ολλανδία, τον έστειλαν πίσω.
Περίπου 76.000 είναι ο αριθμός των μεταναστών που οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ζητήσει τη μεταφορά τους σε άλλη χώρα εντός της Ε.Ε., στο πλαίσιο ενός συστήματος που υποτίθεται ότι διασφαλίζει ότι κατατίθενται αιτήσεις ασύλου μόνο σε μια χώρα. Από αυτά όμως τα 76.000 αιτήματα για μεταφορά μόνο 56.000 έχουν γίνει δεκτά και εξ αυτών έχουν υλοποιηθεί τα 16.000.
Ένα από αυτά ήταν και η επιστροφή του Μοχάμεντ, ο οποίος αφού κρατήθηκε επί 8 εβδομάδες στην Βρετανία, «επεστράφη» στην Ολλανδία. Δυο χρόνια μετά, είναι ακόμα εκεί.
Από τους 170.000 που έφθασαν στην Ιταλία πέρσι σύμφωνα με την Frotnex, οι αρχές κατέγραψαν μόνο 64.000 αιτήσεις ασύλου, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι μετανάστες έφυγαν γι άλλη χώρα.
Ο 33χρονος Τέκλαϊ από την Ερυθραία, ήλπιζε να φθάσει στη Σουηδία. Κατέληξε όμως σε ένα μέρος που δεν το είχε ακούσει ποτέ- το Αμστερνταμ, μια πόλη μικρή χωρίς περιθώρια ανάπτυξης της μαύρης οικονομίας, επομένως χωρίς περιθώρια να βρει ούτε καν «μαύρη» δουλειά για να επιζήσει. Το αίτημα του για άσυλο στην Ολλανδία απορρίφθηκε το 2013 και έκτοτε ζει στον «Πύργο των προσφύγων», παράνομα σε μια χώρα που θέλει να τον απελάσει, αλλά δεν του επιτρέπει και να φύγει.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη